Omáčka k namáčení
- česnek nakrájený nadrobno 2 stroužky
- chilli paprička bird´s eye nakrájená nadrobno 2 ks
- jablečný ocet 2 lžíce
- rybí omáčka 5 lžic
- Cukr 3 lžíce
- Voda 400 ml
Palačinky
- rýžová mouka 200 g
- mletá kurkuma 2 lžičky
- kokosové mléko 400 ml
- Voda 400 ml
- jarní cibulka nakrájená na tenká kolečka 2 ks
- špetka mořské soli
- špetka krupicového cukru
- olej na smažení
- šalotka nakrájená nahrubo 4 ks
- vepřový bůček nakrájený na tenké plátky 200 g
- velké krevety, vyloupané a očištěné 400 g
- výhonky mungo 200 g
- mořská sůl
- čerstvě namletý pepř
Obloha
- hlávkový salát
- jarní cibulky nakrájené na krátké špalíky
- čerstvý koriandr
- thajská bazalka
- máta nebo vietnamský koriandr
Plátek palačinky se položí na list salátu na dlani, pak se stočí do roličky se spoustou bylinek a namočí se do omáčky ochucené rybí omáčkou. Všechno je třeba připravit předem, aby bylo možné jíst palačinky, hned jak se opečou. Uvidíte, že si takto servírovaný salát zamilujete :)
Postup přípravy
- Na omáčku smíchejte v misce česnek, chilli papričky a ocet. Nechte stát asi 2 minuty – ocet "uvaří" česnek. Přidejte rybí omáčku, cukr a 400 ml vody.
- Připravte palačinky. V misce smíchejte rýžovou mouku, kurkumu, kokosové mléko a 400 ml vody, jarní cibulku, sůl a cukr. Umíchejte hladké těstíčko a ujistěte se, že v něm nejsou hrudky.
- V nepřilnavé pánvi rozehřejte na středním plameni lžičku oleje a opečte 1 lžičku nakrájené šalotky dohněda. Vepřové maso a krevety osolte a opepřete a pár kousků přidejte do pánve a opékejte, aby byly uvnitř hotové, několik krevet odeberte.
- Mělkou naběračkou vlijte do pánve část těsta, rozlijte ho po dně v tenké vrstvě, posypejte hrstí výhonků mungo a přiklopte. Opékejte 2 minuty. Odkryjte a opékejte další minutu, podívejte se, zda je palačinka zespodu křupavá a opečená dohněda. Přidejte odebrané krevety, palačinku přeložte v polovině a odložte. Zopakujte se zbývající šalotkou, těstem a ostatními surovinami a připravte další palačinky.
- Kousek palačinky odtrhněte na list salátu, přidejte jarní cibulku a bylinky, smotejte, ponořte do omáčky k namáčení a jezte.