Pohankový koláč s tvarohovou náplní a jablky
Zdroj: PROBIO
Pohankový koláč s tvarohovou náplní a jablky
Zdroj:
PROBIO
Koláč připravený z pohankové mouky je plný živin a báječně zasytí i díky tvarohu, který je plný bílkovin. Ideální snídaně nebo svačina pro ty, kteří preferují sladké. I když přidaného cukru v tomto moučníku nenajdete mnoho, o sladkou chuť se postarají především jablka.
Postup přípravy
-
Mouku smíchejte s moučkovým cukrem a špetkou soli. Do těsta zapracujte máslo a vejce. Těstem vyložte koláčovou formu o průměru 22 cm. Nejlépe vám to půjde tak, když těsto rozválíte na pomoučeném vále na plát silný cca 1 cm a přeložíte ho do formy, kde ho dotvarujete. Těsto je totiž křehké a mohlo by se vám v případě tenčího vyválení špatně přenášet do formy.
-
Ve formě těsto upravte prsty tak, aby mělo zvednuté okraje do výšky zhruba 2 cm. Kde těsto vyčnívá, seřízněte ho nožem, kde naopak vidíte, že je těsta málo, přidejte. Nesnažte se docílit co nejtenčího těsta, spíš se držte síly cca 5–7 mm.
-
Tvaroh prošlehejte s vejcem, cukrem, oříšky a skořicí. Rozetřete na těsto.
-
Jablka zbavte jádřinců a nakrájejte na tenké měsíčky. Ty rozprostřete po povrchu koláče.
-
Pečte při 190 °C 30 minut. Nechte zcela zchladnout.
Pohankový koláč s tvarohovou náplní a jablky 2
Zdroj: PROBIO
Pohankový koláč s tvarohovou náplní a jablky 2
Zdroj:
PROBIO