Těsto
- pohanková mouka (bio,PROBIO) 220 g
- třtinový cukr (moučkový,PROBIO) 1 lžíce
- máslo 100 g
- vejce 1 ks
- sůl 1 špetka
Náplň
- měkký tvaroh (polotučný ) 250 g
- vejce 1 ks
- třtinový cukr (moučkový,PROBIO) 2 lžíce
- sekané oříšky (mleté oříšky (nemusí být)) 2 lžíce
- mletá skořice 1 lžička
- jablka 3 ks
Postup přípravy
- Mouku smíchejte s moučkovým cukrem a špetkou soli. Do těsta zapracujte máslo a vejce. Těstem vyložte koláčovou formu o průměru 22 cm. Nejlépe vám to půjde tak, když těsto rozválíte na pomoučeném vále na plát silný cca 1 cm a přeložíte ho do formy, kde ho dotvarujete. Těsto je totiž křehké a mohlo by se vám v případě tenčího vyválení špatně přenášet do formy.
- Ve formě těsto upravte prsty tak, aby mělo zvednuté okraje do výšky zhruba 2 cm. Kde těsto vyčnívá, seřízněte ho nožem, kde naopak vidíte, že je těsta málo, přidejte. Nesnažte se docílit co nejtenčího těsta, spíš se držte síly cca 5–7 mm.
- Tvaroh prošlehejte s vejcem, cukrem, oříšky a skořicí. Rozetřete na těsto.
- Jablka zbavte jádřinců a nakrájejte na tenké měsíčky. Ty rozprostřete po povrchu koláče.
- Pečte při 190 °C 30 minut. Nechte zcela zchladnout.
Pohankový koláč s tvarohovou náplní a jablky 2 Zdroj: PROBIO