Pohankový koláč s tvarohovou náplní a jablky

Moje hodnocení
5x

Koláč připravený z pohankové mouky je plný živin a báječně zasytí i díky tvarohu, který je plný bílkovin. Ideální snídaně nebo svačina pro ty, kteří preferují sladké. I když přidaného cukru v tomto moučníku nenajdete mnoho, o sladkou chuť se postarají především jablka.

1 porce
60 minut

Těsto

  • bio pohanková mouka PROBIO 220 g
  • třtinový moučkový cukr PROBIO 1 lžíce
  • sůl 1 špetka
  • máslo 100 g
  • vejce 1 ks

Náplň

  • měkký polotučný tvaroh 250 g
  • vejce 1 ks
  • třtinový moučkový cukr PROBIO 2 lžíce
  • mleté oříšky (nemusí být) 2 lžíce
  • mletá skořice 1 lžička
  • jablka 3 ks

Postup přípravy

  1. Mouku smíchejte s moučkovým cukrem a špetkou soli. Do těsta zapracujte máslo a vejce. Těstem vyložte koláčovou formu o průměru 22 cm. Nejlépe vám to půjde tak, když těsto rozválíte na pomoučeném vále na plát silný cca 1 cm a přeložíte ho do formy, kde ho dotvarujete. Těsto je totiž křehké a mohlo by se vám v případě tenčího vyválení špatně přenášet do formy.
  2. Ve formě těsto upravte prsty tak, aby mělo zvednuté okraje do výšky zhruba 2 cm. Kde těsto vyčnívá, seřízněte ho nožem, kde naopak vidíte, že je těsta málo, přidejte. Nesnažte se docílit co nejtenčího těsta, spíš se držte síly cca 5–7 mm.
  3. Tvaroh prošlehejte s vejcem, cukrem, oříšky a skořicí. Rozetřete na těsto.
  4. Jablka zbavte jádřinců a nakrájejte na tenké měsíčky. Ty rozprostřete po povrchu koláče.
  5. Pečte při 190 °C 30 minut. Nechte zcela zchladnout.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Probio.cz


Přečtěte si také

Recepty