Suroviny
- hladká mouka 500 g
- máslo (změklé) 120 + 80 g
- cukr krupice 50 g
- droždí 42 g
- mléko (vlažné plnotučné) 250 ml
- vejce 1 ks
- sůl špetka
- moučkový cukr (na podávání)
Náplň
- mléko 300 ml
- cukr krupice 70 g
- mletý mák 150 g
- hřebíček (čerstvě tlučený) 2 ks
- mletá skořice
Omáčka
- vanilkový lusk 1–2 ks
- šlehačka 500 ml
- cukr krupice 60 g
- žloutek 4 ks
Postup přípravy
- V malé misce rozmíchejte rozdrobené droždí s vlažným mlékem a 1 lžící cukru krupice a nechte 10 minut odpočinout při pokojové teplotě. Mouku prosejte do velké mísy, přidejte špetku soli, zbývající cukr krupici a 120 g změklého másla, které prsty promněte s moukou.
- Jakmile se na hladině mléka začne tvořit pěna a v mouce nemáte žádné kousky másla, přidejte vejce a za postupného přilévání drožďové směsi vypracujte hladké a vláčné těsto.
- Z těsta vytvarujte kouli, dejte ji do mísy, zakryjte potravinářskou fólií a nechte kynout do zdvojnásobení velikosti (60–90 minut). Mezitím si připravte makovou náplň. Mléko svařte spolu s cukrem krupicí, přidejte mák a vařte na mírném ohni za stálého míchání do požadované hustoty. Na závěr dochuťte tlučeným hřebíčkem a mletou skořicí.
- Nechte vychladnout. Vykynuté těsto vyklopte na lehce pomoučený vál, krátce ho prohněťte a rozválejte na obdélník o tloušťce zhruba 1 cm. Těsto s pomocí rádýlka nakrájejte na cca 20 čtverečků. Pekáč vymažte máslem a zbývající máslo rozpusťte.
- Do středu každého čtverečku dejte 1 lžičku makové náplně a volné konce dobře seštípejte. Každou buchtu namočte v rozpuštěném másle a dejte do vymazané formy. Mezi buchtami ponechejte 5–10 mm velké rozestupy.
- Troubu předehřejte na 180 °C. Pekáč zakryjte potravinářskou fólií a nechte kynout dalších 20–30 minut. Vykynuté buchty pečte v předehřáté troubě dozlatova (30–40 minut).
- Než se upečou buchty, připravte vanilkovou omáčku. Vanilkový lusk podélně rozřízněte a tupou stranou nože vyškrábněte semínka, která přidejte spolu i s luskem do středně velkého hrnce se šlehačkou. Za stálého míchání pomalu ohřívejte. Jakmile šlehačka začne vřít, ihned stáhněte z ohně a vanilkový lusk nechte 5 minut vyluhovat. Poté ho ze šlehačky odstraňte.
- Ve větší misce (nejlépe nerezové) vidličkou prošlehejte žloutky s cukrem krupicí, ke kterým za stálého míchání velmi pomalu přilijte horkou šlehačku (nikoliv vroucí). Směs šlehačky a žloutků přeceďte přes cedník zpět do hrnce a vraťte na oheň. Za stálého míchání pomalu zahřívejte do zhoustnutí (nesmí vřít), ihned stáhněte z ohně.
- Upečené buchty pocukrujte cukrem moučka a podávejte s teplou vanilkovou omáčkou.