Akademie kvality

Pečené kuře s rozmarýnovou omáčkou a pečenými bramborami s hlívou ústřičnou

Moje hodnocení
4x

Mnohými je tato skvělá houba tak trochu opomíjená. Při nákupu v obchodě volíme častěji žampiony, a pokud se vydáme do lesa, sbíráme většinou hříbky, babky či bedly. Hlíva ústřičná je ale výborná houba a chuťově naprosto skvělá. Proto jsme pro tento recept zvolili právě hlívu, která se k pečenému kuřeti a bramborám dokonale hodí.

4 porce
120 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Očištěné kuře osolte, opepřete, okmínujte a vložte do pekáče. Přidejte nakrájenou cibuli, máslo a kuře pečte v troubě na 180 °C přibližně 80 minut.
  2. Výpek z kuřete přendejte do rendlíku, přidejte rozmarýn a výpek restujte dozlatova. Poté přidejte hladkou mouku, zalijte vodou nebo vývarem a vše provařte. Hotovou šťávu sceďte přes jemné sítko.
  3. Umyté brambory nakrájejte na kousky a rozložte na plech. Natrhanou hlívu bez košťálu přidejte na brambory, osolte, opepřete, přidejte olej a promíchejte. Pečte v troubě na 180 °C přibližně 25 minut.
PRIMA TIP: Plátky másla můžete vsunout pod kůži kuřete. Maso bude po upečení mnohem šťavnatější.

Během samotného nákupu jednotlivých surovin doporučujeme vybírat ty potraviny, které nesou na svém obalu logo kvality, jakými jsou například Klasa, Regionální potravina nebo BIO. Pak budete mít jistotu, že kupujete kvalitní potraviny. Více informací o kvalitních potravinách najdete na webu akademiekvality.cz.

Vyzkoušejte i další recepty na pečené kuře nejen na neděli

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Akademie kvality


Přečtěte si také

Recepty