Laura Santtini

Pečené kuře s křupavými špagetami

Moje hodnocení
8x

Zkuste nevšední variaci na pečené kuře. Vypečená šťáva z masa se stane základem výtečné omáčky na těstoviny, které můžete netradičně zapéct dokřupava.

4 porce
60 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Předehřejte troubu na 200 °C.
  2. Do kuřete napěchujte dva dílky cibule a snítku rozmarýnu a tymiánu. Zbytek cibule rozložte na dno pekáče.
  3. Položte kuře na cibuli, přidejte česnek a vmasírujte do kuřecí kůže trochu olivového oleje. Cibuli kolem kuřete zakápněte také trochou oleje. Vše osolte a opepřete.
  4. Pečte v předehřáté troubě 10 minut, pak troubu ztlumte na 180 °C. Kolem kuřete (ne na něj) nalijte víno, a pokud máte 1,8kg kuře, pečte ještě 80 minut nebo dokud z masa nevytéká čirá šťáva.
  5. Během poslední půl hodiny pečení přiveďte k varu osolenou vodu ve velkém hrnci na těstoviny.
  6. Vyndejte upečené kuře z pekáče, položte na talíř, zakryjte fólií a nechte odpočinout. Nastavte troubu na 220 °C.
  7. Postavte pekáč na mírný plamen, nalijte do něj víno a důkladně zamíchejte. Pokud bude třeba, přidejte vína víc, aby na dně pekáče vznikla asi centimetrová vrstva tekutiny.
  8. Přidejte rajčatový protlak a kostku bujónu, promíchejte. Když je omáčka hustá a hladká, stáhněte pekáč z plotny a vmíchejte do omáčky sýr.
  9. Vařte špagety ve vroucí osolené vodě jen 4 minuty (obvyklá doba je 12 minut). Nasypte horké těstoviny do pekáče a na prudkém plameni s vervou míchejte, dokud nebudou obalené omáčkou.
  10. Rovnoměrně je rozprostřete v pekáči a vraťte do trouby. Pečte 10 minut na 220 °C, pak troubu ztlumte na 200 °C a pečte dalších 10 minut nebo dokud konce těstovin nebudou křupavé a zbytek al dente, ale ne tuhý.
  11. Položte upečené kuře na křupavé těstoviny. Pokud jste si dali stranou nějakou šťávu, kuře a těstoviny jí polijte a podávejte.
  12. Pokud stojíte o křupavou kůžičku na kuřeti, můžete případně těstoviny z trouby vyndat o 5 minut dříve, položit na ně kuře a vrátit do trouby, než budete servírovat.

PRIMA TIP: Pro přípravu použijte pekáč, který je jen o trochu větší než kuře, jinak se všechna šťáva vypaří.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Laura Santtini

Knihy Omega Laura Santtini

Italská spisovatelka Laura Santtini píše o jídle a spojuje v sobě na jedné straně bohatou kulturu autentické italské kuchyně, která patří k hluboko zakořeněnému dědictví milovníka jídla, a na straně druhé moderní přístup k trendům, metodám a ingrediencím, které si oblíbily kuchařky i celé rodiny. Podle Laury tkví podstata těstovin v omáčce. S jakými těstovinami omáčku smícháte, je už zcela na vás. Možností je mnoho, od spiralizované zeleniny, luštěninových nebo bezpšeničných těstovin, které vám po náročném pracovním dni vykouzlí zdravou večeři, až po ručně dělané těstoviny, s nimiž si můžete pohrát o víkendu.

Vydalo nakladatelství Omega.


Přečtěte si také

Recepty