Suroviny
- celé kuře (nejlépe z volného chovu nebo bio, osušené papírovou utěrkou) 1 ks (1,8 kg)
- cibule (nakrájené na dílky) 3 ks
- tymián (čerstvý ) 3 snítky
- rozmarýn (čerstvý ) 3 snítky
- česnek (s odkrojenou vrchní částí) 1 palice
- extra virgin olivový olej
- bílé víno 250 ml
- rajský protlak 1 lžíce
- bujón (kuřecí,bio) 1 kostka
- strouhaný parmazán 1 lžíce
- špagety (sušené ) 500 g
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 200 °C.
- Do kuřete napěchujte dva dílky cibule a snítku rozmarýnu a tymiánu. Zbytek cibule rozložte na dno pekáče.
- Položte kuře na cibuli, přidejte česnek a vmasírujte do kuřecí kůže trochu olivového oleje. Cibuli kolem kuřete zakápněte také trochou oleje. Vše osolte a opepřete.
- Pečte v předehřáté troubě 10 minut, pak troubu ztlumte na 180 °C. Kolem kuřete (ne na něj) nalijte víno, a pokud máte 1,8kg kuře, pečte ještě 80 minut nebo dokud z masa nevytéká čirá šťáva.
- Během poslední půl hodiny pečení přiveďte k varu osolenou vodu ve velkém hrnci na těstoviny.
- Vyndejte upečené kuře z pekáče, položte na talíř, zakryjte fólií a nechte odpočinout. Nastavte troubu na 220 °C.
- Postavte pekáč na mírný plamen, nalijte do něj víno a důkladně zamíchejte. Pokud bude třeba, přidejte vína víc, aby na dně pekáče vznikla asi centimetrová vrstva tekutiny.
- Přidejte rajčatový protlak a kostku bujónu, promíchejte. Když je omáčka hustá a hladká, stáhněte pekáč z plotny a vmíchejte do omáčky sýr.
- Vařte špagety ve vroucí osolené vodě jen 4 minuty (obvyklá doba je 12 minut). Nasypte horké těstoviny do pekáče a na prudkém plameni s vervou míchejte, dokud nebudou obalené omáčkou.
- Rovnoměrně je rozprostřete v pekáči a vraťte do trouby. Pečte 10 minut na 220 °C, pak troubu ztlumte na 200 °C a pečte dalších 10 minut nebo dokud konce těstovin nebudou křupavé a zbytek al dente, ale ne tuhý.
- Položte upečené kuře na křupavé těstoviny. Pokud jste si dali stranou nějakou šťávu, kuře a těstoviny jí polijte a podávejte.
- Pokud stojíte o křupavou kůžičku na kuřeti, můžete případně těstoviny z trouby vyndat o 5 minut dříve, položit na ně kuře a vrátit do trouby, než budete servírovat.
PRIMA TIP: Pro přípravu použijte pekáč, který je jen o trochu větší než kuře, jinak se všechna šťáva vypaří.
Pečené kuře s křupavými špagetami Zdroj: Tajemství těstovin