Kuře
- celé kuře (bez drobů (např. Authentic)) 1 ks
- máslo 50 g + na potření kuřete
- mletá sladká paprika (volitelné)
- sůl
Nádivka
- slanina 100 g
- jarní cibulka 1 ks
- plnotučné mléko 150 ml
- bílé pečivo 150 g
- pažitka 15 g
- bylinky (libovolné(petrželka, medvědí česnek, kopřivy)) 15–30 g
- vejce 2 ks
- sůl 1 lžička
- čerstvě namletý pepř
Příloha
- brambory (malé (baby) ) 1 kg
- mrkev (svazek mladé(popř. cca 3 klasické mrkve))
- ředkvičky (svazek )
- šalotka (malé, cibulky nebo jarní cibulky) 150 g
- hrášek (mražený nebo čerstvý a vyloupaný hrášek) 100 g
- cukrový hrášek (hrst lusků cukrového hrášku (volitelné))
- mletá sladká paprika
- voda
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
Kuře vytáhněte 1–2 hodiny předem z lednice, vybalte z obalu, omyjte, důkladně osušte a bohatě nasolte.
Pokud použijete mražený hrášek, vytáhněte jej z mrazničky a požadované množství nechte rozmrazit při pokojové teplotě.
Připravte si nádivku – na rozehřáté pánvi opečte dozlatova na kostičky nakrájenou slaninu spolu s nahrubo nasekanou jarní cibulkou, poté stáhněte z plotny a zalijte 150 ml mléka, do kterého se dostane zpět všechna chuť z připečenin na pánvi.
Do větší mísy dejte na středně velké kousky nakrájené světlé pečivo a přidejte směs slaniny, cibulky a mléka.
Dále do mísy vhoďte nasekanou pažitku, libovolné bylinky, sůl, čerstvě mletý pepř a přidejte i 2 vejce. Pomocí lžíce nebo rukou vše důkladně a zlehka promíchejte tak, aby pečivu zůstala struktura.
Dále se vraťte zpět ke kuřeti a nádivku postupně natlačte do jeho vnitřní části – bude záležet na velikosti kuřete, zda se vleze všechna anebo si její část budete moci upéct zvlášť. Nemělo by jí vám však zbýt nějaké veliké množství.
Jakmile je kuře naplněné, svažte stehna k sobě pomocí potravinářského provázku. Další místa, kudy by nádivka mohla vytéct, spojte pomocí párátka.
Pod kůži na prsou vsuňte vždy plátek másla. Pak také kuře zvenku potřete měkkým máslem nebo sádlem a znovu osolte, popř. poprašte mletou paprikou.
Kuře vložte do velkého pekáče nebo na plech a kolem masa rozprostřete dokonale omyté brambory i se slupkou (pokud by byly brambory větší – překrojte napůl nebo na čtvrtky) – předem promíchané se solí a lžičkou mleté červené papriky. Nakonec podlijte menším množstvím vody.
Pekáč nebo plech vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte cca 90 minut. Na posledních 20 minut pečení teplotu zvyšte na cca 200 °C.
Brambory kontrolujte a po čase vždy opatrně promíchejte, popř. přidejte trošku vody. Kuře také hlídejte a jednou za čas potřete roztopeným máslem nebo sádlem.
Zhruba po hodině pečení přidejte do pekáče očištěné mrkvičky (větší mrkve rozkrojte na čtvrtiny), omyté a na půlku rozkrojené ředkvičky a oloupané a na čtvrtky či poloviny rozkrájené cibulky. Na posledních 10 minut přidejte i hráškové lusky.
Po vytažení z trouby vmíchejte k zelenině rozmražený nebo čerstvý vyloupaný hrášek.
Kuře rozporcujte a podávejte spolu s pečenými bramborami, zeleninou a výpekem, dozdobit můžete čerstvými bylinkami nebo baby špenátem.
Vyzkoušejte také pečené kuře s máslem a zeleninou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Výtečné pečené kuře s máslem a zeleninou