Suroviny
- celé kuře (bez drobů (např. Authentic)) 1 ks
- máslo 50 g + na potření kuřete
- mletá sladká paprika (volitelné)
- sůl
Nádivka
- slanina 100 g
- jarní cibulka 1 ks
- plnotučné mléko 150 ml
- bílé pečivo 150 g
- pažitka 15 g
- bylinky (libovolné(petrželka, medvědí česnek, kopřivy)) 15–30 g
- vejce 2 ks
- sůl 1 lžička
- čerstvě namletý pepř
Příloha
- brambory (malé (baby) ) 1 kg
- mrkev (svazek mladé(popř. cca 3 klasické mrkve))
- ředkvičky (svazek )
- šalotka (malé, cibulky nebo jarní cibulky) 150 g
- hrášek (mražený nebo čerstvý a vyloupaný hrášek) 100 g
- cukrový hrášek (hrst lusků cukrového hrášku (volitelné))
- mletá sladká paprika
- voda
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Kuře vytáhněte 1–2 hodiny předem z lednice, vybalte z obalu, omyjte, důkladně osušte a bohatě nasolte.
- Pokud použijete mražený hrášek, vytáhněte jej z mrazničky a požadované množství nechte rozmrazit při pokojové teplotě.
- Připravte si nádivku – na rozehřáté pánvi opečte dozlatova na kostičky nakrájenou slaninu spolu s nahrubo nasekanou jarní cibulkou, poté stáhněte z plotny a zalijte 150 ml mléka, do kterého se dostane zpět všechna chuť z připečenin na pánvi.
- Do větší mísy dejte na středně velké kousky nakrájené světlé pečivo a přidejte směs slaniny, cibulky a mléka.
- Dále do mísy vhoďte nasekanou pažitku, libovolné bylinky, sůl, čerstvě mletý pepř a přidejte i 2 vejce. Pomocí lžíce nebo rukou vše důkladně a zlehka promíchejte tak, aby pečivu zůstala struktura.
- Dále se vraťte zpět ke kuřeti a nádivku postupně natlačte do jeho vnitřní části – bude záležet na velikosti kuřete, zda se vleze všechna anebo si její část budete moci upéct zvlášť. Nemělo by jí vám však zbýt nějaké veliké množství.
- Jakmile je kuře naplněné, svažte stehna k sobě pomocí potravinářského provázku. Další místa, kudy by nádivka mohla vytéct, spojte pomocí párátka.
- Pod kůži na prsou vsuňte vždy plátek másla. Pak také kuře zvenku potřete měkkým máslem nebo sádlem a znovu osolte, popř. poprašte mletou paprikou.
- Kuře vložte do velkého pekáče nebo na plech a kolem masa rozprostřete dokonale omyté brambory i se slupkou (pokud by byly brambory větší – překrojte napůl nebo na čtvrtky) – předem promíchané se solí a lžičkou mleté červené papriky. Nakonec podlijte menším množstvím vody.
- Pekáč nebo plech vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte cca 90 minut. Na posledních 20 minut pečení teplotu zvyšte na cca 200 °C.
- Brambory kontrolujte a po čase vždy opatrně promíchejte, popř. přidejte trošku vody. Kuře také hlídejte a jednou za čas potřete roztopeným máslem nebo sádlem.
- Zhruba po hodině pečení přidejte do pekáče očištěné mrkvičky (větší mrkve rozkrojte na čtvrtiny), omyté a na půlku rozkrojené ředkvičky a oloupané a na čtvrtky či poloviny rozkrájené cibulky. Na posledních 10 minut přidejte i hráškové lusky.
- Po vytažení z trouby vmíchejte k zelenině rozmražený nebo čerstvý vyloupaný hrášek.
- Kuře rozporcujte a podávejte spolu s pečenými bramborami, zeleninou a výpekem, dozdobit můžete čerstvými bylinkami nebo baby špenátem.
Velikonoční pečené kuře s bylinkovou nádivkou a jarní zeleninou 2 Zdroj: Mamachef