Velikonoční pečené kuře s bylinkovou nádivkou a jarní zeleninou
Zdroj: Mamachef
Velikonoční pečené kuře s bylinkovou nádivkou a jarní zeleninou
Zdroj:
Mamachef
Dáváte během Velikonoc přednost jehněčímu, nebo jste fanoušci pečeného kuřete? Pokud holdujete spíše drůbeži, pročtěte si tento parádní recept na velikonoční kuře. Díky bylinkové nádivce krásně voní a s vhodnou přílohou je to vyloženě jarní jídlo na talíři.
Postup přípravy
-
Kuře vytáhněte 1–2 hodiny předem z lednice, vybalte z obalu, omyjte, důkladně osušte a bohatě nasolte.
-
Pokud použijete mražený hrášek, vytáhněte jej z mrazničky a požadované množství nechte rozmrazit při pokojové teplotě.
-
Připravte si nádivku – na rozehřáté pánvi opečte dozlatova na kostičky nakrájenou slaninu spolu s nahrubo nasekanou jarní cibulkou, poté stáhněte z plotny a zalijte 150 ml mléka, do kterého se dostane zpět všechna chuť z připečenin na pánvi.
-
Do větší mísy dejte na středně velké kousky nakrájené světlé pečivo a přidejte směs slaniny, cibulky a mléka.
-
Dále do mísy vhoďte nasekanou pažitku, libovolné bylinky, sůl, čerstvě mletý pepř a přidejte i 2 vejce. Pomocí lžíce nebo rukou vše důkladně a zlehka promíchejte tak, aby pečivu zůstala struktura.
-
Dále se vraťte zpět ke kuřeti a nádivku postupně natlačte do jeho vnitřní části – bude záležet na velikosti kuřete, zda se vleze všechna anebo si její část budete moci upéct zvlášť. Nemělo by jí vám však zbýt nějaké veliké množství.
-
Jakmile je kuře naplněné, svažte stehna k sobě pomocí potravinářského provázku. Další místa, kudy by nádivka mohla vytéct, spojte pomocí párátka.
-
Pod kůži na prsou vsuňte vždy plátek másla. Pak také kuře zvenku potřete měkkým máslem nebo sádlem a znovu osolte, popř. poprašte mletou paprikou.
-
Kuře vložte do velkého pekáče nebo na plech a kolem masa rozprostřete dokonale omyté brambory i se slupkou (pokud by byly brambory větší – překrojte napůl nebo na čtvrtky) – předem promíchané se solí a lžičkou mleté červené papriky. Nakonec podlijte menším množstvím vody.
-
Pekáč nebo plech vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte cca 90 minut. Na posledních 20 minut pečení teplotu zvyšte na cca 200 °C.
-
Brambory kontrolujte a po čase vždy opatrně promíchejte, popř. přidejte trošku vody. Kuře také hlídejte a jednou za čas potřete roztopeným máslem nebo sádlem.
-
Zhruba po hodině pečení přidejte do pekáče očištěné mrkvičky (větší mrkve rozkrojte na čtvrtiny), omyté a na půlku rozkrojené ředkvičky a oloupané a na čtvrtky či poloviny rozkrájené cibulky. Na posledních 10 minut přidejte i hráškové lusky.
-
Po vytažení z trouby vmíchejte k zelenině rozmražený nebo čerstvý vyloupaný hrášek.
-
Kuře rozporcujte a podávejte spolu s pečenými bramborami, zeleninou a výpekem, dozdobit můžete čerstvými bylinkami nebo baby špenátem.
Velikonoční pečené kuře s bylinkovou nádivkou a jarní zeleninou 2
Zdroj: Mamachef
Velikonoční pečené kuře s bylinkovou nádivkou a jarní zeleninou 2
Zdroj:
Mamachef