Velikonoční pečené kuře s bylinkovou nádivkou a jarní zeleninou

Moje hodnocení
6x

Dáváte během Velikonoc přednost jehněčímu, nebo jste fanoušci pečeného kuřete? Pokud holdujete spíše drůbeži, pročtěte si tento parádní recept na velikonoční kuře. Díky bylinkové nádivce krásně voní a s vhodnou přílohou je to vyloženě jarní jídlo na talíři.

1 porce
120 minut
česká

Suroviny

  • celé kuře bez drobů (např. Authentic) 1 ks
  • máslo 50 g + na potření kuřete
  • vejce (sůl)
  • mletá červená paprika (volitelné)

Nádivka

  • slanina 100 g
  • jarní cibulka 1 ks
  • mléko (plnotučné mléko) 150 ml
  • světlé pečivo 150 g
  • pažitka 15 g
  • libovolné bylinky (petrželka, medvědí česnek, kopřivy) 15–30 g
  • vejce 2 ks
  • vejce (sůl) 1 lžička
  • černý pepř (čerstvě mletý pepř)

Příloha

  • malé (baby) brambory 1 kg
  • svazek mladé mrkve (popř. cca 3 klasické mrkve)
  • svazek ředkviček
  • malé šalotky, cibulky nebo jarní cibulky 150 g
  • mražený nebo čerstvý a vyloupaný hrášek 100 g
  • hrst lusků cukrového hrášku (volitelné)
  • mletá sladká červená paprika
  • vejce (sůl)
  • černý pepř (čerstvě mletý pepř)
  • voda

Postup přípravy

  1. Kuře vytáhněte 1–2 hodiny předem z lednice, vybalte z obalu, omyjte, důkladně osušte a bohatě nasolte.
  2. Pokud použijete mražený hrášek, vytáhněte jej z mrazničky a požadované množství nechte rozmrazit při pokojové teplotě.
  3. Připravte si nádivku – na rozehřáté pánvi opečte dozlatova na kostičky nakrájenou slaninu spolu s nahrubo nasekanou jarní cibulkou, poté stáhněte z plotny a zalijte 150 ml mléka, do kterého se dostane zpět všechna chuť z připečenin na pánvi.
  4. Do větší mísy dejte na středně velké kousky nakrájené světlé pečivo a přidejte směs slaniny, cibulky a mléka.
  5. Dále do mísy vhoďte nasekanou pažitku, libovolné bylinky, sůl, čerstvě mletý pepř a přidejte i 2 vejce. Pomocí lžíce nebo rukou vše důkladně a zlehka promíchejte tak, aby pečivu zůstala struktura.
  6. Dále se vraťte zpět ke kuřeti a nádivku postupně natlačte do jeho vnitřní části – bude záležet na velikosti kuřete, zda se vleze všechna anebo si její část budete moci upéct zvlášť. Nemělo by jí vám však zbýt nějaké veliké množství.
  7. Jakmile je kuře naplněné, svažte stehna k sobě pomocí potravinářského provázku. Další místa, kudy by nádivka mohla vytéct, spojte pomocí párátka.
  8. Pod kůži na prsou vsuňte vždy plátek másla. Pak také kuře zvenku potřete měkkým máslem nebo sádlem a znovu osolte, popř. poprašte mletou paprikou.
  9. Kuře vložte do velkého pekáče nebo na plech a kolem masa rozprostřete dokonale omyté brambory i se slupkou (pokud by byly brambory větší – překrojte napůl nebo na čtvrtky) – předem promíchané se solí a lžičkou mleté červené papriky. Nakonec podlijte menším množstvím vody.
  10. Pekáč nebo plech vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte cca 90 minut. Na posledních 20 minut pečení teplotu zvyšte na cca 200 °C.
  11. Brambory kontrolujte a po čase vždy opatrně promíchejte, popř. přidejte trošku vody. Kuře také hlídejte a jednou za čas potřete roztopeným máslem nebo sádlem.
  12. Zhruba po hodině pečení přidejte do pekáče očištěné mrkvičky (větší mrkve rozkrojte na čtvrtiny), omyté a na půlku rozkrojené ředkvičky a oloupané a na čtvrtky či poloviny rozkrájené cibulky. Na posledních 10 minut přidejte i hráškové lusky.
  13. Po vytažení z trouby vmíchejte k zelenině rozmražený nebo čerstvý vyloupaný hrášek.
  14. Kuře rozporcujte a podávejte spolu s pečenými bramborami, zeleninou a výpekem, dozdobit můžete čerstvými bylinkami nebo baby špenátem.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Mamachef

Mamachef Mamachef

Hledáte pestré, originální a do detailu promyšlené recepty? Martina Hladjuk alias Mamachef přichází s výběrem svých nejlepších jídel, a navíc vám poradí, jak pokrmy efektně servírovat. Pod vedením známé food blogerky a bývalé účastnice prestižní soutěže MasterChef připravíte drobné předkrmy, lahodné polévky, vydatné hlavní chody i hříšně dobré dezerty. Osvojte si působivé recepty, které potěší nejen chuťové buňky, ale i objektiv každého fotoaparátu.

Více na www.mamachef.cz


Přečtěte si také

Recepty