Kateřina Kuranova / Smoothcooking.cz

Citronové kuře se slaninou a rozmarýnem pečené s bramborami

Moje hodnocení
4x

Pečené kuře korunuje rodinný oběd, zvlášť pokud zvolíte farmářské, řádně živené a na čerstvém vzduchu vyběhané. Stačí máslo a sůl a z trouby vytáhnete delikatesu, na kterou nemusíte ani svolávat ke stolu.

4 porce
60 minut

Suroviny

Věnujte trochu péče přípravě kuřete a vytvořte mezi kůží a masem kapsu, kterou naplníte směsí bylinek, másla, slaniny a citronové šťávy. Během pečení bude uvolňovat svou vůni a chuť do masa, které jimi rovnoměrně nasákne a bude šťavnaté a zároveň aromatické a svěží. Těch pár minut navíc se rozhodně vyplatí.

Postup přípravy

  1. Brambory oloupejte a rozkrojte podélně na poloviny. Vložte je do pekáče nebo litinového hrnce.
  2. Troubu předehřejte na 170 °C. Do větší misky nakrájejte na malé kostičky slaninu, přidejte bylinky, sůl, citronovou šťávu a plátky másla a promíchejte.
  3. Kuře položte na pracovní plochu prsíčky nahoru. Rukou vytvořte kapsu mezi kůží a masem v oblasti prsou, křídel a stehen. Naplňte ji připravenou směsí. Kuře položte prsíčky nahoru do pekáče, podlijte vodou a povrch potřete rozpuštěným máslem. Pekáč přiklopte druhým pekáčem nebo volně zakryjte kuře alobalem, hrnec přiklopte poklicí. Pečte v předehřáté troubě 40 minut.
  4. Pak kuře odkryjte a pečte ho zhruba 50–70 minut, až kuře zezlátne a maso změkne. V průběhu pečení ho potírejte výpekem.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Kateřina Kuranova / Smoothcooking.cz


Přečtěte si také

Recepty