Suroviny
- brambory 1 kg
- slanina 100 g
- rozmarýn (nebo tymián, pokrájený) 1 lžička
- hrubozrnná sůl 2 lžičky
- citronová šťáva (z 1 citronu)
- máslo (změklé ) 50 g + 1 lžíce na potírání
- celé kuře 1 ks
- voda 50 ml
Věnujte trochu péče přípravě kuřete a vytvořte mezi kůží a masem kapsu, kterou naplníte směsí bylinek, másla, slaniny a citronové šťávy. Během pečení bude uvolňovat svou vůni a chuť do masa, které jimi rovnoměrně nasákne a bude šťavnaté a zároveň aromatické a svěží. Těch pár minut navíc se rozhodně vyplatí.
Postup přípravy
- Brambory oloupejte a rozkrojte podélně na poloviny. Vložte je do pekáče nebo litinového hrnce.
- Troubu předehřejte na 170 °C. Do větší misky nakrájejte na malé kostičky slaninu, přidejte bylinky, sůl, citronovou šťávu a plátky másla a promíchejte.
- Kuře položte na pracovní plochu prsíčky nahoru. Rukou vytvořte kapsu mezi kůží a masem v oblasti prsou, křídel a stehen. Naplňte ji připravenou směsí. Kuře položte prsíčky nahoru do pekáče, podlijte vodou a povrch potřete rozpuštěným máslem. Pekáč přiklopte druhým pekáčem nebo volně zakryjte kuře alobalem, hrnec přiklopte poklicí. Pečte v předehřáté troubě 40 minut.
- Pak kuře odkryjte a pečte ho zhruba 50–70 minut, až kuře zezlátne a maso změkne. V průběhu pečení ho potírejte výpekem.