Suroviny
- rajče 300 g
- barevná paprika 5 ks
- lilek 1 ks
- cuketa 1 ks
- anglická slanina 100 g
- vepřové sádlo 1 lžíce
- červená cibule 1 velký ks
- mletá paprika (červená) 1 lžíce
- chilli papričky 1 ks + k podávání
- tymián 1 snítka
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- papriková klobása 4 ks
- rostlinný olej (na opekání)
Postup přípravy:
- Rajčata spařte horkou vodou, oloupejte a nakrájejte nahrubo. Papriky zbavte jadérek a nakrájejte na silnější proužky. Lilek nakrájejte na kostičky a cuketu na půlkolečka.
- Slaninu nakrájejte na kostičky a vložte ji do rozehřáté pánve společně se sádlem. Přidejte na klínky nakrájenou cibuli a dejte ji na slaninu zesklovatět. Pak ji zasypte mletou paprikou, rychle promíchejte, ať se nepřipálí a nezhořkne.
- Jako první přisypte lilek. Po několika minutách restování přisypte papriky a nechte pár minut změknout. Pokračujte s cuketou, kterou chvilku restujte. A na závěr vmíchejte rajčata, chilli papričku a snítku tymiánu. Osolte, opepřete, promíchejte, přiklopte a na mírném ohni za občasného míchání nechte asi 15 minut dusit, dokud veškerá zelenina není měkká, ale stále drží tvar. Poté odklopte a ještě pár minut povařte, aby se přebytečná tekutina odpařila a směs lehce zhoustla.
- Mezitím prokrojte klobásu z jedné strany na mřížku a opečte ji na malém množství oleje dokřupava. Ihned podávejte s připravenou zeleninou. Na talíři ještě můžete posypat nakrájenou chilli papričkou.
PRIMA TIP: Lilek je vhodné předem mírně osolit a nechat „vypotit“, aby ztratil hořkost a nenatahoval zbytečně tuk.
Hledáte další tip, jak zpracovat hromadu zeleniny? Nezapomeňte na oblíbené lečo! I na to pro vás máme videorecept
Kompletní recept najdete ZDE: Lečo
Nebo mrkněte na další pikantní recepty: