Suroviny
- lilek (velký) 3 ks
- bílý vinný ocet (nebo jablečný)
- červené chilli papričky (nebo sušené chilli vločky)
- česnek
- oregano 1 lžíce
- sůl

Postup přípravy
- Lilky omyjte a nakrájejte na úzké, dlouhé hranolky. Do většího hrnce nalijte vodu a ocet v poměru 1:2, mírně osolte a přiveďte k varu. Do roztoku ponořte lilky a vařte, dokud zcela nezměknou.
- Poté slijte přes síto, nechte je okapat a vychladnout. Vymačkejte z nich vodu, dochuťte nadrobno nakrájenou chilli papričkou nebo sušenými chilli vločkami, rozdrceným česnekem, oreganem a vše lehce rozmačkejte.
- Naplňte do sklenic, zavíčkujte, 20 minut sterilujte a nechte vychladnout.
PRIMA TIP: Před servírováním můžete směs promíchat s trochou olivového oleje a přidat nasekanou hladkolistou petržel. Ideální směs na topinky nebo bruschetty.
Vyzkoušejte také oblíbenou čalamádu ze zelí, paprik a mrkve podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Čalamáda ze zelí, paprik a mrkve: Prověřený recept na oblíbenou zeleninovou chuťovku
Uchovejte přebytky ze zahrádky ve sklenici. V zimě jako když najdeš :)
Někdy bývá příroda štědrá, a když se tak stane, bývá to většinou v jednu chvíli. Najednou nevíte, co s těmi záplavami rajčat, paprik či cuket honem rychle udělat, aby nepřišly vniveč. Hitem posledních let je třeba výtečný pečený kečup. Pečením se chuť rajčat báječně zvýrazní a výsledná omáčka je plná chuti. Nebo můžete vsadit na klasiku a připravit zavařené lečo z letní zeleniny. V zimě stačí opéct kousek klobásy, přidat zeleninu ze sklenice a vmíchat vejce. Obdobně funguje i omáčka Uncle Ben's s cuketou, která se zase skvěle hodí pod maso. Jako chuťovku můžete připravit výborné nakládané papričky plněné čerstvým sýrem.