Andrea Motlíková

Ostrokyselá čínská polévka s kuřecím masem - Hot and sour chicken soup

Moje hodnocení
2x

Kyselá a pálivá zároveň. Tuto čínskou polévku nejspíš znáte z asijských bister a restaurací, nicméně chuťově se mohou dost lišit – záleží na zvyklostech. Někdy v ní najdete tofu, jindy zase mleté maso nebo kousky kuřete. Dnes si ji můžete připravit podle sebe, stačí si pročíst tento recept!

5 porcí
45 minut
čínská

Suroviny

Postup přípravy:

  1. Kuřecí maso nakrájejte na malé kousky nebo nudličky, mrkev s pórkem a houbami na tenké nudličky, dlouhé cca 2–3 cm. Pokud máte místo pórku jarní cibulky, zelené části nechte stranou, přidají se až na závěr.
  2. Vejce v misce důkladně rozmíchejte. Když máte vše při ruce, můžete začít s přípravou, je to celkem rychlé. Ve woku rozpalte trochu oleje, ve kterém zprudka orestujte maso ze všech stran, poté ho vyndejte stranou. Pokud máte maso již předem pečené nebo vařené, začněte až následujícím krokem.
  3. Dolijte případně trochu oleje, přidejte zeleninu s houbami a cca 1 minutu restujte. Přilijte ocet, vsypte cukr a vmíchejte protlak s chilli pastou. Pokud použijete čerstvé chilli papričky, restujte je rovnou současně se zeleninou.
  4. Vlijte vývar, přidejte maso (už i to předem pečené), sójové omáčky a vařte cca 10 minut. Poté za stálého míchání vlijte vejce a rozmíchejte je v polévce. Můžete dle chuti ještě přidat drcené nebo mleté chilli.
  5. A teď už jen zahustit a dochutit. Ve 100 ml vody rozmíchejte škrob, vlijte do polévky, rozmíchejte a vařte ještě 5 minut. Přihoďte nakrájené zelené části cibulek, ochutnejte a případně dochuťte omáčkami, octem nebo špetkou cukru.
  6. Polévka by měla být dost hustá, škrob můžete přidat podle vás. V některých receptech nenajdete rajčatový protlak, ale nám to tak chutná a třeba bude i vám.

Chcete si připravit další polévku, která vás postaví na nohy? Vyzkoušejte náš videorecept

Kompletní recept najdete ZDE: Milionová polévka z kořenové zeleniny

Nebo tu máme další recepty z čínské kuchyně:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Andrea Motlíková

V kuchyni vždy otevřeno Andrea Motlíková

Andrea z foodblogu V kuchyni vždy otevřeno, který sleduje přes 36 tisíc fanoušků, vydala svoji první kuchařku. Na 368 stranách najdete bezmála 300 receptů pro každý den, které vždy doprovází autorské barevné fotografie.

Obsáhlá kniha je určena pro široké publikum napříč generacemi. Inspiraci pro každodenní vaření zde najdou začátečníci i zkušené kuchařky a určitě i muži. Osvědčené recepty z dostupných čerstvých surovin nejsou nijak komplikované a postupy jsou srozumitelně rozepsané. Nechybí tipy na tradiční česká jídla, ale v knize zabrousíte i do kuchyní Asie či Středomoří.

Kuchařka je velmi přehledně rozdělena do 19 kapitol od předkrmů, přes jídla z jednoho pekáčku, snadné recepty, polévky, saláty, druhy mas, těstoviny, zeleninové pokrmy, pomazánky, moučníky a dezerty až po zavařování.

Pokud vás den za dnem nenapadá, co zrovna vařit, stačí zalistovat a určitě si vyberete.


Přečtěte si také

Recepty