redakce Prima FRESH

Čínské dušené hovězí s brambory a mrkví – tak trochu jiný guláš, který se vyplatí vařit ve velkém

Moje hodnocení
1x

Hovězí guláš je součástí naší kulinární DNA, ale podobná jídla najdeme na všech kontinentech. V Číně dusí maso společně s bramborami a mrkví v aromatickém a výrazně dochuceném vývaru, dokud není maso úplně měkké. Ještě lépe chutná odleželé, proto se vyplatí uvařit ho více najednou. Podává se samotné, s rýží nebo nudlemi, případně můžete zbytek naředit dalším vývarem, přidat do něj např. ramen nebo udon nudle a podávat jako sytou polévku.

6 porcí
240 minut
čínská

Suroviny

Postup přípravy

  1. Hovězí maso nakrájené na 3cm kostky vložte do kastrolu nebo velkého hrnce. Přidejte 4 šálky studené vody z kohoutku tak, aby voda hovězí maso zakryla. Hrnec zahřívejte na středním plameni, dokud nedosáhne mírného varu. Občas promíchejte, aby se hovězí maso nepřichytilo ke dnu hrnce. Zvyšte na střední teplotu. Nechte 10 až 15 minut mírně vařit. Během varu sbírejte pěnu, dokud není vývar čirý.
  2. Do hrnce přidejte víno Shaoxing, sušené chilli papričky, na plátky nakrájený zázvor, přepůlené jarní cibulky, bobkové listy, cukr, černý pepř, badyán a skořici. Nastavte střední teplotu. Přikryté nechte 60 minut dusit.
  3. Poté přidejte světlou sójovou omáčku, tmavou sójovou omáčku a sůl. Dobře promíchejte. Pokračujte ve vaření, ale bez poklice, dokud hovězí maso nezměkne, ale nerozpadne se, asi 1,5 hodiny až 2 hodiny.
  4. Odstraňte co nejvíce zázvoru, jarní cibulky a sušeného koření a vyhoďte je. Přidejte mrkev a brambory nakrájené na 5cm kousky. Vařte odkryté dalších 20 až 30 minut, dokud zelenina nezměkne.
PRIMA TIP: Dušené hovězí maso můžete skladovat v chladničce po dobu 3 až 4 dnů nebo v mrazničce po dobu až 3 měsíců.

Vyzkoušejte také klasický hovězí guláš podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty