Suroviny
- hovězí maso (např. kližka, krk, roštěnec nebo zadní) 1,3 kg
- čínské rýžové víno (Shaoxing) 1/4 šálku
- sójová omáčka (světlá) 1/4 šálku
- sójová omáčka (tmavá) 1 lžíce
- cukr 1 lžíce
- sůl 1/2 lžičky
- černý pepř (čerstvě namletý) 1/2 lžičky
- sušené chilli papričky 6 ks
- zázvor 3cm kousek
- jarní cibulka 3 ks
- bobkový list 4 ks
- badyán 1 hvězdička
- celá skořice 1 svitek
- brambory (velké) 2 ks
- mrkev (velká) 1 ks
Postup přípravy
- Hovězí maso nakrájené na 3cm kostky vložte do kastrolu nebo velkého hrnce. Přidejte 4 šálky studené vody z kohoutku tak, aby voda hovězí maso zakryla. Hrnec zahřívejte na středním plameni, dokud nedosáhne mírného varu. Občas promíchejte, aby se hovězí maso nepřichytilo ke dnu hrnce. Zvyšte na střední teplotu. Nechte 10 až 15 minut mírně vařit. Během varu sbírejte pěnu, dokud není vývar čirý.
- Do hrnce přidejte víno Shaoxing, sušené chilli papričky, na plátky nakrájený zázvor, přepůlené jarní cibulky, bobkové listy, cukr, černý pepř, badyán a skořici. Nastavte střední teplotu. Přikryté nechte 60 minut dusit.
- Poté přidejte světlou sójovou omáčku, tmavou sójovou omáčku a sůl. Dobře promíchejte. Pokračujte ve vaření, ale bez poklice, dokud hovězí maso nezměkne, ale nerozpadne se, asi 1,5 hodiny až 2 hodiny.
- Odstraňte co nejvíce zázvoru, jarní cibulky a sušeného koření a vyhoďte je. Přidejte mrkev a brambory nakrájené na 5cm kousky. Vařte odkryté dalších 20 až 30 minut, dokud zelenina nezměkne.
PRIMA TIP: Dušené hovězí maso můžete skladovat v chladničce po dobu 3 až 4 dnů nebo v mrazničce po dobu až 3 měsíců.
Čínské dušené hovězí s brambory a mrkví Zdroj: iStock
Vyzkoušejte také klasický hovězí guláš podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE