Suroviny
- salátová okurka 2 ks
- sůl 1 lžička
- ocet (černý čínský nebo rýžový) 4 lžičky
- česnek (rozdrcený) 4 stroužky
- sójová omáčka (světlá) 1 lžíce
- sezamový olej 1 lžička
- cukr krupice 1 lžička
Servírování
- černá sezamová semínka 1 lžička
- červené chilli papričky (podle chuti)
- chilli olej ( s křupavou šalotkou a česnekem)
Postup přípravy
- Okurky omyjte a odřízněte konce. Každou okurku rozkrojte na tři stejně dlouhé díly. Kousky okurky vložte do velkého zipového sáčku a sáček uzavřete. Pomocí válečku na těsto okurky pevně, ale jemně rozbijte, až se zploští a podélně rozdělí na 3 až 4 kusy.
- Rukama nebo nožem je natrhejte nebo nakrájejte na kousky velikosti sousta a přeneste je do cedníku ve velké míse. Okurky posypte solí a nechte je v chladničce alespoň 20 minut odkapat.
- Ocet, nadrcený česnek, sójovou omáčku, olej a cukr šlehejte, dokud se cukr nerozpustí.
- Okurky přendejte do servírovací mísy. Přidejte zálivku a posypte okurky sezamovými semínky. Promíchejte, aby se okurky důkladně smísily se zálivkou. Ihned podávejte s trochou jarní cibulky a případně i na tenké plátky nakrájenou chilli papričkou.
PRIMA TIP: Na dochucení můžete také použít trochu sečuánského křupavého chilli oleje (chilli crisp oil).
Pai Huang Gua čínský salát z rozdrcených okurek s česnekem a sezamem Zdroj: iStock
Vyzkoušejte také okurkový salát s miso dresinkem podle Zdeňka Pohlreicha