Suroviny
- mleté vepřové maso (nebo krůtí či kuřecí) 120 g
- čínské rýžové víno (Shaoxing, nebo suché sherry) 2 lžíčky
- sójová omáčka (světlá) 1 lžička
- mletý zázvor 1/2 lžičky
- kukuřičný škrob 1 lžička
- sečuánský pepř 2 lžičky
- arašídový olej (nebo rostlinný) 1 lžíce
- černá fazolová pasta (Doubanjiang) 2 lžíce
- jarní cibulka 2 ks
- tofu (pevné nebo středně pevné) 400 g
- kuřecí vývar (nebo voda) 1 hrnek
- chilli olej (nejlépe domácí chilli crisp) 2 lžičky
- koření pěti vůní 1/4 lžičky
- cukr 1 lžička (nebo podle chuti)
Příprava mapo tofu je poměrně snadná a rychlá, ale k dosažení autentické chuti potřebujete několik speciálních ingrediencí. Poohlédněte se po nich ve specializovaných asijských obchodech, dobře zásobených vietnamských večerkách nebo s jistotou na e-shopech s asijskými potravinami.
Postup přípravy
- V malé misce smíchejte mleté maso, víno na vaření, sójovou omáčku a zázvor. Dobře promíchejte.
- V jiné malé misce smíchejte kukuřičný škrob s 1 lžící studené vody. Dobře promíchejte a dejte stranou.
- Na velké nepřilnavé pánvi nebo ve woku na středním ohni rozehřejte olej a zrnka sečuánského pepře. Když se pepř zbarví do tmavě hněda a zrnka jsou křupavá, vyndejte je špachtlí a přendejte do misky vyložené papírovými utěrkami, aby nasákly přebytečný olej. Ponechte si je na ozdobu pokrmu (volitelně).
- Do pánve přidejte mleté maso a pastu Doubanjiang. Restujte na středním ohni a mleté maso rozdělte vařečkou na malé kousky, dokud není vepřové maso rovnoměrně obalené Doubanjiangem a zcela propečené. Přidejte nakrájenou jarní cibulku a restujte další minutu.
- Na mleté vepřové maso rovnoměrně rozprostřete tofu nakrájené na 1,5cm kostičky. Přidejte chilli olej, koření pěti vůní a cukr. Přilijte vývar a směs v pánvi přiveďte k varu. Přikryté duste na mírném ohni 8 až 10 minut nebo dokud se omáčka nezredukuje na polovinu původního množství. Ochutnejte a případně dochuťte. Pokud je pokrm příliš ostrý, přidejte ještě lžičku cukru, abyste chuť vyvážili.
- Mezitím v mlýnku na kávu nebo pomocí hmoždíře rozdrťte osmažená zrnka sečuánského pepře.
- Kukuřičný škrob znovu promíchejte s vodou, dokud se úplně nerozpustí, a vmíchejte ho do pánve. Několikrát jemně promíchejte vařečkou, dokud omáčka nezhoustne. Vypněte oheň a vše přendejte do mísy.
- Ozdobte další jarní cibulkou a malou špetkou mletých zrnek sečuánského pepře. Podávejte horké na dušené rýži nebo samotné jako hlavní jídlo.
PRIMA TIPY:
- Maso můžete vynechat a připravit tento pokrm jako vegetariánský. V takovém případě můžete nahradit maso houbami (například předem namočenými sušenými houbami shiitake), které zvýrazní chuť.
- Tofu nemíchejte ihned po přidání do pánve, aby se kousky nerozpadly. Tofu po dušení ztuhne a můžete ho promíchat, až bude hotové.
- Smažená zrnka sečuánského pepře se skvěle hodí na ozdobu pokrmu nebo do salátu. V tomto receptu jich potřebujete jen malé množství na dokončení pokrmu. Zbytek skladujte ve vzduchotěsné nádobě, nejdéle však měsíc.
Vyzkoušejte také legendární kuřecí kung pao z restaurace Sia podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Vyhlášené kuřecí kung pao z restaurace Sia
Inspirujte se dalšími recepty z čínské kuchyně