Autentické čínské mapo tofu s vepřovým masem

Moje hodnocení
2x

Mapo tofu je jedním z nejoblíbenějších pokrmů sečuánské kuchyně. Kousky tofu se dusí v bohaté pikantní a slaně kořeněné omáčce spolu s čerstvým česnekem a šalotkou a malým množstvím mletého vepřového masa pro zvýraznění chuti. Podávejte s dušenou rýží a připravte rychlou, chutnou a zdravou večeři na všední den!

2 porce
30 minut
čínská

Suroviny

Příprava mapo tofu je poměrně snadná a rychlá, ale k dosažení autentické chuti potřebujete několik speciálních ingrediencí. Poohlédněte se po nich ve specializovaných asijských obchodech, dobře zásobených vietnamských večerkách nebo s jistotou na e-shopech s asijskými potravinami.

Postup přípravy

  1. V malé misce smíchejte mleté maso, víno na vaření, sójovou omáčku a zázvor. Dobře promíchejte.
  2. V jiné malé misce smíchejte kukuřičný škrob s 1 lžící studené vody. Dobře promíchejte a dejte stranou.
  3. Na velké nepřilnavé pánvi nebo ve woku na středním ohni rozehřejte olej a zrnka sečuánského pepře. Když se pepř zbarví do tmavě hněda a zrnka jsou křupavá, vyndejte je špachtlí a přendejte do misky vyložené papírovými utěrkami, aby nasákly přebytečný olej. Ponechte si je na ozdobu pokrmu (volitelně).
  4. Do pánve přidejte mleté maso a pastu Doubanjiang. Restujte na středním ohni a mleté maso rozdělte vařečkou na malé kousky, dokud není vepřové maso rovnoměrně obalené Doubanjiangem a zcela propečené. Přidejte nakrájenou jarní cibulku a restujte další minutu.
  5. Na mleté vepřové maso rovnoměrně rozprostřete tofu nakrájené na 1,5cm kostičky. Přidejte chilli olej, koření pěti vůní a cukr. Přilijte vývar a směs v pánvi přiveďte k varu. Přikryté duste na mírném ohni 8 až 10 minut nebo dokud se omáčka nezredukuje na polovinu původního množství. Ochutnejte a případně dochuťte. Pokud je pokrm příliš ostrý, přidejte ještě lžičku cukru, abyste chuť vyvážili.
  6. Mezitím v mlýnku na kávu nebo pomocí hmoždíře rozdrťte osmažená zrnka sečuánského pepře.
  7. Kukuřičný škrob znovu promíchejte s vodou, dokud se úplně nerozpustí, a vmíchejte ho do pánve. Několikrát jemně promíchejte vařečkou, dokud omáčka nezhoustne. Vypněte oheň a vše přendejte do mísy.
  8. Ozdobte další jarní cibulkou a malou špetkou mletých zrnek sečuánského pepře. Podávejte horké na dušené rýži nebo samotné jako hlavní jídlo.

PRIMA TIPY:

  • Maso můžete vynechat a připravit tento pokrm jako vegetariánský. V takovém případě můžete nahradit maso houbami (například předem namočenými sušenými houbami shiitake), které zvýrazní chuť.
  • Tofu nemíchejte ihned po přidání do pánve, aby se kousky nerozpadly. Tofu po dušení ztuhne a můžete ho promíchat, až bude hotové.
  • Smažená zrnka sečuánského pepře se skvěle hodí na ozdobu pokrmu nebo do salátu. V tomto receptu jich potřebujete jen malé množství na dokončení pokrmu. Zbytek skladujte ve vzduchotěsné nádobě, nejdéle však měsíc.

Vyzkoušejte také legendární kuřecí kung pao z restaurace Sia podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Vyhlášené kuřecí kung pao z restaurace Sia

Inspirujte se dalšími recepty z čínské kuchyně

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Klára Michalová

šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH Klára Michalová

Přečtěte si také

Recepty