Čínský restovaný lilek s česnekovou omáčkou

Moje hodnocení
7x

Klasické bezmasé jídlo z čínské kuchyně nabízí křupavé kousky lilku ve výrazné česnekové omáčce se sušeným chilli. Skvělé jako zeleninová příloha k masové pečínce nebo jako vegetariánský hlavní chod podávaný s rýží nebo s nudlemi.

2 porce
60 minut
122 kcal
asijská

Suroviny

  • lilek (menší lilky, nakrájené na kousky velikosti sousta) 2 ks (cca 500 g)
  • sůl 1 lžička
  • solamyl 1 lžíce

Omáčka

  • sójová omáčka (světlá sójová omáčka) 2 lžíce
  • voda 1 lžíce
  • tmavá sójová omáčka 1 lžička
  • cukr 2 lžičky
  • solamyl 1 lžička

Stir-fry

  • rostlinný olej 3 lžíce
  • čerstvý zázvor, najemno nasekaný 1 lžička
  • česnek, nasekaný 3 stroužky
  • čínské sušené chilli papričky (velké) 6–8 ks
  • jarní cibulka k podávání

Postup přípravy

  1. Kousky lilku rozložte na papírové utěrky a z obou stran je osolte. Nechte odstát 45–60 minut. Poté utěrkami dobře osušte.
  2. V malé misce smíchejte všechny přísady na omáčku.
  3. Kousky lilku poprašte solamylem a dobře promíchejte rukama, aby se kousky škrobem lehce obalily.
  4. Ve velké nepřilnavé pánvi rozehřejte na středním plameni 2 lžíce oleje. Do pánve vložte kousky lilku v jedné vrstvě. Restujte ze všech stran, až bude lilek dobře opečený a měkký, trvá to asi 8–10 minut celkem. Poté lilek přesuňte z pánve na talíř.
  5. Do pánve přidejte zbylou lžíci oleje a přihoďte zázvor a česnek. Párkrát promíchejte, až se rozvoní a vraťte do pánve opečený lilek. Omáčku v misce ještě jednou promíchejte, aby se škrob rozpustil a přilejte ji do pánve. Promíchejte, aby se lilek obalil v omáčce a poté přendejte na servírovací talíř.
  6. Podávejte jako přílohu nebo s rýží či nudlemi jako hlavní chod. Před podáváním můžete posypat nakrájenou jarní cibulkou.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH

undefined

Přečtěte si také

Recepty