Suroviny
Omáčka
- sójová omáčka (světlá ) 2 lžíce
- voda 1 lžíce
- sójová omáčka (tmavá ) 1 lžička
- cukr 2 lžičky
- solamyl 1 lžička
Stir-fry
- rostlinný olej 3 lžíce
- zázvor (čerstvý, najemno nasekaný) 1 lžička
- česnek (nasekaný) 3 stroužky
- chilli papričky (čínské sušené,velké) 6–8 ks
- jarní cibulka (k podávání)
Postup přípravy
- Kousky lilku rozložte na papírové utěrky a z obou stran je osolte. Nechte odstát 45–60 minut. Poté utěrkami dobře osušte.
- V malé misce smíchejte všechny přísady na omáčku.
- Kousky lilku poprašte solamylem a dobře promíchejte rukama, aby se kousky škrobem lehce obalily.
- Ve velké nepřilnavé pánvi rozehřejte na středním plameni 2 lžíce oleje. Do pánve vložte kousky lilku v jedné vrstvě. Restujte ze všech stran, až bude lilek dobře opečený a měkký, trvá to asi 8–10 minut celkem. Poté lilek přesuňte z pánve na talíř.
- Do pánve přidejte zbylou lžíci oleje a přihoďte zázvor a česnek. Párkrát promíchejte, až se rozvoní a vraťte do pánve opečený lilek. Omáčku v misce ještě jednou promíchejte, aby se škrob rozpustil a přilejte ji do pánve. Promíchejte, aby se lilek obalil v omáčce a poté přendejte na servírovací talíř.
- Podávejte jako přílohu nebo s rýží či nudlemi jako hlavní chod. Před podáváním můžete posypat nakrájenou jarní cibulkou.
Čínský restovaný lilek s česnekovou omáčkou 2 Zdroj: iStock