Prima FRESH

Young Chow Fried Rice – jednoduchá čínská smažená rýže s krevetami a vejcem

Moje hodnocení
7x

Tajemství dobré smažené rýže spočívá v tom, že rýže není mokrá a kašovitá, ale sypká a nadýchaná. Proto se na ni téměř výhradně používá zbylá rýže, která se co nejrychleji zchladí. Druhý den se jemným stlačením lžící zrnka rýže od sebe snadno oddělí a může se začít smažit!

2 porce
20 minut
čínská

Suroviny

  • rýže (jasmínová nebo basmati, uvařená a schlazená) 4 šálky
  • vejce (velká, rozšlehaná) 2 ks
  • olej (nebo sádlo) 3 lžíce
  • šunka (nebo klobása, nakrájená na kostičky) 1/4 šálku
  • krevety (oloupané) 10 ks
  • hrášek 1/2 šálku
  • mrkev (nakrájená na kostičky) 1/2 šálku
  • sůl
  • bílý pepř (čerstvě namletý) 1/4 lžičky
  • sójová omáčka (světlá) 2 lžíce

Postup přípravy

  1. Jemně oddělte od sebe zrnka studené rýže tak, že ji lehce stlačíte spodní stranou naběračky nebo lžíce.
  2. Ve woku rozehřejte asi 1 lžíci oleje a osmažte na něm na malé kostičky nakrájenou mrkev do změknutí, na poslední minutu vsypte i hrášek, aby trochu změkl. Zeleninu vyndejte z pánve stranou.
  3. Do prázdného woku vlijte 1 lžíci oleje a osmažte na něm krevety a šunku nebo klobásu nakrájenou na kostičky, dokud se nezbarví mírně dozlatova. Vyjměte je.
  4. Do rozpálené pánve přidejte rýži a pomocí obracečky ji oddělte. Když jsou zrnka rýže horká a oddělená, přidejte zbývající 1 lžíci oleje a vlijte rozšlehaná vejce a rychle je promíchejte s rýží.
  5. Přidejte hrášek, mrkev, šunku nebo klobásu a krevety. Dochuťte světlou sójovou omáčkou a špetkou soli a bílého pepře. Vše důkladně promíchejte. Poté přidejte zelenou cibulku a smažte dalších 30 sekund.
PRIMA TIP: Pokud chcete mít smaženou rýži pikantní, můžete ji pokapat trochou chilli oleje. I to výrazně zlepší chuť smažené rýže, stejně jako osmažená šalotka.

Vyzkoušejte smaženou rýži Nasi Goreng podle receptu Zdeňka Pohlreicha

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty