Suroviny
- rýže (jasmínová nebo basmati, uvařená a schlazená) 4 šálky
- vejce (velká, rozšlehaná) 2 ks
- olej (nebo sádlo) 3 lžíce
- šunka (nebo klobása, nakrájená na kostičky) 1/4 šálku
- krevety (oloupané) 10 ks
- hrášek 1/2 šálku
- mrkev (nakrájená na kostičky) 1/2 šálku
- sůl
- bílý pepř (čerstvě namletý) 1/4 lžičky
- sójová omáčka (světlá) 2 lžíce
Postup přípravy
- Jemně oddělte od sebe zrnka studené rýže tak, že ji lehce stlačíte spodní stranou naběračky nebo lžíce.
- Ve woku rozehřejte asi 1 lžíci oleje a osmažte na něm na malé kostičky nakrájenou mrkev do změknutí, na poslední minutu vsypte i hrášek, aby trochu změkl. Zeleninu vyndejte z pánve stranou.
- Do prázdného woku vlijte 1 lžíci oleje a osmažte na něm krevety a šunku nebo klobásu nakrájenou na kostičky, dokud se nezbarví mírně dozlatova. Vyjměte je.
- Do rozpálené pánve přidejte rýži a pomocí obracečky ji oddělte. Když jsou zrnka rýže horká a oddělená, přidejte zbývající 1 lžíci oleje a vlijte rozšlehaná vejce a rychle je promíchejte s rýží.
- Přidejte hrášek, mrkev, šunku nebo klobásu a krevety. Dochuťte světlou sójovou omáčkou a špetkou soli a bílého pepře. Vše důkladně promíchejte. Poté přidejte zelenou cibulku a smažte dalších 30 sekund.
PRIMA TIP: Pokud chcete mít smaženou rýži pikantní, můžete ji pokapat trochou chilli oleje. I to výrazně zlepší chuť smažené rýže, stejně jako osmažená šalotka.
Vyzkoušejte smaženou rýži Nasi Goreng podle receptu Zdeňka Pohlreicha