Těsto
- voda (teplá) 200 ml
- cukr krupice 2 lžičky
- sušené droždí 1 lžička
- sezamový olej 2 lžíce
- hladká mouka 225 g + na posypání
- sůl 1 lžička
Náplň a ochucení
- bílý pepř (čerstvě namletý) 1/4 lžičky
- sůl 1/4 lžičky
- koření pěti vůní 1/4 lžičky
- rostlinný olej (na potírání) 4 lžíce
- sezamová semínka 1 lžíce
- olej (na smažení)
Postup přípravy
- V misce nebo hrnku promíchejte vodu s cukrem a droždím. Nechte stranou asi 5 minut, až droždí začne pěnit, pak vmíchejte olej.
- Ve velké míse promíchejte mouku se solí. Uprostřed udělejte důlek a vlijte vzešlý kvásek s olejem. Promíchejte, až vznikne hladké těsto.
- Hněťte ho asi 5 až 6 minut, až bude těsto pevné a nebude se lepit. Kouli těsta dejte do mísy, přikryjte navlhčenou vyždímanou utěrkou a nechte na teplém místě nejméně hodinu kynout, až zdvojnásobí objem.
- Koření promíchejte se solí v misce, nakrájenou cibulku si také připravte do misky.
- Na lehce pomoučené ploše a pomoučeným válečkem rozválejte těsto na čtverhrannou placku cca 22 x 36 cm a méně než 1 cm vysokou. Potřete ji olejem, rovnoměrně posypte kořením a nakrájenou cibulkou, nakonec sezamovými semínky.
- Z delší strany placku stočte a v okrajích pevně zmáčkněte k sobě, aby se nerozbalovala. Rozkrojte ji na dva kusy a každý stočte do spirály, rozkrojený konec zastrčte dospodu. Spirály přikryjte utěrkou, aby neosychaly.
- Pracovní plochu potřete trochou oleje a váleček poprašte mouku. Spirálu zmáčkněte a pak rozválejte na placku, potřete olejem a posypte sezamovými semínky, které válečkem zatlačte do placky. Přikryté placky nechte asi 15 minut na teplém místě odpočívat.
- Placky pak můžete buď osmažit na troše oleje v pánvi, nebo je opéct nasucho. Smažte je nebo opékejte nasucho asi 4 až 5 minut z jedné strany, pak opatrně obraťte a smažte přikryté z druhé strany dozlatova. Nechte asi 2 minuty chladnout a pak podávejte nakrájené na čtvrtiny.
PRIMA TIP: (Opečené) placky bing vydrží v ledničce až týden, pak stačí je znovu rozpéct na pánvi nebo v troubě.
Vyzkoušejte i další recepty na netradiční chleby