zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Lahodný hříbkový krém po valašsku
Autor: Spa hotel Lanterna Lahodný hříbkový krém po valašsku

Lahodný hříbkový krém po valašsku

Hodnoceno: 0x
Houbová sezona je tu! Přemýšlíte, co vykouzlit z darů lesa? Šéfkuchař zážitkové restaurace Vyhlídka ve Spa hotelu Lanterna Pavel Václavík přináší osvědčený recept na lahodný houbový krém z hříbků.
do 30 minut
4 porce

Článek

Sedlácká bramboračka Foto:

20 receptů pro milovníky houbových polévek

Jakmile odstartuje houbová sezona, je konverzační téma jasné! Rostou? A kde rostou? A co z nich vaříte? No přece brambračku s houbami :) Pokud patříte mezi milovníky hub,...

reklama

Suroviny (4 porce)

Postup

  1. Na másle orestujte dozlatova nakrájenou kořenovou zeleninu, přidejte nakrájenou cibuli a krátce orestujte.
  2. Zaprašte hladkou moukou, zalijte vývarem, osolte, opepřete a provařte společně s očištěnými a nakrájenými hříbky cca 20 minut.
  3. Zalijte smetanou a rozmixujte tyčovým mixérem dohladka.

PRIMA TIP: Pokud byste se chtěli vyhnout zahušťování moukou, můžete hned na začátku přidat do vývaru oloupanou a na kostičky nakrájenou větší bramboru.

Lahodný hříbkový krém po valašsku  Foto: Lahodný hříbkový krém po valašsku; foto: Spa hotel Lanterna

Pavel Václavík, šéfkuchař restaurace Vyhlídka ve Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích, je velký milovník houbaření. A Valašsko, kde je spousta hřibových lesů, mu k tomu ještě nahrává: „Ve vrcholné houbařské sezoně chodím do lesa i několikrát týdně. Houbaření je pro mě skvělá relaxace. Doma z hub nejčastěji vaříme omáčky, zavařujeme je, část si jich také vždy necháme do zásoby – podusíme je a uskladníme do mrazáku. Oblíbili jsme si bedly, které ale nepřipravujeme v klasickém trojobalu, pouze je orestujeme na másle se solí a kmínem a jíme s chlebem či bagetou. Osobně mě nejvíce překvapily bílé lanýže, které začaly růst i na Valašsku. Zkusil jsem z nich připravit halušky a chutnaly výborně.“

reklama