Suroviny
- kančí hřbet 300 g
- mrkev (velká ) 1 ks
- petržel (velká ) 1 ks
- slanina (nebo uzený bůček) 100 g
- cibule 1 ks
- česnek 3 celé stroužky
- bobkový list 2 ks
- nové koření 1/2 lžičky
- jalovec 1/2 lžičky
- červené víno (suché ) cca 250 ml
- sušený rozmarýn 1/2 lžičky nebo snítka čerstvého
- čerstvé švestky cca 7 ks
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Do litinového hrnce, ve kterém budete pokrm později péct, dejte restovat na kostičky nakrájenou slaninu, když začne pouštět tuk, přidejte kostky osoleného masa a to restujte ze všech stran, aby se zatáhlo.
- Pak slaninu i maso z hrnce vyndejte a na vypečeném tuku orestujte cibuli, kostičky mrkve a petržele. Společně vše smažte dozlatova.
- Nyní do hrnce k zelenině vraťte maso a slaninu, přidejte všechno koření, trochu čerstvě namletého pepře a zalijte červeným vínem.
- Dále do hrnce přilijte trochu vroucí vody nebo hovězího vývaru, tak aby byl obsah hrnce pod hladinou. Vše provařte asi 5 minut.
- Troubu předehřejte na 180 °C. Hrnec přiklopte poklicí a dejte ho do trouby asi na hodinu péct, dokud nebude maso měkké.
- Asi po 45 minutách do hrnce přidejte nakrájené švestky a dopékejte už odkryté. Kančí na víně servírujte s bramborovým pyré.
Kančí na víně se švestkami 2 Zdroj: Coolinářka