Všechno má svůj začátek. Pokud se vydáváte na cestu objevování nových chutí a vůní, na začátku může stát naturální tofu. Právě to je klíčem ke světu plnému nepoznaných možností.
Tofu je jako chameleon. Neutrální základ umí přijmout sladké, slané, pikantní i exotické chutě
Jaké si to uděláš, takové to máš
Nezáleží na tom, jestli máte rádi slané, sladké nebo něco mezi tím – tofu se přizpůsobí vaší chuti. Jak nám koncem 90. let opakovala skupina Chinaski: "Jaké si to uděláš, takové to máš." To platí i pro tofu.
Jak tedy nejlépe popsat tofu? V něčem je podobné jako kuřecí maso. Samo o sobě ve své naturální podobě není výrazné, ale může chutnat na nespočet způsobů a jeho využití sahá mnohem dál, než je jen náhrada za maso. Své místo si najde při každém jídle – od zdravé snídaně, přes rychlé snacky, až po výjimečné večeře.
Pokud se neponoříte do všech podob, které nabízí, ochudíte se například o tofu verzi sweet & sour, cheesecaků, crème brûlée, zmrzliny nebo dokonce tradičního slovenského jídla - halušek. Samo o sobě otevírá nekonečné možnosti.
Vyzkoušejte restované tofu s květákem podle návodného videoreceptu
Škvarky a tofulíny
Receptů je plný internet, při pohledu na seznam surovin nás však může odradit jejich dostupnost. Vegfluencer Pavel Ovesný proto doporučuje ingredience, které umíme nakoupit i v nejbližší večerce.
„Tofu můžeme nakrájet na plátky nebo kostičky a poté smažit na oleji, grilovat, udit nebo péct. Na pomazánky jej můžeme rozmačkat vidličkou nebo rozmixovat v mixéru. Přírodní tofu na slano doporučuji naložit do marinády. Uzené nebo marinované tofu chutná dobře i bez další úpravy, ale s hořčicí bude chutnat lépe, stráví-li pár minut na pánvi. Nebo jej můžete naložit podle vzoru českých klasik do octového nálevu či oleje a vytvořit tak utopence nebo tofulíny (vegan verze hermelínu),” píše Ovesný. Vyzkoušet můžete i recepty na „chlupaté knedlíky“ s tofu „slaninkou“, bezvaječné lečo nebo tofu míchaná vejce.
„Z tofu lze udělat i škvarky pro brynzové halušky,” řekl pro SME Jan Lunter už v roce 1996, kdy teprve rozbíhal firmu Lunter na výrobu tofu na Slovensku. „Dá se použít do omáčky na špagety nebo jako řízek. Právě to je pro tofu typické, že může přibrat chutě každé národní kuchyně a je mimořádně zdravé,“ řekl tehdy.
Domácí srdcovka
Jan Lunter věděl, o čem mluví, a od té doby mu za pravdu dávají nové a nové studie. V tofu je spousta proteinů, málo tuku a nenajdete tam cholesterol. I Americká kardiologická asociace uvádí, že tofu je dobré pro předcházení problémů se srdcem. Studie z roku 2020, která zkoumala data od více než 210 tisíc amerických lékařů, odhalila, že lidé, kteří jedí tofu alespoň jednou týdně, mají o osmnáct procent nižší riziko problémů se srdcem než ti, kteří se k němu dostanou jen zřídka. Sójové výrobky včetně tofu v jídelníčku také snižují riziko úmrtí na infarkt.
Zdroj: Lunter
Vyzkoušejte také tofu v lehké asijské polévce podle návodného videoreceptu se Zdeňkem Pohlreichem
Kompletní recept najdete ZDE: Tofu v polévce
šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH