Suroviny
- brambory (syrové,varný typ B) 200 g
- tofu (uzené) 180 g
- bílá cibule 80 g
- olivový olej 2 lžíce
- celý kmín 1 lžička
- rajský protlak 1 lžíce
- mletá sladká paprika 1 lžíce
- zeleninový vývar (lze nahradit vodou) 800 g
- bílé kysané zelí (sterilované ) 300 g
- bobkový list 2 ks
- sójová smetana (lze nahradit 12% smetanou na vaření) 100 ml
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Nejprve oloupejte brambory. Oloupané brambory a uzené tofu nakrájejte na menší kostky (cca 1cm) a cibuli nakrájejte najemno. Následně ve větším hrnci rozehřejte 2 lžíce olivového oleje na středním plameni. Jakmile je olej rozpálený, vložte do hrnce nakrájenou cibuli a opékejte na středním plameni 2–3 minuty. Po opečení cibule přidejte do hrnce nakrájené tofu, brambory a kmín a vše opékejte na středním plameni další 2–3 minuty.
- Poté do pánve přidejte rajčatový protlak a sladkou papriku, vše zalijte 800 ml vývaru, přidejte sterilované zelí, bobkový list, sůl a pepř. Hrnec přiklopte pokličkou a směs vařte na středním plameni 12–15 minut. Jakmile jsou brambory v polévce měkké, stáhněte plamen na mírný, přilijte sójovou smetanu a vše ještě 3 minuty povařte na mírném plameni. Hotovou polévku rozdělte do 4 talířů a podávejte.
PRIMA TIPY NA SERVÍROVÁNÍ: Ke každé porci můžete při servírování přidat nok ze zakysané smetany a najemno nasekanou pažitku nebo klíčky řeřichy.
Zelňačka s uzeným tofu Zdroj: Jíme zdravě do 30 minut