Bára Hlubučková, Bára Lundgren a Petr Novák

Zelňačka s uzeným tofu

Moje hodnocení
2x

Zelňačka patří mezi naše národní poklady, a i když v ní je super zdravé kysané zelí, celkově to díky uzenému masu nebo klobáse zase žádný výživový zázrak není. Čas od času se to ztratí, ale pokud si ji chcete dopřát častěji nebo ve vašem jídelníčku maso nemá místo, zkuste lehčí a zdravější verzi s uzeným tofu a bez zahuštění. Chutná stejně báječně jako tradiční verze!

4 porce
30 minut
266 kcal

Suroviny

Postup přípravy

  1. Nejprve oloupejte brambory. Oloupané brambory a uzené tofu nakrájejte na menší kostky (cca 1cm) a cibuli nakrájejte najemno. Následně ve větším hrnci rozehřejte 2 lžíce olivového oleje na středním plameni. Jakmile je olej rozpálený, vložte do hrnce nakrájenou cibuli a opékejte na středním plameni 2–3 minuty. Po opečení cibule přidejte do hrnce nakrájené tofu, brambory a kmín a vše opékejte na středním plameni další 2–3 minuty.
  2. Poté do pánve přidejte rajčatový protlak a sladkou papriku, vše zalijte 800 ml vývaru, přidejte sterilované zelí, bobkový list, sůl a pepř. Hrnec přiklopte pokličkou a směs vařte na středním plameni 12–15 minut. Jakmile jsou brambory v polévce měkké, stáhněte plamen na mírný, přilijte sójovou smetanu a vše ještě 3 minuty povařte na mírném plameni. Hotovou polévku rozdělte do 4 talířů a podávejte.

PRIMA TIPY NA SERVÍROVÁNÍ: Ke každé porci můžete při servírování přidat nok ze zakysané smetany a najemno nasekanou pažitku nebo klíčky řeřichy.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Bára Hlubučková, Bára Lundgren a Petr Novák

Jíme zdravě Bára Hlubučková, Bára Lundgren a Petr Novák

Pečení přináší radost. V nové kuchařce vás čeká přes 90 fantastických receptů a nekonečně mnoho další inspirace, jak péct zdravěji. Novinka z edice Jíme zdravě je určena všem. Ať už hledáte odlehčenou verzi koláče z  dětství, nemůžete lepek, vyhýbáte se cukru nebo jste v pečení úplný začátečník, zaručujeme, že se od nové kuchařky neodtrhnete. I pokud pečete jen jednou za měsíc, najde si čestné místo u vás v kuchyni. Narozdíl od kupovaných sladkostí můžete u domácích poctivých moučníků ovlivnit složení, kvalitu surovin a množství tuků a cukrů. Nebojte se, chutnat budou stále božsky. Chce to jen vyměnit pár surovin, ubrat množství nebo nenápadně propašovat do těsta ovoce či zeleninu. Všechny triky a vychytávky najdete v této knize.

Všechny knihy z edice Jíme zdravě najdete na jimezdrave.cz.


Přečtěte si také

Recepty