Podzimní pulty obchodů nabízejí nejrůznější druhy dýní. I přesto je v Česku nejvyužívanější druh hokaido, který se jednoduše připravuje a chutná jemně a sladce. Zkuste netradiční druh dýně Marina di Chioggia, který roste od podzimu do zimy.
Svatá dýně z Itálie je oblíbenou surovinou stovky let. Chutná sladce a jemně
Dýně se do českých zahrad dostala až na přelomu 80. a 90. let. Pěstovat se jako první začaly velké plody vážící až 30 kilogramů. Postupně se oblíbenou stala hokaido, která se jako jediná nemusí loupat. Do svých kuchyní pak Češi pustili ještě třeba dýni máslovou (butternut), muškátovou nebo špagetovou. Existují však další skvělé dýně, které rozhodně stojí za zkoušku.
Marina di Chioggia
Velká dýně připomíná turecký modrozelený turban. Váží kolem 4 až 6 kilogramů a má zajímavě hrubou strukturu slupky. Hrbolky vznikají nahromaděním přebytečných cukrů ve slupce a dužině.
Oranžová dužina je známá vysokým obsah betakarotenu, který poskytuje nejen cenné živiny, ale je také zodpovědný za zářivě oranžové zbarvení. Slupka je však tvrdá a musí se oloupat. Lépe se jí zbavíte, pokud dýni nejdříve upečete a slupku pak jednoduše odstraníte nožem.
Kde se Marina di Chioggia vzala
Dýně pochází ze stejnojmenné italské přímořské vesnice Chioggia ležící na jižním cípu Benátek. Předpokládá se, že se do Itálie dostala prostřednictvím španělských průzkumníků, kteří se vraceli domů z Jižní a Střední Ameriky.
V Itálii se často označuje jako svatá dýně a stala se klasickým pouličním jídlem připraveným na grilu se solí. Dříve obchodníci procházeli městem a na ramenou nosili dřevěná prkna navršená touto horkou pečenou dýní.
Vyzkoušejte recepty z dalších druhů dýně
Využití v kuchyni
Marina di Chioggia se hodí na opékání, pečení, dušení a grilování. Lze ji použít v receptech, kde je požadována tradiční dýně. Dá se přidat do rizota, polévek, omáček a k masu. Pečená a nakrájená na kostičky doplní teplé saláty, těstoviny nebo s ní lze skvěle naplnit ravioli a tortellini.
Marina di Chioggia se dobře kombinuje s fenyklem, lilkem, čekankou, kapustou, cibulí, česnekem, rozmarýnem, bazalkou, piniovými oříšky, rozinkami, skořicí, koriandrem, hořčičným práškem, octem, mořskou solí, olivovým olejem a parmazánem.
Při skladování na chladném, suchém a tmavém místě vydrží až šest měsíců.
Zdroj: Specialty Produce
redaktorka FTV Prima