Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Časopis
  • Recepty z TV
  • Speciál: Cuketa
  • Kam za pivem
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Tradice našich babiček
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Časopis
    • Recepty z TV
    • Speciál: Cuketa
    • Kam za pivem
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Tradice našich babiček

Nejlepší recept na boloňské špagety krok za krokem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Jednoduchá dýňová polévka

Houbový guláš: nejlepší recept z lesních hub

Jak na to - Tipy a triky v kuchyni
Markéta Princová

Hit týdne

Další hity

Živáňská vepřová pečeně

Živáňská vepřová pečeně
Koprová omáčka
Nepečený piškotový dort s tvarohem a jahodami
Populární
Nepečené mini dortíky s jahodami a krémem z bílé čokolády
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
Citronovo-medová vepřová žebírka s brambory a fenyklem podle Jamieho Olivera
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku

Svatá dýně z Itálie je oblíbenou surovinou stovky let. Chutná sladce a jemně

Dýně Marina di Chiogga

Dýně Marina di Chiogga Zdroj: iStock

  • Zavřít

Dýně Marina di Chiogga Zdroj: iStock

Podzimní pulty obchodů nabízejí nejrůznější druhy dýní. I přesto je v Česku nejvyužívanější druh hokaido, který se jednoduše připravuje a chutná jemně a sladce. Zkuste netradiční druh dýně Marina di Chioggia, který roste od podzimu do zimy.

Dýně se do českých zahrad dostala až na přelomu 80. a 90. let. Pěstovat se jako první začaly velké plody vážící až 30 kilogramů. Postupně se oblíbenou stala hokaido, která se jako jediná nemusí loupat. Do svých kuchyní pak Češi pustili ještě třeba dýni máslovou (butternut), muškátovou nebo špagetovou. Existují však další skvělé dýně, které rozhodně stojí za zkoušku.

Nápady, co podniknout s dýní hokaido

Marina di Chioggia

Velká dýně připomíná turecký modrozelený turban. Váží kolem 4 až 6 kilogramů a má zajímavě hrubou strukturu slupky. Hrbolky vznikají nahromaděním přebytečných cukrů ve slupce a dužině.

Oranžová dužina je známá vysokým obsah betakarotenu, který poskytuje nejen cenné živiny, ale je také zodpovědný za zářivě oranžové zbarvení. Slupka je však tvrdá a musí se oloupat. Lépe se jí zbavíte, pokud dýni nejdříve upečete a slupku pak jednoduše odstraníte nožem.

Recepty

Retro recept: Zavařená dýně à la ananas podle Máma peče doma

2

Kde se Marina di Chioggia vzala

Dýně pochází ze stejnojmenné italské přímořské vesnice Chioggia ležící na jižním cípu Benátek. Předpokládá se, že se do Itálie dostala prostřednictvím španělských průzkumníků, kteří se vraceli domů z Jižní a Střední Ameriky.

V Itálii se často označuje jako svatá dýně a stala se klasickým pouličním jídlem připraveným na grilu se solí. Dříve obchodníci procházeli městem a na ramenou nosili dřevěná prkna navršená touto horkou pečenou dýní.

Vyzkoušejte recepty z dalších druhů dýně

Recepty

Domácí šulánky z dýňovo-bramborového těsta

8
Recepty

Masové koule s dýňovou omáčkou

10
Recepty

Pečená máslová dýně

36
Recepty

Zapečená špagetová dýně s rajčaty

3
Recepty

Špagetová dýně s rajčatovou drobenkou

2
Recepty

Bylinková dýně zapečená s tvarůžky a mletým masem

5
Recepty

Pečená dýně se skořicí

3

Využití v kuchyni

Marina di Chioggia se hodí na opékání, pečení, dušení a grilování. Lze ji použít v receptech, kde je požadována tradiční dýně. Dá se přidat do rizota, polévek, omáček a k masu. Pečená a nakrájená na kostičky doplní teplé saláty, těstoviny nebo s ní lze skvěle naplnit ravioli a tortellini.

Marina di Chioggia se dobře kombinuje s fenyklem, lilkem, čekankou, kapustou, cibulí, česnekem, rozmarýnem, bazalkou, piniovými oříšky, rozinkami, skořicí, koriandrem, hořčičným práškem, octem, mořskou solí, olivovým olejem a parmazánem.

Při skladování na chladném, suchém a tmavém místě vydrží až šest měsíců.

Zdroj: Specialty Produce

Recepty

Univerzální dýňové pyré: perfektní do sladkých i slaných receptů

8

Autor článku

Markéta Princová

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background
Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky dýně druhy dýní Marina di Chiogga

Návrhy pro vás

Předkrmy a chuťovky

Španělské sardinky z konzervy v rajčatové omáčce s uzenou paprikou

Vegetariánské

Křupavý smažený květák v pivním těstíčku s domácí tatarkou

Zelenina

Skromně a chutně: Pesto z brokolicových stonků

Sladké

Volarské guladschen, tedy čtvercové koláče plněné tvarohem

Předkrmy a chuťovky

Rychlá a snadná sýrová omáčka k nachos

Recepty

Kuřecí karbanátky s cuketou a parmazánem pečené v troubě

Polévky

Babí léto na talíři: Dýňovo-rajčatová krémová polévka

Maso

Kuře adobo: Filipínské národní jídlo chutná skvěle díky výrazné marinádě


Přečtěte si také

Předkrmy a chuťovky

Španělské sardinky z konzervy v rajčatové omáčce s uzenou paprikou

Soutěžící

Marie Trávníčková

Vegetariánské

Křupavý smažený květák v pivním těstíčku s domácí tatarkou

Novinky

Foodblog roku se konal už podesáté a vyhlásil překvapivé vítěze. Objevte s námi novou inspiraci

Prostřeno!

Připravujeme Prostřeno! speciál MMA bojovníci

Prostřeno!

Prostřeno: Smetanovo-čokoládová dobrota s malinami

Prostřeno!

Prostřeno: Italské ossobuco

Prostřeno!

Prostřeno: Krémová česneková polévka

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Recepty

Domácí vaječné těstoviny – základní recept i ochucené varianty

Těstoviny

Skromně a chutně: Těstoviny cacio e pepe ricotta podle Pasta Queen

Přílohy

Gnocchi alla Sorrentina – domácí bramborové noky s rajčatovou omáčkou a mozzarellou podle Pasta Queen

Sladké

Volarské guladschen, tedy čtvercové koláče plněné tvarohem

Sladké

Plněné briošky z kynutého máslového těsta se skořicovou náplní

Sladké
10

Černá roláda s kakaem a čokoládou podle Cukrařinky

Maso

Kuře adobo: Filipínské národní jídlo chutná skvěle díky výrazné marinádě

Maso

Večeře z jednoho pekáče: Plněné kuřecí roládky pečené s batáty

Maso

Jíme zdravě s dětmi: Masová sekaná s cuketou, rýží a mrkví

Vegetariánské

Křupavý smažený květák v pivním těstíčku s domácí tatarkou

Zelenina

Skromně a chutně: Pesto z brokolicových stonků

Polévky

Babí léto na talíři: Dýňovo-rajčatová krémová polévka

Nápoje
6

Domácí broskvový sirup

Recepty

Bezinkový sirup z plodů bezu černého – posiluje imunitu a skvěle chutná

Nápoje

Tinto de Verano – španělský letní drink z červeného vína

Předkrmy a chuťovky

Španělské sardinky z konzervy v rajčatové omáčce s uzenou paprikou

Ryby a mořské plody

Fritované olihně se solí a pepřem v asijském stylu

Saláty
8

Salát s rybí paštikou, marinovanou červenou řepou, koprem a křenem

Polévky

Babí léto na talíři: Dýňovo-rajčatová krémová polévka

Polévky

Dubáková polievka s osúchom aneb Polévka z hříbků s nákypem z brambor se zakysankou

Polévky

Dýňová polévka s pivem a sýrem – oblíbená klasika v novém kabátku

Předkrmy a chuťovky

Španělské sardinky z konzervy v rajčatové omáčce s uzenou paprikou

Zelenina

Skromně a chutně: Pesto z brokolicových stonků

Předkrmy a chuťovky

Rychlá a snadná sýrová omáčka k nachos

Vegetariánské

Křupavý smažený květák v pivním těstíčku s domácí tatarkou

Recepty

Bez masa: Květákové steaky zapečené s čedarem

Recepty

Nakládaný houbařský hermelín à la kulajda

Nápoje
6

Domácí broskvový sirup

Recepty

Bezinkový sirup z plodů bezu černého – posiluje imunitu a skvěle chutná

Zavařeniny

Zavařujeme: Švestkový džem s vůní perníčků

Saláty

Green Goddess aneb božský zelený dresink je jednoduchý a hodí se skoro na všechno

Saláty
8

Salát s rybí paštikou, marinovanou červenou řepou, koprem a křenem

Recepty

Utopencův salát se špekáčky a kysaným zelím

Drůbež

Šumavská pečená kachna s houbovou omáčkou a krupicovými knedlíky

Maso

Vepřová líčka v krémové omáčce z lesních hříbků s domácími špeclemi s opečenou slaninou

Přílohy

Tak trochu jiné halušky s brynzou, slaninovým pyré, zeleninou a bramborovou slámou

prima-cnn-news

Policie zasahuje na ministerstvu průmyslu. Zřejmě řeší dotační výzvy, zadržela několik lidí Zázrak. Jak může člověk tolika lidem poděkovat? Martínkův otec poslal dárcům dojemný vzkaz Únik neznámé látky v plzeňské střední škole: Došlo k evakuaci stovek lidí

prima-zeny

Marika Gombitová o fatální autonehodě: Byla jsem nemocná a nikam jsem jet nechtěla Lunární kalendář na 39. týden: Přicházející úplněk může vyvolávat napětí a neklid Žiju se ženou, přiznala farářka Martina Viktorie Kopecká. Už nechce nic předstírat

prima-zoom

Jak Vikingové přišli o Anglii? Sluneční soustavu může ovlivňovat Planeta X. Záhadné těleso je spojováno s velkým třeskem Létající noční můra ponorek má torpéda i hlubinné bomby. Podívejte se na ni v akci

prima-fresh

Španělské sardinky z konzervy v rajčatové omáčce s uzenou paprikou Křupavý smažený květák v pivním těstíčku s domácí tatarkou Foodblog roku se konal už podesáté a vyhlásil překvapivé vítěze. Objevte s námi novou inspiraci

prima-cool

Barevnej podzim na Prima COOL! Harry Potter: Nejnovější informace o seriálu slibují jednu klíčovou věc Hra o Kazmův milion dolarů skončila. Známý český streamer tvrdí, že vyhrál

playboy

Co vás čeká v říjnovém čísle časopisu Playboy? Novým Bondem má být podle Angličanů Idris Elba, detektiv Luther ovšem roli kategoricky odmítá Playmate a pictorialy říjnového vydání

lajk

Kazma peníze těžce nemocnému chlapci zatím nedá. Existuje vůbec ten milion, ptají se lidé Něco jí našli v prsu. Týnuš Třešničková po popáleninách dál válčí s osudem Zpěvačka Tereza Kerndlová je těhotná, začali spekulovat její fanoušci

prima-living

Nejkrásnější podzimní dekorace vytvoříte z mochyně: Věnec, kytice i světelný řetěz Katy Perry a Orlando Bloom jdou k soudu kvůli bydlení. Bojují o dům za 300 milionů Styl japandi potěší všechny milovníky skandinávského designu a japonského minimalismu

Populární témata

Nejlepší filmy 2022 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby Mafia Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Partička Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Filmy od Marvelu Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.