Redakční test: Horkovzdušná fritéza je aktuální hit! Peče, smaží a ohřívá přesně, jak potřebujete

Obliba horkovzdušných fritéz stále stoupá. Před pár lety to byla horká novinka, dnes je to nezbytný pomocník v mnoha domácnostech. Pokud ve vaší výbavě prozatím chybí, možná právě v tomto článku najdete odpověď, jestli ho náhodou nutně nepotřebujete.

Když jsem dostala možnost vyzkoušet nový model horkovzdušné fritézy Concept FR9000 PIZZA TRIO, byla jsem za to ráda. V mé lehce konzervativní kuchyni totiž tento přístroj prozatím chyběl. Nicméně jsem ani já neunikla záplavě receptů a článků, které se horkovzdušek týkaly. Princip smažení s minimem tuku pouze pomocí horkého vzduchu se zdál být pokrokový a vzhledem k trendu zdravějšího stravování velmi přínosný. Takže jsem se těšila, že tuhle moderní vymoženost vyzkouším a zhodnotím, jestli si najde místo i v mé kuchyni.

Když dorazila krabice s fritézou, trochu jsem se vyděsila. Není to malý přístroj. Popravdě, je to dost velký přístroj. Tato tříkomorová verze má rozměry 38 × 39 × 41 cm a váha je kolem 10 kg. Na každodenní manipulaci to není, takže je důležité mít dostatečně prostornou kuchyni, kde fritéza najde stálé místo.

Po vybalení z krabice jsem omyla fritovací koše i pečicí plech a přečetla si sympaticky úsporný návod. Ovládání je dostatečně intuitivní, takže se opravdu stačí seznámit se základními prvky ovládání a můžete se hned pustit do vaření. Dva hluboké fritovací koše o objemu 4,5 litru se dají separátně nastavit až na 200 °C, zatímco spodní multifunkční pečicí zásuvka o objemu 10 litrů má nastavení až do 230 °C, takže je vhodná třeba i na pečení pizzy, ale lze v ní péct koláče, buchtičky nebo sušenky, případně v ní také zapékat jídla.

Já jsem jako první jídlo zvolila vinnou klobásu a pečené brambory. Šneky z klobásy jsem vložila do jednoho koše na tácku z pečicího papíru. Omyté a osušené brambory na klínky jsem promíchala s kapkou olivového oleje, dochutila sušeným česnekem, uzenou paprikou a solí a vložila do druhého koše bez papíru. Fritéza má 8 přednastavených programů (hranolky, sušení, pečení, ryby, kuře, ohřívání, pizza, keep warm). Já zvolila kuře a hranolky, každé nastavení jde ale snadno upravit (délku pečení i teplotu).

Mile mě překvapilo, že fritézu nebylo potřeba „vypalovat“, necítila jsem žádný nepříjemný pach, který bývá obvyklý u nových spotřebičů. Za 25 minut jsem z fritézy vytáhla dvousložkové menu perfektně připravené. Klobása byla svrchu dozlatova upečená a uvnitř šťavnatá, brambory byly krásně křupavé.

Testovala jsem i pečeného lososa s brokolicí, kuřecí špízy nebo zapečený sýrový chléb z tortilly. Na ten jsem využila zásuvku s kulatým plechem, který je ideální na pizzu, koláče nebo třeba sušenky. Troufla jsem si na čokoládové cookies a dopadly skvěle, upekly se krásně rovnoměrně.

Koše i plech jsou opatřeny kvalitním a zdravotně nezávadným nepřilnavým povrchem. Díky tomu se nic nepřipaluje a také se koše, mřížky i plech velmi snadno myjí.

Jaké jsou tedy moje poznatky? Horkovzdušná fritéza pracuje na principu cirkulujícího horkého vzduchu, je to tedy spíše trouba než fritéza. Podobného výsledku se dopracujete i s klasickou troubou s funkcí horkovzduch. Ovšem nespornou výhodou je, že fritézu není třeba předehřívat, spotřeba elektřiny je řádově nižší a celý proces vaření významně kratší. Velikost košů je ideální, pokud připravujete dva chody (např. maso a přílohu) pro dva lidi. V případě, že musíte nakrmit třeba čtyřčlennou rodinu, už byste museli jídlo dělat nadvakrát. Takže moje doporučení? Pro jednočlenné nebo dvoučlenné domácnosti je to skvělá alternativa ke klasické troubě. Přístroj najde využití v malých kuchyních, na chatě nebo třeba na studentské koleji, kam se nevejde běžná trouba. Pro větší domácnosti bych spíše sáhla po menší horkovzdušce s jedním košem, kde by si mohli jednotliví členové rodiny udělat jídlo pro sebe, ohřát hotové pokrmy z lednice nebo si udělat hranolky a různé chuťovky.

Každopádně jsem byla sama překvapená, jak rychle se tento nový přístroj u nás doma osvědčil. Vlastně jsem v něm jídlo připravovala téměř každý den. Hitem se staly pečené brambory, kdykoliv někoho honila mlsná, stačilo nakrájet pár brambor a zapnout přístroj. Čímž jsem se zřejmě oficiálně stala členem široké „rodiny“ uživatelů horkovzdušných fritéz :).

Zdroj: autorský text

Klára Michalová

Autor článku

Klára Michalová

Všechny články autora

šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů