Najděte si recept
Na co máte chuť?

Bylinková dýně zapečená s tvarůžky a mletým masem
Zářivé oranžové dýně už pomrkávají na poli i v obchodě. Nechte se zlákat jejich sytou barvou a nasládlou chutí. Pro větší efekt můžete dýni vydlabat, naplnit masovou směsí, přiklopit odkrojenou pokličkou a nechat zapéct, počítejte však s dvakrát delším časem.
do 1,5 hodiny
4–6 porce
Další originální recepty s olomouckými tvarůžky najdete v aktuálním podzimním čísle časopisu Prima FRESH!
Článek
Vychutnejte si pestrý podzim s novým číslem časopisu Prima FRESH!
Podzimní číslo časopisu Prima FRESH nabízí téměř 80 nových receptů, které vás provedou pestrým obdobím podzimu. Najdete ho v prodeji už od středy 13. září!
Suroviny (4–6 porce)
- červená cibule 2 ks
- Olivový olej 2 lžíce + na vymazání
- mleté krůtí maso 1 kg
- čerstvé bylinky (tymián, saturejka, hladkolistá petržel, šalvěj) 1 hrst
- rajčatové pyré 3 lžíce
- sůl a čerstvě namletý pepř
- větší dýně Hokkaido 1/2 ks
- Olomoucké tvarůžky 100 g
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Cibuli nakrájejte na měsíčky a opečte na olivovém oleji, až zesklovatí. Přidejte maso a vařečkou rozbíjejte hrudky. Bylinky nasekejte nadrobno, vsypte k masu, přidejte rajčatové pyré, osolte, opepřete a poduste doměkka.
- Troubu předehřejte na 200 °C. Zapékací misku vymažte olejem. Dýni rozkrojte, vydlabejte z ní semínka a nakrájejte dužinu na plátky silné 1–2 cm. Polovinu vyskládejte do misky, rozetřete na ní maso, zakryjte zbylými plátky dýně a pečte ve vyhřáté troubě zhruba 35 minut, až dýně změkne.
- Tvarůžky nakrájejte na plátky, poklaďte jimi dýni a zapečte ještě 10 minut.
Bylinková dýně zapečená s tvarůžky a mletým masem; foto: Tvarůžková kuchařka
Tvarůžková kuchařka
Autorka Daniela Turecká připravila kuchařku plnou sladkých i slaných pochoutek z tradičního českého sýra.
Najdete v ní recepty na snídaně, polévky, “hubneme do plavek”, protože tvarůžky jsou bezvadně nízkokalorické, hospodské pochoutky, ale také “posh” pokrmy spárované s vínem.
Nechybí ani překvapivá kapitola sladká, něco málo z historie tradičního českého sýra a návod jakým způsobem tvarůžky upravovat tepelně, i jak je nakládat...
Kniha obsahuje 50 receptů a tentýž počet lákavých fotografií Davida Tureckého.
Vydává nakladatelství Došel karamel v říjnu 2017.