Chceme-li připravit domácí mandlovou hmotu, potažmo marcipán, není to nic složitého, zvlášť v dnešní době, kdy máme na pomoc výkonné přístroje. Základní mandlovou hmotu můžeme připravit jak z loupaných (opražených či nikoliv), tak neloupaných mandlí – výsledek se bude lišit a je jen na nás, kterému dáme přednost.
Škola vaření: 4 základní recepty, jak vyrobit domácí marcipán s vejci i bez nich
Základní mandlová hmota
CCA 250 G / PŘÍPRAVA: DO 15 MINUT
- 195 g celých loupaných mandlí
- 170 g moučkového cukru
- 1 bílek
- případně ¼ lžičky mandlového extraktu
- V robotu rozmixujte mandle a cukr na hrubší směs. Hmotu seškrabujte ze stěn nádoby. Mixujte jen do hrudkovité konzistence.
- Přidejte bílek a extrakt, pokud ho používáte, a mixujte dál, až se hmota začne spojovat. Pokud by zůstávala hrudkovitá, přidejte ještě trošku bílku. Hmotu vyndejte z nádoby. Uchovejte ji zabalenou do pečicího papíru, pokud ji nespotřebujete na pečení, v plastové nádobě nebo mrazicím sáčku ji dejte do mrazáku.
PRIMA TIP: Tato základní hmota má velice jemnou chuť a nepřehluší v cukroví ostatní suroviny. Chcete-li ji trochu výraznější, mandle před mletím opražte v troubě nebo na suché nepřilnavé pánvi. Pro rustikálnější typy sladkého pečiva a tam, kde chcete použít celozrnnou mouku, můžete mandlovou pastu připravit i z neloupaných mandlí (a i ty můžete před přípravou hmoty lehce opražit).
Mandlová hmota bez vejce
Chcete-li se obejít bez vajíčka, můžete vyzkoušet i tuto veganskou verzi. O vláčnost hmoty se postará metoda přípravy s cukrovým sirupem.
CCA 250 G / PŘÍPRAVA: DO 30 MINUT
- 130 g celých loupaných mandlí
- 125 g krupicového cukru
- 60 ml vody
- případně kapka mandlového extraktu
- Mandle rozmixujte na hrubší drobky a hmotu seškrabujte ze stěn a dna nádoby.
- Cukr s vodou svařte na hustší sirup, ale nenechte ho zkaramelizovat.
- Mimo plotýnku vmíchejte do sirupu mandle a případně extrakt. Vraťte na plotýnku a vařte jen 30 až 60 vteřin, jen aby se hmota spojila. Dávejte pozor, aby nezačala karamelizovat. Zabalenou ji uchovejte stejně jako nevařenou mandlovou hmotu.
Domácí marcipán
Vzhledem k většímu množství cukru a dalším přísadám se mandlová hmota změní na marcipán, bude pevnější a vhodná třeba k tvarování ovoce či potahování dortů a ovocných chlebíčků. Vyžaduje také víc ruční práce.
CCA 800 G / PŘÍPRAVA: DO 30 MINUT
- 175 g přírodního krupicového cukru
- 280 g moučkového cukru, prosátého, plus další na vyvalování
- 450 g mletých mandlí
- semínka z 1 vanilky nebo špetka mleté vanilky či pár kapek extraktu
- 2 vejce, prošlehaná
- ½ lžičky pomerančové nebo citronové šťávy
- Ve velké míse promíchejte oba cukry s mletými mandlemi a zapracujte vanilku.
- Uprostřed udělejte důlek, vlijte vejce a citrusovou šťávu. Jídelním nožem suroviny zpracujte dohromady.
- Pracovní plochu poprašte moučkovým cukrem, vyklopte na ni mandlovou hmotu a rukama ji rychle propracujte, až spojí a bude hladká. Nehněťte ji ale příliš, aby mandle nepustily olej, marcipán by byl příliš mastný. Je-li hmota příliš vlhká, zapracujte do ní trochu moučkového cukru.
- Marcipán vytvarovaný do koule zabalte a uložte do chladu, můžete ho připravit až 2 dny předem.
PRIMA TIP: Chcete-li z marcipánu tvarovat například ovoce či zeleninu, obarvěte ho pár kapkami barviva. Pokud ho chcete použít na potažení dortu, rozvalujte ho na ploše poprašované moučkovým cukrem a přes korpus ho uhlaďte dlaněmi. Před pokrytím marcipánem je dobré korpus potřít nahřátou zavařeninou, nejlépe meruňkovou.
Vyzkoušejte marcipánové překvapení podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Marcipánové překvapení
Rychlý domácí marcipán bez vajec
Máte-li obavy z přítomnosti vajec v marcipánu, můžete vyzkoušet tuto bezvaječnou verzi.
CCA 350 G / PŘÍPRAVA: DO 15 MINUT
- 200 g mletých mandlí (loupaných i neloupaných, případně opražených)
- 120 g moučkového cukru
- ½ lžičky mandlového extraktu
- 25 ml mandlového likéru (Amaretto)
- 15 ml vody
- Nejprve rozmixujte nožovým nástavcem mandle s cukrem, asi 15 vteřin při nejvyšší rychlosti.
- Přidejte extrakt, likér a vodu a znovu mixujte, až se drobkovitá hmota spojí do větších kousků.
- Vyklopte na pracovní plochu poprášenou moučkovým cukrem a krátce propracujte. Pokud by byl marcipán příliš vlhký, zapracujte do něj ještě trochu moučkového cukru.
Ty nejlepší mandle jsou…
Největším světovým producentem mandlí je Kalifornie, podílí se na světovém obchodu celými 80 %! Tamní mandle jsou velmi dobré kvality, ale menší producenti, kteří se soustředí na domácí odrůdy, se mohou zase pyšnit vysokou kvalitou a skvělou chutí. Patří sem například španělské Marcona, Largueta, Planeta, Valencias, Comunas nebo Mallorca. Z Itálie dosahují věhlasu mandle sicilské či z oblasti Apulie. Proslulé jsou také „prohnuté“ íránské mandle typu Mamra. A bez zajímavosti jistě není ani to, že sladkoplodé mandloně najdeme čím dál tím častěji i ve vinařských oblastech Moravy, na mandlovou mapu se dostal zejména unikátní hustopečský mandloňový sad.
Zdroj: časopis Prima FRESH