Korpus
- vejce 200 g
- mandlová mouka 100 g
- hladká mouka 80 g
- cukr krupice 150 g
- bílek 130 g
- sůl 1 špetka
- citronová kůra z 1/2 citronu
Pudinkový krém
- mléko 200 ml
- cukr krupice 20 g
- vanilkový pudink (v prášku) 20 g
- vanilkový lusk 1/2 ks
- máslo 200 g
Cukrový rozvar
- cukr krupice 100 g
- voda 100 ml
- likér (Coiintreau) 50 g
Navíc
- rybízový džem
- marcipán 400 g
- hořká čokoláda 200 g
- moučkový cukr (na vyvalování marcipánu)
Postup přípravy
- Korpus: Bílky se 100 g cukru a špetkou soli dejte šlehat na sníh. Vejce s 50 g cukru ušlehejte do pěny. Obě hmoty spojte a zasypte prosátou mandlovou a hladkou moukou s citronovou kůrou, opatrně zamíchejte.
- Rozetřete na dva plechy a pečte na 200 °C v rozpálené troubě asi 7 minut.
- Pudinkový krém: Dejte vařit ⅔ mléka a přidejte ½ vanilkového lusku.
- V ⅓ mléka rozmíchejte cukr s vanilkovým pudinkovým práškem. Vlijte za stálého míchání do vroucího mléka a zavařte. Pudink nechte vychladnout. Do vychladlého pudinku všlehejte máslo.
- Cukrový rozvar: Vodu s cukrem svařte, přidejte likér Cointreau.
- Vychladlé pláty rozřízněte na půlku. Na první plát rozetřete rybízový džem a na něj máslový krém. Přiložte druhý plát, pokapejte cukrovým rozvarem s likérem, potřete krémem a přiložte třetí plát, který opět pokapejte rozvarem a potřete máslovým krémem.
- Čtvrtý plát potřete rybízovým džemem a položte stranou s džemem na máslový krém. Natřené pláty dejte vychladit. Vychlazené pláty rozřežte na kousky 3 x 7 cm.
- Propracovaný marcipán rozválejte na 2–3 mm silný plát a rozřežte na 7 cm široké pásy. Lehce potřete máslovým krémem. Na okraj položte jeden kousek a zabalte do marcipánu.
- Vychlazené řezy zabalené v marcipánu namočte do rozehřáté hořké čokolády na obou koncích a nechte zatuhnout.
Inspirujte se i dalšími recepty od Mirky van Gils Slavíkové