Metro dezert s marcipánem podle Mirky van Gils Slavíkové
Zdroj: Famózní! Od babičky
Metro dezert s marcipánem podle Mirky van Gils Slavíkové
Zdroj:
Famózní! Od babičky
Kdopak si jej pamatuje? Ano, u nás přišel Metro dezert na scénu za komunistů. Původ najdeme ve Švédsku a v několika variantách. Také v Holandsku je velmi oblíbený (Mergpijpje – morková kost) a odsud se poprvé dostala výrobní linka tohoto dezertu do Československa. Na počest otevření metra C se začal tento dezert prodávat i u nás.
1 porce
60 minut
skandinávská
Postup přípravy
-
Korpus: Bílky se 100 g cukru a špetkou soli dejte šlehat na sníh. Vejce s 50 g cukru ušlehejte do pěny. Obě hmoty spojte a zasypte prosátou mandlovou a hladkou moukou s citronovou kůrou, opatrně zamíchejte.
-
Rozetřete na dva plechy a pečte na 200 °C v rozpálené troubě asi 7 minut.
-
Pudinkový krém: Dejte vařit ⅔ mléka a přidejte ½ vanilkového lusku.
-
V ⅓ mléka rozmíchejte cukr s vanilkovým pudinkovým práškem. Vlijte za stálého míchání do vroucího mléka a zavařte. Pudink nechte vychladnout. Do vychladlého pudinku všlehejte máslo.
-
Cukrový rozvar: Vodu s cukrem svařte, přidejte likér Cointreau.
-
Vychladlé pláty rozřízněte na půlku. Na první plát rozetřete rybízový džem a na něj máslový krém. Přiložte druhý plát, pokapejte cukrovým rozvarem s likérem, potřete krémem a přiložte třetí plát, který opět pokapejte rozvarem a potřete máslovým krémem.
-
Čtvrtý plát potřete rybízovým džemem a položte stranou s džemem na máslový krém. Natřené pláty dejte vychladit. Vychlazené pláty rozřežte na kousky 3 x 7 cm.
-
Propracovaný marcipán rozválejte na 2–3 mm silný plát a rozřežte na 7 cm široké pásy. Lehce potřete máslovým krémem. Na okraj položte jeden kousek a zabalte do marcipánu.
-
Vychlazené řezy zabalené v marcipánu namočte do rozehřáté hořké čokolády na obou koncích a nechte zatuhnout.
Metro dezert s marcipánem podle Mirky van Gils Slavíkové
Zdroj: Famózní! Od babičky
Metro dezert s marcipánem podle Mirky van Gils Slavíkové
Zdroj:
Famózní! Od babičky
Inspirujte se i dalšími recepty od Mirky van Gils Slavíkové