Famózní! Od babičky

Metro dezert s marcipánem podle Mirky van Gils Slavíkové

Moje hodnocení
3x

Kdopak si jej pamatuje? Ano, u nás přišel Metro dezert na scénu za komunistů. Původ najdeme ve Švédsku a v několika variantách. Také v Holandsku je velmi oblíbený (Mergpijpje – morková kost) a odsud se poprvé dostala výrobní linka tohoto dezertu do Československa. Na počest otevření metra C se začal tento dezert prodávat i u nás.

1 porce
60 minut
skandinávská

Korpus

Pudinkový krém

Cukrový rozvar

Navíc

Postup přípravy

  1. Korpus: Bílky se 100 g cukru a špetkou soli dejte šlehat na sníh. Vejce s 50 g cukru ušlehejte do pěny. Obě hmoty spojte a zasypte prosátou mandlovou a hladkou moukou s citronovou kůrou, opatrně zamíchejte.
  2. Rozetřete na dva plechy a pečte na 200 °C v rozpálené troubě asi 7 minut.
  3. Pudinkový krém: Dejte vařit ⅔ mléka a přidejte ½ vanilkového lusku.
  4. V ⅓ mléka rozmíchejte cukr s vanilkovým pudinkovým práškem. Vlijte za stálého míchání do vroucího mléka a zavařte. Pudink nechte vychladnout. Do vychladlého pudinku všlehejte máslo.
  5. Cukrový rozvar: Vodu s cukrem svařte, přidejte likér Cointreau.
  6. Vychladlé pláty rozřízněte na půlku. Na první plát rozetřete rybízový džem a na něj máslový krém. Přiložte druhý plát, pokapejte cukrovým rozvarem s likérem, potřete krémem a přiložte třetí plát, který opět pokapejte rozvarem a potřete máslovým krémem.
  7. Čtvrtý plát potřete rybízovým džemem a položte stranou s džemem na máslový krém. Natřené pláty dejte vychladit. Vychlazené pláty rozřežte na kousky 3 x 7 cm.
  8. Propracovaný marcipán rozválejte na 2–3 mm silný plát a rozřežte na 7 cm široké pásy. Lehce potřete máslovým krémem. Na okraj položte jeden kousek a zabalte do marcipánu.
  9. Vychlazené řezy zabalené v marcipánu namočte do rozehřáté hořké čokolády na obou koncích a nechte zatuhnout.

Inspirujte se i dalšími recepty od Mirky van Gils Slavíkové

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Famózní! Od babičky

Mirka van Gils Slavíková Famózní! Od babičky

Famózní! Od babičky je vyznáním lásky k české cukrářské klasice. Mirka van Gils Slavíková se vrací ke kvalitě cukrařiny z dob první republiky a přidává k ní originální ingredienci – své profesní zkušenosti. Jako babička považuje za důležité předat novým generacím to, co ji samotnou naučili prarodiče. Vzpomínky i chuť k pečení probouzí v knize plné lahodných fotografií 70 ověřených receptů na 196 stranách.

Autorka ve třetí knize ze série Famózní! čtenářům předkládá jak výběr z receptů, které si oblíbila za svých učňovských let, tak cukrářskou inspiraci čerpanou z pramenů první republiky. „Jsem patriot české cukrařiny a jednoznačně ji vnímám jako světovou. Koneckonců jsme byli za první republiky cukrářskou špičkou. Jen je nutné se vrátit ke kvalitě a preciznosti při výrobě,“ zdůrazňuje Mirka van Gils Slavíková.

K zakoupení na oficiálních stránkách www.mirkavangils.cz.


Přečtěte si také

Recepty