Korpus
- vejce 8 ks
- cukr krupice 240 g
- hladká mouka 240 g
- máslo (na vymazání formy)
Náplň
- vanilkový lusk 1 ks
- mléko (polotučné) 500 ml
- žloutek 5 ks
- cukr krupice 100 g
- kukuřičný škrob 3 lžíce
- máslo 25 g
- smetana ke šlehání (33 % tuku) 500 ml
- vanilkový cukr 3 lžičky
- malinový džem 3 lžíce
Dozdobení
- marcipán (obarvený zelený, rozválený do kruhového tvaru)
- moučkový cukr
Tento recept je dítětem švédské učitelky domácích prací Jenny Åkerströmové, která kdysi v zámožné stockholmské čtvrti Östermalm vyučovala dívky z lepších rodin. Mezi její žačky patřily i princezny Margaretha, Märtha a Astrid, dcery prince Carla, vévody z Västergötlandu a Ingeborg Dánské. Dort získal své jméno údajně proto, že mladým princeznám velice zachutnal.
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 175 °C.
- Vejce s cukrem vyšlehejte do pěny. Smíchejte mouku a prášek do pečiva. Vmíchejte k vaječné směsi a nalijte do vymazané formy.
- Pečte asi 40 minut. Když je korpus hotový, nechte ho několik minut odstát ve formě. Poté ho opatrně vyjměte a nechte vychladnout. Korpus horizontálně rozřežte na tři části.
- Připravte krém. Vanilkový lusk podélně rozkrojte. Špičkou nože vyškrábněte semínka, která přidejte do mléka spolu s vydlabaným luskem. Metličkou dobře rozmíchejte, aby se vanilka rovnoměrně rozdělila. Vanilkové mléko přiveďte k varu a nechte 10 minut odstát.
- V míse vyšlehejte žloutky s cukrem a kukuřičným škrobem. Vanilkové mléko přelijte přes sítko ke žloutkům. Pečlivě promíchejte. Vzniklou směs dejte do kastrolu a pomalu za průběžného míchání ode dna vařte na mírném ohni, dokud nezhoustne. Dobře hlídejte, protože nesmí začít vřít! Kastrol odložte, přidejte nakrájené máslo a rozmíchejte metličkou dohladka. Dejte na půl hodiny vychladit do ledničky.
- Vyšlehejte šlehačku, kterou smíchejte s vanilkovým cukrem a vanilkovým krémem.
- První díl korpusu dejte na dortový stojan a naneste na něj vrstvu džemu s vrstvou krému. Postup opakujte ještě dvakrát.
- Dort potáhněte marcipánem. Marcipán by měl být větší než korpus, aby se ho podařilo obalit celý. Přebývající okraje marcipánu založte pod korpus. Hotový dort posypte moučkovým cukrem.