Coolinářka

Kynutý švestkový táč s marcipánovou drobenkou

Moje hodnocení
10x

Co je to vlastně ten táč? Jde o lité těsto na plech, které je doplněné o ovoce. V tomto případě právě o švestky, které jsou pro podzim naprosto typické. A aby to nebyl jen tak obyčejný recept, drobenka je vylepšená strouhaným marcipánem. Geniální!

1 porce
120 minut
česká

Suroviny

Drobenka

Postup přípravy

  1. Nejprve rozdrobte do misky čerstvé droždí, přidejte dvě lžíce vlažného mléka a lžičku cukru, nechte vzejít kvásek, bude to trvat cca 5 minut.
  2. Mezitím si do velké mísy odvažte polohrubou mouku, krupicový cukr, přidejte dvě vejce, zbytek mléka a špetku soli. Vše zlehka promíchejte a nakonec přidejte vzešlý kvásek.
  3. Zadělejte (ideálně v robotu hnětacím hákem) těsto. Mísu s hladkým lepivým těstem zakryjte potravinářskou folií nebo utěrkou a nechte ho kynout cca 90 minut.
  4. Když je těsto téměř nakynuté, předehřejte si troubu na 180 stupňů a připravte si větší pekáč nebo plech, který vymažte máslem.
  5. Švestky vypeckujte a nakrájejte na čtvrtky. Z hrubé mouky, studeného másla a cukru krupice si rukama zpracujte drobenku, do které nakonec zamíchejte na hrubém struhadle nastrouhaný marcipán.
  6. Vykynuté těsto vyklopte na máslem vymazaný plech a mokrýma rukama ho opatrně roztáhněte po celé ploše.
  7. Vyskládejte na něj švestky a ty zasypte připravenou drobenkou. Koláč dejte péct na cca 30–40 minut.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Coolinářka


Přečtěte si také

Recepty