zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Kynutý švestkový táč s marcipánovou drobenkou
Autor: Coolinářka Kynutý švestkový táč s marcipánovou drobenkou

Kynutý švestkový táč s marcipánovou drobenkou

Hodnoceno: 5x
Co je to vlastně ten táč? Jde o lité těsto na plech, které je doplněné o ovoce. V tomto případě právě o švestky, které jsou pro podzim naprosto typické. A aby to nebyl jen tak obyčejný recept, drobenka je vylepšená strouhaným marcipánem. Geniální!
nad 2 hodiny

reklama

Suroviny

Drobenka:

Postup

  1. Nejprve rozdrobte do misky čerstvé droždí, přidejte dvě lžíce vlažného mléka a lžičku cukru, nechte vzejít kvásek, bude to trvat cca 5 minut.
  2. Mezitím si do velké mísy odvažte polohrubou mouku, krupicový cukr, přidejte dvě vejce, zbytek mléka a špetku soli. Vše zlehka promíchejte a nakonec přidejte vzešlý kvásek.
  3. Zadělejte (ideálně v robotu hnětacím hákem) těsto. Mísu s hladkým lepivým těstem zakryjte potravinářskou folií nebo utěrkou a nechte ho kynout cca 90 minut.
  4. Když je těsto téměř nakynuté, předehřejte si troubu na 180 stupňů a připravte si větší pekáč nebo plech, který vymažte máslem.
  5. Švestky vypeckujte a nakrájejte na čtvrtky. Z hrubé mouky, studeného másla a cukru krupice si rukama zpracujte drobenku, do které nakonec zamíchejte na hrubém struhadle nastrouhaný marcipán.
  6. Vykynuté těsto vyklopte na máslem vymazaný plech a mokrýma rukama ho opatrně roztáhněte po celé ploše.
  7. Vyskládejte na něj švestky a ty zasypte připravenou drobenkou. Koláč dejte péct na cca 30–40 minut.
Kynutý švestkový táč s marcipánovou drobenkou
Autor: Coolinářka Kynutý švestkový táč s marcipánovou drobenkou

reklama

Coolinářka
Svatava Vašková

Autorka foodblogu Coolinářka a autorka kuchařek Coolinářka testováno na rodině a Vánoční kuchařka pro kluky a holky ve svých receptech inspiruje je každodennímu vaření z kvalitních, běžně dostupných surovin.

V nové knize Tak chutná hygge nabízí více než 70 tipů na pohodové večeře.

Na jejím blogu najdete široké spektrum receptů: od typů na snídaně, polévky, masitá i zeleninová hlavní jídla, až po jednoduché recepty.

Knížky můžete sehnat ve všech knihkupectvích nebo si je objednat například ZDE.