Recepty ze zájezdního hostince

Tvarohové knedlíčky s marcipánem a jahodovou kahudou podle receptu ze Zájezdního hostince U Jiskrů

Moje hodnocení
16x

Kahuda je šumavský název pro rozmačkané jahody se smetanou. V pozdním létě je vyměňte za borůvkový žahour. K jemným tvarohovým knedlíčkům s kousky sladkého mandlového marcipánu se hodí obě ovocné omáčky.

6 porcí
90 minut
česká

Knedlíčky

Kahuda

Postup přípravy

  1. Jahody omyjte, odstopkujte a rozmačkejte s moučkovým cukrem. Promíchejte se smetanou a uložte do lednice. Jahody můžete také rozmixovat, přecedit a promíchat s cukrem a smetanou.
  2. Troubu předehřejte na 100 °C. V míse promíchejte vařečkou tvaroh s cukrem, žloutky, citronovou kůrou, špetičkou soli a vanilkovým cukrem dohladka.
  3. Buchtu nakrájejte na kostičky a opečte je v troubě dozlatova, zhruba 5 minut. Zakápněte je rumem, promíchejte a nechte 2 minuty stát. Přidejte je k tvarohové směsi a promíchejte. Marcipán nakrájejte na drobné kostičky a vmíchejte do těsta.
  4. Ve větším hrnci uvařte alespoň 2,5 l vroucí vody. Z tvarohového těsta odkrajujte lžící kousky a v mokrých dlaních v nich tvarujte knedlíčky. Vkládejte je do vroucí vody a vařte zhruba 5 minut, až vyplavou na hladinu.
  5. Mezitím zahřívejte v pánvi máslo, až začne zlátnout a odpaří se z něj přebytečná tekutina. Uvařené knedlíčky vyjměte a obalte v přepuštěném másle. Podávejte je s jahodovou omáčkou.
PRIMA TIP: Marcipán na pečení vydrží vysokou teplotu, ale použít můžete i klasický. Pečlivě si však přečtěte složení, že obsahuje jen mandle a moučkový cukr, náhražkový marcipán z fondánu by se z knedlíčků vyděloval.

Vyzkoušejte i další parádní recepty ze Zájezdního hostince U Jiskrů

Vyzkoušejte také klasický recept na tvarohové knedlíky plněné jahodami podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Zdroj receptu

Recepty ze zájezdního hostince

Martin Jiskra Recepty ze zájezdního hostince

Mezi recepty tradiční české kuchyně, kterou po staletí ovlivňovala i kuchyně rakouská a vídeňská, najdete opravdové poklady. Sepsal je pro vás sám šéfkuchař Martin Jiskra z vyhlášeného Zájezdního hostince U Jiskrů. Nechybí ani devět speciálních menu inspirované například M. D. Rettigovou nebo jihočeskými Vánocemi.

Zájezdní hostinec vždy býval symbolem cesty, zastavení a pokračování. Já jsem procestoval život s vařečkou v ruce, abych se po letech zastavil, uvědomil si, že chci začít budovat vlastní podnik, a pokračoval právě zde. Věřím, že Zájezdní hostinec U Jiskrů je nejlepším cílem mé dosavadní kuchařské cesty a oddanosti k řemeslu,“ říká Martin Jiskra.

Vydalo nakladatelství Došel karamel.


Přečtěte si také

Recepty

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů