Knedlíčky
- tučný tvaroh 500 g
- moučkový cukr 200 g
- žloutek 4 ks
- citronová kůra z 1 malého chemicky neošetřeného citronu
- sůl 1 špetička
- vanilkový cukr 1 sáček
- piškotové těsto (piškotový korpus, bílá buchta, vánočka nebo těsto z buchet) 200 g
- rum 150 ml
- marcipán (na pečení) 150 g
- máslo 100 g
Kahuda
- jahody (měkké) 500 g
- moučkový cukr 100 g
- zakysaná smetana 100 g
Postup přípravy
- Jahody omyjte, odstopkujte a rozmačkejte s moučkovým cukrem. Promíchejte se smetanou a uložte do lednice. Jahody můžete také rozmixovat, přecedit a promíchat s cukrem a smetanou.
- Troubu předehřejte na 100 °C. V míse promíchejte vařečkou tvaroh s cukrem, žloutky, citronovou kůrou, špetičkou soli a vanilkovým cukrem dohladka.
- Buchtu nakrájejte na kostičky a opečte je v troubě dozlatova, zhruba 5 minut. Zakápněte je rumem, promíchejte a nechte 2 minuty stát. Přidejte je k tvarohové směsi a promíchejte. Marcipán nakrájejte na drobné kostičky a vmíchejte do těsta.
- Ve větším hrnci uvařte alespoň 2,5 l vroucí vody. Z tvarohového těsta odkrajujte lžící kousky a v mokrých dlaních v nich tvarujte knedlíčky. Vkládejte je do vroucí vody a vařte zhruba 5 minut, až vyplavou na hladinu.
- Mezitím zahřívejte v pánvi máslo, až začne zlátnout a odpaří se z něj přebytečná tekutina. Uvařené knedlíčky vyjměte a obalte v přepuštěném másle. Podávejte je s jahodovou omáčkou.
PRIMA TIP: Marcipán na pečení vydrží vysokou teplotu, ale použít můžete i klasický. Pečlivě si však přečtěte složení, že obsahuje jen mandle a moučkový cukr, náhražkový marcipán z fondánu by se z knedlíčků vyděloval.
Tvarohové knedlíčky s marcipánem a jahodovou kahudou podle receptu ze Zájezdního hostince U Jiskrů Zdroj: Recepty ze zájezdního hostince
Vyzkoušejte i další parádní recepty ze Zájezdního hostince U Jiskrů
Vyzkoušejte také klasický recept na tvarohové knedlíky plněné jahodami podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE