Suroviny
- brambory (uvařené ve slupce) 350 g
- dětská krupička 50 g
- hrubá mouka 80 g
- sůl
- vejce 1 ks
- čerstvé švestky (malé) cca 400 g
- marcipán
K podávání
Postup přípravy
- Nejdřív uvařte brambory ve slupce doměkka. Nechte je zcela zchladnout a oloupejte je.
- Nyní je nadrťte přes speciální mačkadlo na brambory nebo je nastrouhejte na jemném struhadle. K bramborám přidejte 1 vejce, hrubou mouku, dětskou krupičku a špetku soli. Ručně vypracujte kompaktní těsto.
- Švestky nařízněte, vyndejte z nich pecky a naplňte je kostičkou marcipánu. Těsto rozdělte na cca 15 stejných částí. Do každé z nich vložte švestku s marcipánem a utvořte knedlík.
- Ve velkém hrnci přiveďte k varu dostatečné množství vody a ihned dejte knedlíky vařit, dokud nevyplavou na hladinu a pak ještě asi minutu.
- Uvařené knedlíky podávejte posypané mletým mákem, moučkovým cukrem a polijte je rozpuštěným máslem.