zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Byl dosažen limit pro přehrávání

Litujeme, ale na vašem účtu je přehráváno příliš mnoho videí zároveň. Pokud chcete pokračovat v přehrávání na tomto zařízení, prosím, ukončete přehrávání na jiných zařízeních. Více o limitech přehrávání videí na účtech s předplatným najdete na adrese https://ipri.ma/faqbr

Linecký koláč s hruškami a marcipánem
Spouštím video za 5s.
Sledujete: Linecký koláč s hruškami a marcipánem

Linecký koláč s hruškami a marcipánem

Hodnoceno: 4x
Vyzkoušejte tento lahodný podzimní koláč z lineckého těsta. Kromě šťavnatých hrušek mu dodá skvělou chuť i vrstva marcipánu a meruňková poleva s rumem.
do 1,5 hodiny
1 koláč porce

reklama

Suroviny (1 koláč porce)

Postup

  1. Smíchejte mouku, máslo, moučkový cukr, vanilkový cukr, žloutky a citronovou štávu – nejdřív máslo k ostatním surovinám nasekejte nožem a pak těsto propracujte rychle buď rukama, nebo využijte práci robota. Těsto zabalte do fólie a uložte na cca hodinu do chladničky (ale můžete ho tam klidně nechat i dva dny).
  2. Rozpalte troubu na 190 °C (horkovzdušnou na 160 °C).Těsto rozválejte na pomoučeném vále na velikost o něco větší, než je forma, vložte do suché formy a vmáčkněte k okrajům. Neděste se, pokud se vám někde roztrhlo nebo prasklo, v klidu ho “záplatujte” přebývajícími kousky, snadno se zacelí. Na dně několikrát propíchněte. Dejte do trouby, položte na ně pečicí papír a na ten nasypejte suché fazole nebo hrách – tímto tzv. pečením naslepo těsto přesvědčíte, aby se pěkně drželo na dně formy a nevyboulilo se. Pečte deset minut (nedivte se, že je ještě měkké a bledé – jste pouze v první fázi).
  3. Mezitím si oloupejte hrušky, rozkrojte na čtvrtiny, vykrojte jádřinec a nakrájejte na tenké plátky. Marcipán rozválejte na placku velkou jako je dno vaší formy. V hrníčku si smíchejte meruňkový džem s citronovou šťávou a rumem.
  4. Předpečený koláč vyndejte z trouby, vyložte plackou marcipánu a propíchejte ji vidličkou, aby šťáva z hrušek protekla do těsta. Vějířovitě poklaďte plátky hrušek, celý koláč včetně okrajů potřete meruňkovou směsí a dejte ještě na 30 minut péct (teplotu snižte na 170 °C).
  5. Přibližně po dvaceti minutách (každá trouba peče trošku jinak, řiďte se tedy hlavně očima) koláč vyndejte z trouby a ještě jednou potřete meruňkovou směsí – ta dodá hruškám lesk. Z formy ho vyndávejte téměř prochladlý, díky tomu se zpevní.

Linecký koláč s hruškami a marcipánem  Foto:

Linecký koláč s hruškami a marcipánem                                                 Foto: Karolína, domácí kuchařka

Karolína, domácí kuchařka

Karolína, domácí kuchařka - kniha Foto:

 

Časopis Prima FRESH

PŘEKVAPENÍ! Vydáváme časopis Prima FRESH

reklama

Sledujte celou epizodu