Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Časopis
  • Recepty z TV
  • Speciál: Cuketa
  • Kam za pivem
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Tradice našich babiček
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Časopis
    • Recepty z TV
    • Speciál: Cuketa
    • Kam za pivem
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Tradice našich babiček

Nejlepší recept na boloňské špagety krok za krokem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Jednoduchá dýňová polévka

Houbový guláš: nejlepší recept z lesních hub

Recepty
Karolína Kamberská
Pin it

Hit týdne

Další hity

Živáňská vepřová pečeně

Živáňská vepřová pečeně
Koprová omáčka
Nepečený piškotový dort s tvarohem a jahodami
Populární
Nepečené mini dortíky s jahodami a krémem z bílé čokolády
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
Citronovo-medová vepřová žebírka s brambory a fenyklem podle Jamieho Olivera
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku

Linecký koláč s hruškami a marcipánem

Linecký koláč s hruškami a marcipánem

Linecký koláč s hruškami a marcipánem Zdroj: Karolína domácí kuchařka

  • Zavřít

Linecký koláč s hruškami a marcipánem Zdroj: Karolína domácí kuchařka

Moje hodnocení
9x

Vyzkoušejte tento lahodný podzimní koláč z lineckého těsta. Kromě šťavnatých hrušek mu dodá skvělou chuť i vrstva marcipánu a meruňková poleva s rumem.

1 porce
90 minut

Suroviny

  • hladká mouka 250 g
  • máslo 170 g
  • moučkový cukr 60 g
  • vanilkový cukr 1 sáček
  • žloutek 2 ks
  • citronová šťáva 1 lžíce
  • marcipán 200 g
  • hruška 3 ks
  • meruňkový džem 5 lžic
  • rum (Tuzemský) 1 lžíce

Hrušky

Postup přípravy

  1. Smíchejte mouku, máslo, moučkový cukr, vanilkový cukr, žloutky a citronovou štávu – nejdřív máslo k ostatním surovinám nasekejte nožem a pak těsto propracujte rychle buď rukama, nebo využijte práci robota. Těsto zabalte do fólie a uložte na cca hodinu do chladničky (ale můžete ho tam klidně nechat i dva dny).
  2. Rozpalte troubu na 190 °C (horkovzdušnou na 160 °C).Těsto rozválejte na pomoučeném vále na velikost o něco větší, než je forma, vložte do suché formy a vmáčkněte k okrajům. Neděste se, pokud se vám někde roztrhlo nebo prasklo, v klidu ho “záplatujte” přebývajícími kousky, snadno se zacelí. Na dně několikrát propíchněte. Dejte do trouby, položte na ně pečicí papír a na ten nasypejte suché fazole nebo hrách – tímto tzv. pečením naslepo těsto přesvědčíte, aby se pěkně drželo na dně formy a nevyboulilo se. Pečte deset minut (nedivte se, že je ještě měkké a bledé – jste pouze v první fázi).
  3. Mezitím si oloupejte hrušky, rozkrojte na čtvrtiny, vykrojte jádřinec a nakrájejte na tenké plátky. Marcipán rozválejte na placku velkou jako je dno vaší formy. V hrníčku si smíchejte meruňkový džem s citronovou šťávou a rumem.
  4. Předpečený koláč vyndejte z trouby, vyložte plackou marcipánu a propíchejte ji vidličkou, aby šťáva z hrušek protekla do těsta. Vějířovitě poklaďte plátky hrušek, celý koláč včetně okrajů potřete meruňkovou směsí a dejte ještě na 30 minut péct (teplotu snižte na 170 °C).
  5. Přibližně po dvaceti minutách (každá trouba peče trošku jinak, řiďte se tedy hlavně očima) koláč vyndejte z trouby a ještě jednou potřete meruňkovou směsí – ta dodá hruškám lesk. Z formy ho vyndávejte téměř prochladlý, díky tomu se zpevní.

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background
Karolína Kamberská

Zdroj receptu

Karolína Kamberská

Radost podle Karolíny Karolína Kamberská

Karolína Kamberská přichází hned se dvěma novinkami. Tou první je kuchařská kniha , druhou pak start jejího blogu nazvaného Radost podle Karolíny.

Kniha i blog přicházejí současně, protože je spojuje společné téma: „V poslední době se na mě z médií i sociálních sítí valí hromada zpráv, které mě zneklidňují a deprimují. Ale když vylezu před dům, dojdu na náměstí nebo odjedu někam na výlet, potkávám se s naprosto jinou realitou. Ve skutečném světě je mnohem víc radosti ze života, smíchu a bonvivánství. A já chci psát o tom, co přináší do života kouzlo.“

I proto se autorka v knize Každý den je svátek zaměřuje na sváteční recepty, které ale můžete snadno využít kdykoli ve všední den, když se vrátíte v podvečer domů unavení po náročném dni. Karolíniny návody jsou totiž praktické a vařit podle nich zvládnou i začínající kuchařky a kuchaři. 
Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek

Návrhy pro vás

Předkrmy a chuťovky
6

Křupavé grissini tyčinky z kynutého těsta podle Pavla Berkyho

Maso

Večeře z jednoho pekáče: Plněné kuřecí roládky pečené s batáty

Recepty

Zeleninová čalamáda s václavkami

Maso

Jíme zdravě s dětmi: Masová sekaná s cuketou, rýží a mrkví

Předkrmy a chuťovky

Jemná játrová paštika se švestkovým želé

Saláty

Green Goddess aneb božský zelený dresink je jednoduchý a hodí se skoro na všechno

Pečivo

Poklady německé kuchyně: Bramborový chleba

Maso

Poklady portugalské kuchyně: Žemle plněná vepřovými plátky


Přečtěte si také

Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Poznejte tajemství korejských rýžových rolek kimbap. Ideální jídlo do krabičky hraje barvami i chutěmi

Home & Decor

Kvalitní kuchařský nůž vám usnadní přípravu pokrmů

Prostřeno!

Prostřeno: Pomalu pečené krůtí maso, příloha opečený brambor a bramborové lupínky, domácí tatarská omáčka a domácí dip barbeque, Caesar salát s opečenou slaninou

Prostřeno!

Prostřeno: Špenátový krém s parmazánem a krutony

Prostřeno!

Prostřeno: Lososový tatarák s domácí bagetou

Prostřeno!

Prostřeno: Červená řepa na kostičky s variací kozího sýra a parmazánu

Předkrmy a chuťovky

Křupavé grissini tyčinky z kynutého těsta podle Pavla Berkyho

Maso

Večeře z jednoho pekáče: Plněné kuřecí roládky pečené s batáty

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Recepty

Domácí vaječné těstoviny – základní recept i ochucené varianty

Těstoviny

Skromně a chutně: Těstoviny cacio e pepe ricotta podle Pasta Queen

Přílohy

Gnocchi alla Sorrentina – domácí bramborové noky s rajčatovou omáčkou a mozzarellou podle Pasta Queen

Sladké
10

Černá roláda s kakaem a čokoládou podle Cukrařinky

Recepty

Meruňkový koláč s křupavou drobenkou s pekanovými ořechy

Sladké

Čokoládové cruffiny: Světový hit všech milovníků sladkého pečení

Maso

Večeře z jednoho pekáče: Plněné kuřecí roládky pečené s batáty

Maso

Jíme zdravě s dětmi: Masová sekaná s cuketou, rýží a mrkví

Předkrmy a chuťovky

Jemná játrová paštika se švestkovým želé

Home & Decor

Kvalitní kuchařský nůž vám usnadní přípravu pokrmů

Maso

Večeře z jednoho pekáče: Plněné kuřecí roládky pečené s batáty

Grilování
19

Plněné grilované žampiony se slaninou, modrým sýrem a zeleninovým salátem s kuskusem

Nápoje
6

Domácí broskvový sirup

Recepty

Bezinkový sirup z plodů bezu černého – posiluje imunitu a skvěle chutná

Nápoje

Tinto de Verano – španělský letní drink z červeného vína

Ryby a mořské plody

Fritované olihně se solí a pepřem v asijském stylu

Saláty
8

Salát s rybí paštikou, marinovanou červenou řepou, koprem a křenem

Ryby a mořské plody

Skromně a chutně: Bramborový koláč s uzenou makrelou

Polévky

Dubáková polievka s osúchom aneb Polévka z hříbků s nákypem z brambor se zakysankou

Polévky

Dýňová polévka s pivem a sýrem – oblíbená klasika v novém kabátku

Recepty

Gobova juha – slovinská houbová polévka z hříbků

Předkrmy a chuťovky
6

Křupavé grissini tyčinky z kynutého těsta podle Pavla Berkyho

Předkrmy a chuťovky

Jemná játrová paštika se švestkovým želé

Pečivo

Poklady německé kuchyně: Bramborový chleba

Recepty

Nakládaný houbařský hermelín à la kulajda

Vegetariánské

Křupavé tofu smažené na pánvi se sladkokyselou omáčkou v asijském stylu

Recepty

Domácí vaječné těstoviny – základní recept i ochucené varianty

Nápoje
6

Domácí broskvový sirup

Recepty

Bezinkový sirup z plodů bezu černého – posiluje imunitu a skvěle chutná

Zavařeniny

Zavařujeme: Švestkový džem s vůní perníčků

Saláty

Green Goddess aneb božský zelený dresink je jednoduchý a hodí se skoro na všechno

Saláty
8

Salát s rybí paštikou, marinovanou červenou řepou, koprem a křenem

Recepty

Utopencův salát se špekáčky a kysaným zelím

Drůbež

Šumavská pečená kachna s houbovou omáčkou a krupicovými knedlíky

Maso

Vepřová líčka v krémové omáčce z lesních hříbků s domácími špeclemi s opečenou slaninou

Přílohy

Tak trochu jiné halušky s brynzou, slaninovým pyré, zeleninou a bramborovou slámou

prima-cnn-news

Polsko jako významný dárce a most na Ukrajinu. Co změní konec pomoci pro Kyjev? Proč Česko hrubě zaostává v budování infrastruktury? Svatý formalismus, tvrdí experti ON-LINE: Putinovy dračí zuby nepomohly. Ukrajinci překonali ruskou protitankovou obranu

prima-zeny

Albert konečně zaskóruje! Vyhlášený sukničkář se ale do Kristýny zamiloval Sandra Nováková si pochvaluje mateřskou výhodu. Ze syna Mikuláše jí vyrostl kolega Martin Písařík se proměnil v dědečka Rakytníka. V převleku je k nepoznání

prima-zoom

Jak se bojovalo o Šluknovský výběžek? Zabijácký rosomák usmrtí i ledního medvěda. Podívejte se, jak nahání celou medvědí rodinu Brutálně zabili 4 lidi během 26 hodin. Josef Kott trvá na své verzi a chce na svobodu

prima-fresh

Poznejte tajemství korejských rýžových rolek kimbap. Ideální jídlo do krabičky hraje barvami i chutěmi Křupavé grissini tyčinky z kynutého těsta podle Pavla Berkyho Večeře z jednoho pekáče: Plněné kuřecí roládky pečené s batáty

prima-cool

Legenda z Hvězdné brány ve Star Wars Vaše mapy nám zabily tátu. Rodina žaluje Google kvůli smrtelné nehodě Nová marvelovka ve skutečnosti nebyla laciná. Režisérka se chystá na nejhorší

playboy

Co vás čeká v říjnovém čísle časopisu Playboy? Válka je pouze pokračováním politiky jinými prostředky a jinak to nebude Podle Ladislava Poety Zemana je rap autentický, v Česku se proto vraždit nebude

lajk

Může pít legálně! Se sklenkou v ruce slavila Kordulka Stropnická narozeniny už od rána Výsměch a totální ponížení? Kráska tvrdí, že Muradov ke své Sabině shání bokovky Jak vypadá kočka z Pobřežní hlídky dnes? Proti času nemůže bojovat žádná kráska

prima-living

Strmělky mlženka a anýzka jsou výtečné podzimní houby. Jedna je skvělá v octě, druhá v čokoládě Středočeské královské město Slaný nabízí bohatou historii, krásné okolí a muzeum slánek Bydlení Patricie Pagáčové: Manželovi nabídla, ať se nemačká pod jednou střechou s tchyní

Populární témata

Nejlepší filmy 2022 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby Mafia Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Partička Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Filmy od Marvelu Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.