Suroviny
- hladká mouka 250 g
- máslo 170 g
- moučkový cukr 60 g
- vanilkový cukr 1 sáček
- žloutek 2 ks
- citronová šťáva 1 lžíce
- marcipán 200 g
- hruška 3 ks
- meruňkový džem 5 lžic
- rum (Tuzemský) 1 lžíce
Postup přípravy
- Smíchejte mouku, máslo, moučkový cukr, vanilkový cukr, žloutky a citronovou štávu – nejdřív máslo k ostatním surovinám nasekejte nožem a pak těsto propracujte rychle buď rukama, nebo využijte práci robota. Těsto zabalte do fólie a uložte na cca hodinu do chladničky (ale můžete ho tam klidně nechat i dva dny).
- Rozpalte troubu na 190 °C (horkovzdušnou na 160 °C).Těsto rozválejte na pomoučeném vále na velikost o něco větší, než je forma, vložte do suché formy a vmáčkněte k okrajům. Neděste se, pokud se vám někde roztrhlo nebo prasklo, v klidu ho “záplatujte” přebývajícími kousky, snadno se zacelí. Na dně několikrát propíchněte. Dejte do trouby, položte na ně pečicí papír a na ten nasypejte suché fazole nebo hrách – tímto tzv. pečením naslepo těsto přesvědčíte, aby se pěkně drželo na dně formy a nevyboulilo se. Pečte deset minut (nedivte se, že je ještě měkké a bledé – jste pouze v první fázi).
- Mezitím si oloupejte hrušky, rozkrojte na čtvrtiny, vykrojte jádřinec a nakrájejte na tenké plátky. Marcipán rozválejte na placku velkou jako je dno vaší formy. V hrníčku si smíchejte meruňkový džem s citronovou šťávou a rumem.
- Předpečený koláč vyndejte z trouby, vyložte plackou marcipánu a propíchejte ji vidličkou, aby šťáva z hrušek protekla do těsta. Vějířovitě poklaďte plátky hrušek, celý koláč včetně okrajů potřete meruňkovou směsí a dejte ještě na 30 minut péct (teplotu snižte na 170 °C).
- Přibližně po dvaceti minutách (každá trouba peče trošku jinak, řiďte se tedy hlavně očima) koláč vyndejte z trouby a ještě jednou potřete meruňkovou směsí – ta dodá hruškám lesk. Z formy ho vyndávejte téměř prochladlý, díky tomu se zpevní.