Prinsesstårta ̶ Dort Princezna
Zdroj: Dorty Chez Lucie
Prinsesstårta ̶ Dort Princezna
Zdroj:
Dorty Chez Lucie
Princeznin dort je původem švédský dort tvaru kupole, který je zdobený zeleným marcipánem. Pod ním se skrývá piškotové těsto, žloutkový krém, výrazný džem a kopec šlehačky.
Postup přípravy
-
ŽLOUTKOVÝ KRÉM: Krém připravte den předem.
-
Ve větší míse promíchejte asi čtvrtinu mléka se škrobem, žloutky a vejcem. Zbylé mléko dejte do kastrolu spolu s cukrem a dužinou vyškrabanou z vanilkového lusku i samotným luskem. Mléko pomalu přiveďte k varu, sundejte z plotny a vyjměte vanilkový lusk.
-
Horké mléko pomalu vlijte do vaječné směsi, kterou zároveň šlehejte metličkou, aby se vejce nesrazila.
-
Vše vlijte zpět do kastrolu a za stálého míchání přiveďte na mírném ohni k varu. Vařte asi minutu, nepřestaňte míchat, až směs zhoustne do konzistence hustšího pudinku.
-
Krém sundejte z plotny a okamžitě ho přelijte do čisté mísy. Máslo nakrájejte na kostičky a zašlehejte ho do krému. Povrch zakryjte fólií, aby se neudělal škraloup, a nechte vychladit.
-
KORPUS: Troubu rozehřejte na 170 °C. Připravte formu o průměru 18 cm; dno vyložte pečicím papírem, boky vymažte máslem a vysypte moukou.
-
Vejce s cukrem šlehejte na vysoké otáčky, až zesvětlají a nabudou. Trvá to asi 8 minut. Pomocí stěrky vmíchejte rozpuštěné a lehce vychladlé máslo.
-
Přes jemný cedník prosejte do vaječné směsi mouku a opět pomocí stěrky zamíchejte. Pracujte opatrně, abyste nepřišli o vzduch, který jste do korpusu našlehali, ale důkladně, aby v těstě nezůstala nerozmíchaná mouka.
-
Hmotu přelijte do připravené formy, povrch uhlaďte stěrkou a pečte 30 minut.
-
Korpus nechte chladnout asi 10 minut ve formě, poté ho vyjměte a nechte vychladnout úplně.
-
SESTAVENÍ DORTU: Vyboulený vršek korpusu seřízněte dorovna a korpus podélně rozřízněte na tři stejné pláty.
-
Vychlazenou smetanu ušlehejte dotuha.
-
Na servírovací tác položte spodní plát korpusu a pomažte ho džemem. Džem nemažte až ke kraji, ale po obvodu nechte půl centimetru místa.
-
Na džem namažte polovinu žloutkového krému; opět nechte kraje volné, aby později krém nevytékal. Na krém položte vrchní plát korpusu a přitlačte ho. Na něj namažte druhou polovinu žloutkového krému, neroztírejte ho až do krajů.
-
Z ušlehané smetany dejte stranou asi čtvrtinu. Zbytek navršte na dort a uhlaďte do přibližně kupolovitého tvaru. Na šlehačkovou vrstvu opatrně přitiskněte prostřední plát korpusu a celý dort potřete zbylou šlehačkou. Uhlaďte a dort dejte alespoň na hodinu vychladit.
-
Marcipán obarvěte na velmi světle zelenou barvu; stačí k tomu jen kapka barviva. Pomocí provázku změřte, jak velkou placku marcipánu budete potřebovat. Pracovní plochu poprašte moučkovým cukrem a marcipán vyválejte do odpovídající velikosti; bude velmi tenký.
-
Marcipán opatrně položte na vychlazený dort a uhlaďte. Pracujte rychle a na dort příliš netlačte. Odkrojte přebytky marcipánu po obvodu.
-
Dort dozdobte marcipánovými nebo čerstvými květy a ihned podávejte.
Prinsesstårta ̶ Dort Princezna
Zdroj: Dorty Chez Lucie
Prinsesstårta ̶ Dort Princezna
Zdroj:
Dorty Chez Lucie