návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Prinsesstårta – Dort Princezna

Hodnoceno: 0x
1 dort porce
do 2 hodin
Prinsesstårta  ̶  Dort Princezna
Autor: Dorty Chez Lucie Prinsesstårta ̶ Dort Princezna
Princeznin dort je původem švédský dort tvaru kupole, který je zdobený zeleným marcipánem. Pod ním se skrývá piškotové těsto, žloutkový krém, výrazný džem a kopec šlehačky.

Suroviny (1 dort porce)

Žloutkový krém:

Korpus:

Postup

  1. ŽLOUTKOVÝ KRÉM: Krém připravte den předem.
  2. Ve větší míse promíchejte asi čtvrtinu mléka se škrobem, žloutky a vejcem. Zbylé mléko dejte do kastrolu spolu s cukrem a dužinou vyškrabanou z vanilkového lusku i samotným luskem. Mléko pomalu přiveďte k varu, sundejte z plotny a vyjměte vanilkový lusk.
  3. Horké mléko pomalu vlijte do vaječné směsi, kterou zároveň šlehejte metličkou, aby se vejce nesrazila.
  4. Vše vlijte zpět do kastrolu a za stálého míchání přiveďte na mírném ohni k varu. Vařte asi minutu, nepřestaňte míchat, až směs zhoustne do konzistence hustšího pudinku.
  5. Krém sundejte z plotny a okamžitě ho přelijte do čisté mísy. Máslo nakrájejte na kostičky a zašlehejte ho do krému. Povrch zakryjte fólií, aby se neudělal škraloup, a nechte vychladit.
  6. KORPUS: Troubu rozehřejte na 170 °C. Připravte formu o průměru 18 cm; dno vyložte pečicím papírem, boky vymažte máslem a vysypte moukou.
  7. Vejce s cukrem šlehejte na vysoké otáčky, až zesvětlají a nabudou. Trvá to asi 8 minut. Pomocí stěrky vmíchejte rozpuštěné a lehce vychladlé máslo.
  8. Přes jemný cedník prosejte do vaječné směsi mouku a opět pomocí stěrky zamíchejte. Pracujte opatrně, abyste nepřišli o vzduch, který jste do korpusu našlehali, ale důkladně, aby v těstě nezůstala nerozmíchaná mouka.
  9. Hmotu přelijte do připravené formy, povrch uhlaďte stěrkou a pečte 30 minut.
  10. Korpus nechte chladnout asi 10 minut ve formě, poté ho vyjměte a nechte vychladnout úplně.
  11. SESTAVENÍ DORTU: Vyboulený vršek korpusu seřízněte dorovna a korpus podélně rozřízněte na tři stejné pláty.
  12. Vychlazenou smetanu ušlehejte dotuha.
  13. Na servírovací tác položte spodní plát korpusu a pomažte ho džemem. Džem nemažte až ke kraji, ale po obvodu nechte půl centimetru místa.
  14. Na džem namažte polovinu žloutkového krému; opět nechte kraje volné, aby později krém nevytékal. Na krém položte vrchní plát korpusu a přitlačte ho. Na něj namažte druhou polovinu žloutkového krému, neroztírejte ho až do krajů.
  15. Z ušlehané smetany dejte stranou asi čtvrtinu. Zbytek navršte na dort a uhlaďte do přibližně kupolovitého tvaru. Na šlehačkovou vrstvu opatrně přitiskněte prostřední plát korpusu a celý dort potřete zbylou šlehačkou. Uhlaďte a dort dejte alespoň na hodinu vychladit.
  16. Marcipán obarvěte na velmi světle zelenou barvu; stačí k tomu jen kapka barviva. Pomocí provázku změřte, jak velkou placku marcipánu budete potřebovat. Pracovní plochu poprašte moučkovým cukrem a marcipán vyválejte do odpovídající velikosti; bude velmi tenký.
  17. Marcipán opatrně položte na vychlazený dort a uhlaďte. Pracujte rychle a na dort příliš netlačte. Odkrojte přebytky marcipánu po obvodu.
  18. Dort dozdobte marcipánovými nebo čerstvými květy a ihned podávejte.
Prinsesstårta  ̶  Dort Princezna
Autor: Dorty Chez Lucie Prinsesstårta ̶ Dort Princezna

Dorty Chez Lucie
Lucie Dvořáková

Světem pečení dortů vás provede cukrářka Lucie Dvořáková, mimo jiné blogerka známá jako Chez Lucie. Vyzkoušejte recepty na neodolatený čokoládový dort s citrusy, ořechový mocca dort, pěnové dortíky s tmavou a bílou čokoládou nebo podzimní dort s hruškami pošírovanými v červeném víně. Už se vám sbíhají sliny? A co teprve až otevřete tuto kuchařku a uvidíte fotografie! Nebojte se a pusťte se do pečení. Díky přehledným postupům, tipům a trikům zvládnete upéct nádherné a rafinované dobroty i vy.

Vydalo nakladatelství CZ Press.

Související témata: Sladké , Švédská kuchyně