Lucie Dvořáková

Prinsesstårta – Dort Princezna

Moje hodnocení
10x

Princeznin dort je původem švédský dort tvaru kupole, který je zdobený zeleným marcipánem. Pod ním se skrývá piškotové těsto, žloutkový krém, výrazný džem a kopec šlehačky.

1 porce
60 minut
švédská

Žloutkový krém

Korpus

Dokončení

Postup přípravy

  1. ŽLOUTKOVÝ KRÉM: Krém připravte den předem.
  2. Ve větší míse promíchejte asi čtvrtinu mléka se škrobem, žloutky a vejcem. Zbylé mléko dejte do kastrolu spolu s cukrem a dužinou vyškrabanou z vanilkového lusku i samotným luskem. Mléko pomalu přiveďte k varu, sundejte z plotny a vyjměte vanilkový lusk.
  3. Horké mléko pomalu vlijte do vaječné směsi, kterou zároveň šlehejte metličkou, aby se vejce nesrazila.
  4. Vše vlijte zpět do kastrolu a za stálého míchání přiveďte na mírném ohni k varu. Vařte asi minutu, nepřestaňte míchat, až směs zhoustne do konzistence hustšího pudinku.
  5. Krém sundejte z plotny a okamžitě ho přelijte do čisté mísy. Máslo nakrájejte na kostičky a zašlehejte ho do krému. Povrch zakryjte fólií, aby se neudělal škraloup, a nechte vychladit.
  6. KORPUS: Troubu rozehřejte na 170 °C. Připravte formu o průměru 18 cm; dno vyložte pečicím papírem, boky vymažte máslem a vysypte moukou.
  7. Vejce s cukrem šlehejte na vysoké otáčky, až zesvětlají a nabudou. Trvá to asi 8 minut. Pomocí stěrky vmíchejte rozpuštěné a lehce vychladlé máslo.
  8. Přes jemný cedník prosejte do vaječné směsi mouku a opět pomocí stěrky zamíchejte. Pracujte opatrně, abyste nepřišli o vzduch, který jste do korpusu našlehali, ale důkladně, aby v těstě nezůstala nerozmíchaná mouka.
  9. Hmotu přelijte do připravené formy, povrch uhlaďte stěrkou a pečte 30 minut.
  10. Korpus nechte chladnout asi 10 minut ve formě, poté ho vyjměte a nechte vychladnout úplně.
  11. SESTAVENÍ DORTU: Vyboulený vršek korpusu seřízněte dorovna a korpus podélně rozřízněte na tři stejné pláty.
  12. Vychlazenou smetanu ušlehejte dotuha.
  13. Na servírovací tác položte spodní plát korpusu a pomažte ho džemem. Džem nemažte až ke kraji, ale po obvodu nechte půl centimetru místa.
  14. Na džem namažte polovinu žloutkového krému; opět nechte kraje volné, aby později krém nevytékal. Na krém položte vrchní plát korpusu a přitlačte ho. Na něj namažte druhou polovinu žloutkového krému, neroztírejte ho až do krajů.
  15. Z ušlehané smetany dejte stranou asi čtvrtinu. Zbytek navršte na dort a uhlaďte do přibližně kupolovitého tvaru. Na šlehačkovou vrstvu opatrně přitiskněte prostřední plát korpusu a celý dort potřete zbylou šlehačkou. Uhlaďte a dort dejte alespoň na hodinu vychladit.
  16. Marcipán obarvěte na velmi světle zelenou barvu; stačí k tomu jen kapka barviva. Pomocí provázku změřte, jak velkou placku marcipánu budete potřebovat. Pracovní plochu poprašte moučkovým cukrem a marcipán vyválejte do odpovídající velikosti; bude velmi tenký.
  17. Marcipán opatrně položte na vychlazený dort a uhlaďte. Pracujte rychle a na dort příliš netlačte. Odkrojte přebytky marcipánu po obvodu.
  18. Dort dozdobte marcipánovými nebo čerstvými květy a ihned podávejte.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Lucie Dvořáková

Chez Lucie Lucie Dvořáková

Světem pečení dortů vás provede cukrářka Lucie Dvořáková, mimo jiné blogerka známá jako Chez Lucie. Vyzkoušejte recepty na neodolatený čokoládový dort s citrusy, ořechový mocca dort, pěnové dortíky s tmavou a bílou čokoládou nebo podzimní dort s hruškami pošírovanými v červeném víně. Už se vám sbíhají sliny? A co teprve až otevřete tuto kuchařku a uvidíte fotografie! Nebojte se a pusťte se do pečení. Díky přehledným postupům, tipům a trikům zvládnete upéct nádherné a rafinované dobroty i vy.

Vydalo nakladatelství CZ Press.


Přečtěte si také

Recepty