Podnos plný chutných druhů vánočního cukroví může zdobit i váš slavnostní stůl, i když nejste zrovna cukrářský nadšenec nebo dopředu víte, že na pečení nebudete mít tolik času. Máme pro vás tipy, jak z jednoho těsta upečete více druhů cukroví.
Jak si usnadnit vánoční pečení aneb Z jednoho těsta vykouzlíte spoustu druhů cukroví
Které cukroví mizí ze stolu nejrychleji? No přece linecké! Patří k nejoblíbenějším druhům a Vánoce si bez něj sotva umíme představit. Tak na to letos vyzrajte a zadělejte lineckého těsta více. Stačí upéct různé tvary, spojit je různými náplněmi, do těsta přidat tu kakao, tu mák nebo oříšky, hotové cukroví různě ozdobit a hned máte několik chutných druhů. Za dva večery můžete mít napečeno. Že vám to zní jako dobrý plán? Tak pojďte na to.
Linecké těsto
Těsto na linecké cukroví zaděláte raz dva tři a stejný je i poměr základních surovin. Jeden díl cukru, dva díly másla a tři díly mouky. Na základní těsto tedy smíchejte:
- 300 g hladké mouky
- 200 g studeného másla
- 100 g cukru moučka
Na toto množství přidejte jeden velký žloutek, který těsto krásně zvláční, a trochu strouhané citronové kůry na provonění.
PRIMA TIP: Pokud použijete vanilkový moučkový cukr, bude to ve vaší kuchyni vonět přímo božsky.
Připravte dokonale křehké linecké cukroví podle návodného videoreceptu
Linecká kolečka
To je klasika, jak ji všichni známe. Odleželé, vychlazené těsto vyválíme na 4 mm a vykrajujeme z něj tvary, typicky kolečka. U poloviny z nich nezapomeneme vypíchnout ještě malé kolečko, srdíčko či hvězdičku. Na 160 °C dorůžova upečené sušenky pak po vychladnutí spojujeme marmeládou, ideálně rybízovou či jinou nakyslou, a ukládáme do chladu k rozležení.
PRIMA TIP: Pokud chcete vrchní díl poprášit moučkovým cukrem, udělejte to před slepením, aby marmeláda zůstala čistá.
Jak na varianty lineckého
Ze základního těsta upečete dva plechy, 25 hotových slepených kousků. Těsto stačí zadělat s malou obměnou, vykrojit jiné tvary, spojit různými náplněmi, namočit do čokolády a různě ozdobit – a je na Vánoce upečeno. Nechte se inspirovat našimi tipy.
Makové linecké s lemon curd
Do základního těsta přidejte 2 lžíce modrého máku. Upečené tvary pak slepujte citronovým krémem, ale skvělá jsou i švestková povidla. Citronový krém se dá koupit, vy si ho ale snadno a levněji připravíte i doma podle našeho receptu na lemon curd.
Kakaové linecké
K surovinám na základní těsto přidejte 2 lžíce neodtučněného holandského kakaa. Pokud je těsto drobivé, přidejte kousek másla. Ke slepení upečených tvarů je skvělá višňová marmeláda. Cukroví můžete plnit i krémem a částečně namočit v čokoládové polevě nebo ho s ní jen „pocákat“.
Linecké košíčky
Nebaví vás vykrajovat? Namačkejte linecké těsto do vymazaných formiček a upečte košíčky. Je jen na vás, zda budou z klasického, makového nebo kakaového těsta, jakým krémem je pak naplníte a jak je ozdobíte. Světlé košíčky s pudinkovou náplní jsou jistota, tmavé zas můžete naplnit čokoládovým krémem a dovnitř schovat višeň v rumu. Dozdobené kontrastní polevou budou trefou do černého a z podnosu budou mizet mezi prvními.
PRIMA TIP: Linecké těsto je křehké, tak ho z formiček vyklepněte až po částečném vychladnutí.
Ořechové linecké
Opražte na pánvi hrst nasekaných vlašských nebo lískových oříšků a po vychladnutí je přidejte k surovinám na základní linecké těsto. Po odležení z něj vykrajuje kolečka, která po upečení můžete spojit ořechovým krémem, namočit do čokolády a ozdobit ořechem. Jednoduché ořechové dortíčky jsou na světě.
Zdroj: Colorsoflowcarb.cz
I oblíbené Masarykovo cukroví je vlastně variantou z lineckého těsta. Připravte jej podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE