Podnos plný chutných druhů vánočního cukroví může zdobit i váš slavnostní stůl, i když nejste zrovna cukrářský nadšenec nebo dopředu víte, že na pečení nebudete mít tolik času. Máme pro vás tipy, jak z jednoho těsta upečete více druhů cukroví.

Podnos plný chutných druhů vánočního cukroví může zdobit i váš slavnostní stůl, i když nejste zrovna cukrářský nadšenec nebo dopředu víte, že na pečení nebudete mít tolik času. Máme pro vás tipy, jak z jednoho těsta upečete více druhů cukroví.
Které cukroví mizí ze stolu nejrychleji? No přece linecké! Patří k nejoblíbenějším druhům a Vánoce si bez něj sotva umíme představit. Tak na to letos vyzrajte a zadělejte lineckého těsta více. Stačí upéct různé tvary, spojit je různými náplněmi, do těsta přidat tu kakao, tu mák nebo oříšky, hotové cukroví různě ozdobit a hned máte několik chutných druhů. Za dva večery můžete mít napečeno. Že vám to zní jako dobrý plán? Tak pojďte na to.
Těsto na linecké cukroví zaděláte raz dva tři a stejný je i poměr základních surovin. Jeden díl cukru, dva díly másla a tři díly mouky. Na základní těsto tedy smíchejte:
Na toto množství přidejte jeden velký žloutek, který těsto krásně zvláční, a trochu strouhané citronové kůry na provonění.
PRIMA TIP: Pokud použijete vanilkový moučkový cukr, bude to ve vaší kuchyni vonět přímo božsky.
To je klasika, jak ji všichni známe. Odleželé, vychlazené těsto vyválíme na 4 mm a vykrajujeme z něj tvary, typicky kolečka. U poloviny z nich nezapomeneme vypíchnout ještě malé kolečko, srdíčko či hvězdičku. Na 160 °C dorůžova upečené sušenky pak po vychladnutí spojujeme marmeládou, ideálně rybízovou či jinou nakyslou, a ukládáme do chladu k rozležení.
PRIMA TIP: Pokud chcete vrchní díl poprášit moučkovým cukrem, udělejte to před slepením, aby marmeláda zůstala čistá.
Ze základního těsta upečete dva plechy, 25 hotových slepených kousků. Těsto stačí zadělat s malou obměnou, vykrojit jiné tvary, spojit různými náplněmi, namočit do čokolády a různě ozdobit – a je na Vánoce upečeno. Nechte se inspirovat našimi tipy.
Do základního těsta přidejte 2 lžíce modrého máku. Upečené tvary pak slepujte citronovým krémem, ale skvělá jsou i švestková povidla. Citronový krém se dá koupit, vy si ho ale snadno a levněji připravíte i doma podle našeho receptu na lemon curd.
K surovinám na základní těsto přidejte 2 lžíce neodtučněného holandského kakaa. Pokud je těsto drobivé, přidejte kousek másla. Ke slepení upečených tvarů je skvělá višňová marmeláda. Cukroví můžete plnit i krémem a částečně namočit v čokoládové polevě nebo ho s ní jen „pocákat“.
Nebaví vás vykrajovat? Namačkejte linecké těsto do vymazaných formiček a upečte košíčky. Je jen na vás, zda budou z klasického, makového nebo kakaového těsta, jakým krémem je pak naplníte a jak je ozdobíte. Světlé košíčky s pudinkovou náplní jsou jistota, tmavé zas můžete naplnit čokoládovým krémem a dovnitř schovat višeň v rumu. Dozdobené kontrastní polevou budou trefou do černého a z podnosu budou mizet mezi prvními.
PRIMA TIP: Linecké těsto je křehké, tak ho z formiček vyklepněte až po částečném vychladnutí.
Opražte na pánvi hrst nasekaných vlašských nebo lískových oříšků a po vychladnutí je přidejte k surovinám na základní linecké těsto. Po odležení z něj vykrajuje kolečka, která po upečení můžete spojit ořechovým krémem, namočit do čokolády a ozdobit ořechem. Jednoduché ořechové dortíčky jsou na světě.
Zdroj: Colorsoflowcarb.cz
Kompletní recept najdete ZDE
Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.
Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů
prima-cnn-news
prima-zeny
prima-zoom
prima-fresh
prima-cool
playboy
lajk
prima-living