Suroviny
- hladká mouka 600 g
- moučkový cukr (prosátý) 160 g
- máslo 400 g
- žloutek 4 ks
- citronová kůra z 1 citronu
- mletý mák 150 g
- mléko 300 ml
- švestková povidla 240 g
Postup přípravy
- Z mouky, cukru, másla, žloutku a citronové kůry vypracujte hladké těsto. Zabalte jej do potravinové fólie a nechte v lednici odpočívat alespoň 1 hodinu.
- Odpočinuté těsto si na pomoučeném vále rozválejte na placku a vykrajujte kolečka. Ta pokládejte na plech a pečte v předehřáté troubě na 180 °C zhruba 8–10 minut.
- Po upečení koleček si připravte makový krém. Mletý mák zalijte mlékem a vařte na mírném plamenu 10 minut. Poté nechte mák zchladnout a vmíchejte povidla. Do makového krému můžete během vaření přidat lžičku perníkového koření, které navodí tu správnou vánoční atmosféru.
- Hotovým krémem slepte linecká kolečka a nechte alespoň den uležet v lednici.
PRIMA TIP: Úspěch receptů tkví i v kvalitních surovinách. Je tomu tak i u máku. Pokud si budete chtít pořídit kvalitní modrý mák přímo od výrobce, pomůže vám tzv. Maková mapa, kterou naleznete na mapa.nasmodrymak.cz. Mák z našich polí je totiž jeden z nejkvalitnějších na světě. Obsahuje řadu vitamínů a prospěšných látek. Pokud je modrý mák pro vás příliš aromatický, ochutnejte bílý mák. Ten má jemnější, až oříškovou chuť.
Více na www.nasmodrymak.cz.