Sušenky
- kešu ořechy 50 g
- kokosová mouka 50 g
- celé vejce 1 ks
- žloutek 1 ks
- vanilkový extrakt
- kešu máslo 80 g
Krém
- změklé máslo 50 g
- smetana ke šlehání 25 ml
- 90–100% čokoláda, rozehřátá 4 lžíce
- lískooříškové máslo (nebo i máslo z jiných druhů ořechů) 3 lžíce
Postup přípravy
- Kešu ořechy rovnoměrně rozmixujte tak, aby se vytvořila jemná moučka. Do nádoby přidejte rozmixované ořechy, kokosovou mouku, vanilkový extrakt a vše promíchejte.
- Poté přidejte celé vejce, žloutek a kešu máslo a propracujte tak, aby se nám vytvořilo pevné těsto. Mezitím rozehřejte troubu na 180 °C.
- Z těsta pomocí rukou vytvořte kouli a položte ji na nepřilnavou podložku. Těsto rukou přimáčkněte k podložce, překryjte papírem na pečení a válečkem rozválejte tak, aby vznikla cca 4 mm tenká placka.
- Pomocí vykrajovátka vykrájejte sušenky, které poté vyskládejte na plech vyložený papírem na pečení a vložte na 7–8 minut do trouby. Mezitím si připravte krém tak, že do nádoby kuchyňského robota vložte změklé máslo, smetanu, rozehřátou čokoládu a lískooříškové máslo a vše vyšlehejte do hladkého krému.
- Hotový krém přendejte do zdobítka a vložte na 10–15 minut ztuhnout do ledničky. Hotové sušenky vyskládejte na tác a nechte vychladnout.
- Poté polovinu z nich pomocí zdobítka poklaďte ořískový krémem a zbylými sušenkami je překryjte.
- Vršek sušenek potom ozdobte zbývajícím krémem. Hotové sušenky skladujte v lednici ve vzduchotěsné nádobě.
Linecké cukroví bez cukru Zdroj: Janina Černá / Cukrfree