Suroviny
- hladká mouka (na křehké pečivo nebo špaldová) 500 g
- vejce 2 ks
- máslo (mírně změklé ) 250 g
- moučkový cukr 250 g
- citronová kůra (jemně strouhaná ) z 1/2 citronu
- vanilkový lusk 1 ks
- marmeláda (na slepení,nejlépe rybízová)
Postup přípravy
- Smíchejte mouku, cukr a citronovou kůru.
- Přidejte vejce, obsah vanilkového lusku a pokrájené máslo.
- Vypracujte hladké těsto, zabalte ho do potravinové fólie a přes noc ho uložte do lednice.
- Před pečením předehřejte troubu na 160 °C.
- Těsto připravte na pomoučené ploše a vyválejte z něj několik milimetrů silnou placku.
- Vykrajujte požadované tvary a klaďte jednotlivé kusy na plech vyložený pečicím papírem.
- Linecké cukroví pečte dorůžova a po vychladnutí slepujte marmeládou.
JAK PODÁVAT LINECKÉ TROCHU NETRADIČNĚ?• Pokud chcete připravit linecké trošku netradičně nebo z něj udělat prostě další, nový druh cukroví, přidejte do těsta špetku skořice a na mazání místo marmelády použijte slaný karamel.• Máte rádi marmeládovou klasiku, ale zároveň hledáte tip na modernější zdobení, které krásně vynikne i na fotkách? Než linecké slepíte, namočte horní část do hořké čokolády a ještě než zatuhne, posypte ho nasekanými pistáciemi. Pak teprve linecké slepte marmeládou.
Tipy od blogerek:
- „Linecké cukroví je moje vůbec nejoblíbenější vánoční cukroví. Nejlepší je, když se pár dní uleží, stane se krásně vláčným a máslová chuť se příjemně rozplývá na jazyku. Bohužel se toho ale často ani nestihneme dočkat, protože se po lineckém zkrátka hned zapráší.” Blogerka Jana Duffková @janaduff
- „Recept na klasické křehké a vláčné linecké cukroví mám od babičky. Já ale posledních pár let měním „klasickou” mouku za mouku špaldovou a navíc do cukroví přidávám dřeň z vanilkoveho lusku. Nejenže při pečení a po upečení krásně voní, ale i lépe chutná.” Blogerka Barbora Gorecká @mama_pece_doma
- „Jakmile se moje máma pustí do přípravy těsta na linecké cukroví, vím, že se blíží Vánoce. Její recept je generacemi prověřený a mám ho i na blogu. Na čem stavím já? Na kvalitní mouce, kterou vždy proseju, na poctivém másle a občas přidávám do těsta mletý mák, špetku mleté skořice, skvělé jsou i najemno namleté ořechy. A co nikdy nesmí chybět? Domácí marmeláda z naší josty a rybízu. Přidávám do ní vánoční koření." Blogerka Jana Vašáková @slepicarnablog