archiv Babiččina volba

Křehké linecké cukroví

Moje hodnocení
7x

Právě linecké cukroví patří mezi nejoblíbenější druhy, které o Vánocích pečeme. Soupeřit o vrcholnou příčku může snad jen s vanilkovými rohlíčky. Cukroví z křehkého těsta, které voní máslem, se spojuje nejčastěji rybízovým džemem, který je příjemně nakyslý. Už máte svůj ověřený recept? Pokud ne, jeden povedený vám nabízíme k vyzkoušení i s tipy od českých foodblogerek.

1 porce
30 minut
česká

Suroviny

  • hladká mouka (na křehké pečivo nebo špaldová) 500 g
  • vejce 2 ks
  • mírně změklé máslo 250 g
  • cukr moučka 250 g
  • jemně strouhaná kůra z 1/2 citronu
  • vanilkový lusk 1 ks
  • marmeláda na slepení (nejlépe rybízová)

Postup přípravy

  1. Smíchejte mouku, cukr a citronovou kůru.
  2. Přidejte vejce, obsah vanilkového lusku a pokrájené máslo.
  3. Vypracujte hladké těsto, zabalte ho do potravinové fólie a přes noc ho uložte do lednice.
  4. Před pečením předehřejte troubu na 160 °C.
  5. Těsto připravte na pomoučené ploše a vyválejte z něj několik milimetrů silnou placku.
  6. Vykrajujte požadované tvary a klaďte jednotlivé kusy na plech vyložený pečicím papírem.
  7. Linecké cukroví pečte dorůžova a po vychladnutí slepujte marmeládou.

JAK PODÁVAT LINECKÉ TROCHU NETRADIČNĚ? • Pokud chcete připravit linecké trošku netradičně nebo z něj udělat prostě další, nový druh cukroví, přidejte do těsta špetku skořice a na mazání místo marmelády použijte slaný karamel. • Máte rádi marmeládovou klasiku, ale zároveň hledáte tip na modernější zdobení, které krásně vynikne i na fotkách? Než linecké slepíte, namočte horní část do hořké čokolády a ještě než zatuhne, posypte ho nasekanými pistáciemi. Pak teprve linecké slepte marmeládou.

Tipy od blogerek:

  • „Linecké cukroví je moje vůbec nejoblíbenější vánoční cukroví. Nejlepší je, když se pár dní uleží, stane se krásně vláčným a máslová chuť se příjemně rozplývá na jazyku. Bohužel se toho ale často ani nestihneme dočkat, protože se po lineckém zkrátka hned zapráší.” Blogerka Jana Duffková @janaduff
  • „Recept na klasické křehké a vláčné linecké cukroví mám od babičky. Já ale posledních pár let měním „klasickou” mouku za mouku špaldovou a navíc do cukroví přidávám dřeň z vanilkoveho lusku. Nejenže při pečení a po upečení krásně voní, ale i lépe chutná.” Blogerka Barbora Gorecká @mama_pece_doma
  • „Jakmile se moje máma pustí do přípravy těsta na linecké cukroví, vím, že se blíží Vánoce. Její recept je generacemi prověřený a mám ho i na blogu. Na čem stavím já? Na kvalitní mouce, kterou vždy proseju, na poctivém másle a občas přidávám do těsta mletý mák, špetku mleté skořice, skvělé jsou i najemno namleté ořechy. A co nikdy nesmí chybět? Domácí marmeláda z naší josty a rybízu. Přidávám do ní vánoční koření." Blogerka Jana Vašáková @slepicarnablog

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

archiv Babiččina volba


Přečtěte si také

Recepty