Salát může být plnohodnotným jídlem
Zdroj: iStock
Salát může být plnohodnotným jídlem
Zdroj:
iStock
Léto je ideální čas na lehká a osvěžující jídla. Když teploty stoupají, málokdo má chuť postávat u rozpáleného sporáku nebo zapínat troubu. Naštěstí existuje spousta výborných jídel, která si můžete připravit bez vaření – rychle, zdravě a s minimálním úsilím. Zde je několik inspirací na letní pokrmy, které vás zasytí a přitom vás nezahřejí víc než slunce za oknem.
1. Studené polévky – osvěžení na lžíci
Tradiční španělská polévka z čerstvé zeleniny. Stačí rozmixovat rajčata, papriku, okurku, cibuli, česnek, olivový olej, ocet a trochu chleba. Dochutíte solí a pepřem a necháte vychladit.
Nastrouhaná okurka, bílý jogurt nebo kefír, kopr, česnek, trochu citronové šťávy a sůl. Promíchejte dohladka a podávejte vychlazené s čerstvým pečivem.
2. Saláty – lehké, výživné a variabilní
-
Salát s cizrnou a avokádem
Cizrna z konzervy, nakrájené avokádo, cherry rajčátka, červená cibule, petržel a citronová šťáva. Případně lze přidat i konzervovaného tuňáka nebo i sardinky. Skvělý salát jako hlavní chod i příloha.
Kostky okurky, nakrájená rajčata a papriky, černé olivy, červená cibule a feta sýr. Zalité olivovým olejem s oreganem. Jednoduché, ale vždy chutné.
Sladký vodní meloun, slaný sýr feta, čerstvá máta a kapka limetky – neobvyklé, ale vynikající kombo. Jako obměnu lze přidat i nakrájenou salátovou okurku nebo avokádo.
Připravte autentický řecký salát podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Řecký salát – autentický recept na prázdninovou klasiku, jak ji dělají Řekové
3. Wrapy a sendviče – syté, ale bez vaření
Tortilla nebo pita chléb, natřený tzatziki, plněný listovým salátem, okurkami, rajčaty a třeba plátky uzeného tofu nebo krůtí šunky.
-
Sendvič s hummusem a zeleninou
Celozrnný chléb s cizrnovým hummusem, čerstvým špenátem, paprikou, okurkou a strouhanou mrkví. Vhodný na oběd i piknik.
4. Sýrové a luštěninové talíře
Nakrájená mozzarella, rajčata a čerstvá bazalka, doplněné bazalkovým pestem nebo balzamikovou redukcí. Můžete přidat i rukolu nebo špenát. A nezapomeňte zakápnout dobrým olivovým olejem.
Nakrájená mrkev, řapíkatý celer, paprika, salátová okurka a k tomu hummus, guacamole nebo jogurtový dip.
Připravte dokonale krémový cizrnový hummus podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Extra jemný domácí hummus z cizrny
5. Sladká tečka bez pečení
Řecký jogurt podávejte s letním ovocem (jahody, borůvky, broskve) a trochou medu a opražených oříšků.
Chia semínka smíchejte s rostlinným mlékem, troškou medu a špetkou vanilky, nechte je přes noc v lednici. Ráno ozdobte ovocem a máte hotovo.
Prima tipy na závěr
-
Mějte po ruce konzervovanou cizrnu, fazole nebo tuňáka – jsou základem mnoha rychlých jídel.
-
Nebojte se kombinovat zbytky – i salát ve stylu „co dům dal“ může být skvělý. Snadno tak zužitkujete i uvařené těstoviny, rýži nebo maso z pečeného kuřete.
-
V letních jídlech by neměly chybět bílkoviny. Stavte se cestou z práce pro kus grilovaného kuřete, maso využijte do salátů nebo do sendvičů a wrapů.
-
Výjimečně zapněte sporák a uvařte si do zásoby vejce natvrdo, skvělé nejen do salátů, ale i do pomazánek.
-
Studené jídlo neznamená nudné – s bylinkami, citronem, octem nebo dipy dodáte každému pokrmu chuť.
Zdroj: autorský text