Najděte si recept
Na co máte chuť?

Avokádové guacamole: Dokonalý základní recept s tipy, jak ho ještě vylepšit
PRIMA TIP: Guacamole můžete uchovávat v lednici ve vzduchotěsné nádobě až týden. Před uzavřením nádoby uhlaďte povrch guacamole a navrch položte potravinářskou fólii, kterou přitiskněte tak, aby tam nezůstaly vzduchové bubliny. Pak zavřete víko nádoby. Tento krok zabrání hnědnutí avokáda.
Suroviny (6–8 porcí)
- zralá avokáda 3 ks
- čerstvá paprička jalapeňo (nebo serrano) 1 ks
- červená cibule, najemno nakrájená 1/2 hrnku
- čerstvě vymačkaná limetková šťáva 1–2 lžíce
- čerstvý koriandr, nasekaný 1/3 hrnku
- sůl 1/2 lžičky
- mletý římský kmín 1/4 lžičky
- rajče, bez semínek a najemno nakrájené 1 ks
Postup
- Avokáda rozpulte, vyndejte pecky a dužinu bez slupky dejte do mísy. Vidličkou nebo šťouchadlem na brambory rozšťouchejte dužinu na požadovanou konzistenci – ideální je zachovat ve směsi kousky, ale můžete udělat i jemnou pastu.
- Přimíchejte najemno nasekanou chilli papričku, červenou cibuli, limetkovou šťávu, nasekaný koriandr, sůl, římský kmín a dobře pormíchejte. Úplně nakonec vmíchejte jemně nadrobno nasekané rajče.
- Ochutnejte a dochuťte případně solí, limetou nebo více chilli.
Připravte guacamole s novým twistem
Klasické guacamole můžete připravit i jinak, pokud do základního receptu přidáte další ingredience. Zkuste trošku improvizovat a najděte svou ideální kombinaci:
OVOCE: Zkuste přidat nakrájené ovoce, jako je mango, ananas, granátové jablko, broskve, jablka nebo hroznové víno.
OŘECHY: Trocha křupavosti je vždy dobrý nápad. Přidejte dýňová semínka, opražené mandle, nasekané kešu ořechy nebo piniová semínka.
SÝRY: Gaucamole bude slušet i přídavek čerstvého sýra, zkuste třeba fetu, kozí sýr nebo nivu.
JOGURT: Pro krémovější chuť můžete přidat řecký jogurt nebo zakysanou smetanu.
CHIPOTLE / ADOBO: Milovníci chilli papriček můžou přidat papričky chipotle nebo adobo, které mají příjemnou uzenou příchuť a přitom nejsou tolik ostré.
UZENINY: Fajnšmekři můžou své guacamole oživit osmaženou slaninou nebo chorizo klobáskou na malé kostičky, protože...mňam :)))