Suroviny
- chia semínka 6 lžic
- kokosové mléko 200 ml
- voda 200 ml
- med 2 lžíce
- mango
- kokos (lupínky)
Hlavní předností chia semínek je, že obsahují neskutečné množství tělu prospěšných látek. Je až s podivem, kolik toho může být obsaženo v tak malém semínku. Ne nadarmo se mu říká zázračná potravina. Měli byste také dbát na maximální doporučenou denní dávku, což jsou 2–3 polévkové lžíce pro dospělého.
Chia semínka v sobě obsahují:
• velké množství vitamínů – A, C, D, K a vitamíny skupiny B.
• minerální látky, jako jsou vápník, hořčík, zinek, železo, měď, jód... Jen pro představu, semínka v sobě obsahují až 30x více železa než špenát.
• omega-3 mastné kyseliny ve větším množství, než je například v rybím tuku, který všichni tak nesnášíme už od raného dětství.
• boron a bílkoviny, které hrají důležitou roli při stavbě kostí a svalů, tudíž jsou potřebnou součástí při vývinu dětí.
• antioxidanty – zvyšující odolnost našeho organismu.
• vlákninu – pravidelnou konzumací chia semínek si zajistíte dostatečný přísun potřebné vlákniny.
Postup přípravy
- Chia semínka dejte naložit do kokosového mléka smíchaného s vodou. Pokud chcete, můžete použít pouze kokosové mléko, ale v poměru 1:1 s vodou ničemu neuškodíte. K semínkům přimíchejte 2 lžíce medu nebo agávového sirupu.
- Semínka dobře promíchejte a rozdělte do skleniček podle porcí. Takhle nechte odležet v lednici ideálně do druhého dne, aby do sebe semínka natáhla maximum vody.
- Před servírováním nakrájejte čerstvé mango na malé kostičky a můžete je naskládat na pudink. Čerstvé mango vybírejte opravdu pečlivě, aby bylo dostatečně zralé a měkké.
- Kokosové lupínky nechte lehce opražit na rozpálené pánvi, čímž zvýrazníte jejich kokosovou chuť a vůni. Je to taková finální tečka.