Křupavá a svěží kedlubna – jarní poklad, který si zaslouží místo na vašem talíři

Symbolem jara není jen populární chřest, ale také kedlubna. Křupavá, svěží a všestranná. Můžete si ji dát syrovou, pečenou nebo vařenou, a právě to nás na této nenápadné zelenině baví nejvíc. Objevte s námi, proč by kedlubnové recepty neměly chybět ve vašem jídelníčku a jak tuto surovinu co nejvíc zužitkovat.

Kedlubna, varianta brukve zelné, patří do stejné kategorie zeleniny jako kapusta, květák nebo brokolice. Původně jde o středomořskou surovinu – v našich podmínkách je kedlubna typicky jarní a raně letní zeleninou. Mladé kedlubny sklízené v květnu a červnu jsou krásně jemné, sladké a šťavnaté, zatímco pozdější podzimní sklizně mohou být trochu dřevnatější, ale stále chutné.

I když se to možná na první pohled nezdá, kedlubna v sobě skrývá řadu živin. Obsahuje vitamín C, který může pomáhat s posílením imunity, a také vitamíny skupiny B nebo minerální látky jako draslík nebo vápník. Zároveň je kedlubna bohatá na vlákninu, díky které můžete podpořit trávení. Mnoho kalorií nemá, takže je ideální volbou pro všechny, kdo si hlídají váhu.

Až se vydáte na nákup kedlubny, hledejte menší až středně velké bulvy s hladkou, pevnou slupkou bez prasklin nebo skvrn. Listy by měly být zelené, svěží a bez známek zavadnutí – podle nich poznáte, jak je kedlubna čerstvá. Až přijdete domů se zásobami, skladujte je ideálně v lednici, nejlépe v přihrádce na zeleninu. Můžete je zkusit zabalit také do vlhké utěrky, aby vám postupně nevysychaly. Mladé kedlubny vydrží čerstvé přibližně 7 dní.

U mladé kedlubny můžete bez problému využít i listy, které jsou jedlé! A to nejen čerstvé, ale i podušené.

A teď přichází na řadu důležitá otázka: Loupat, nebo neloupat? U mladých a čerstvých kousků kedlubny můžete tenkou slupku ponechat. U starších a větších se slupka doporučuje oloupat, protože může být přece jen příliš tuhá.

Využijte mladou kedlubnu naplno, obzvlášť pokud máte v rodině strávníky, kteří jí ještě příliš neholdují. Jemnou chuť mladé kedlubny si oblíbí i děti nebo lidé, kteří jinak nejsou velkými fanoušky zeleniny.

Kedlubnové carpaccio si můžete připravit i podle videoreceptu!

6 tipů, jak zpracovat kedlubnu:

  1. Syrová – Nakrájejte kedlubnu na tenké plátky nebo nudličky a využijte ji do zeleninových salátů nebo jako křupavý základ do sendvičů.
  2. Pečená – Opět stačí kedlubnu nakrájet na plátky nebo hranolky a opéct ji v troubě s olivovým olejem, solí a bylinkami. Bude krásně jemná, nasládlá, no zkrátka vynikající.
  3. Dušená – Kedlubnu můžete snadno podusit na másle s trochou koření a využít ji jako přílohu.
  4. Kedlubnové hranolky – Existují celerové, batátové, tak proč by nemohly existovat kedlubnové, že? Rozhodně stojí za zkoušku!
  5. Polévky a krémy – Využití kedlubny v polévce je naprosto neoddiskutovatelné. Stačí ji zkombinovat s bramborem, hráškem nebo dalšími jarními surovinami.
  6. Kedlubnové zelí – A na závěr tu máme tip na vynikající přílohu k pečenému masu, která nahradí klasické zelí. V našem článku máte i recept, stačí se vrátit o pár řádků zpět.

Vyzkoušejte, která úprava vám sedne nejvíc. Kedlubna totiž může chutnat pokaždé trochu jinak.

Možná byste to na první pohled neřekli, ale i tak obyčejná surovina, jakou kedlubna na první pohled je, může nabídnout široké využití. Je výživná, svěží a pro jarní období naprosto perfektní. Nebojte se ji kombinovat s další sezónní zeleninou – například s hráškem, novými bramborami nebo jarní cibulkou. Lehká, zdravá a chutná jídla už čekají!

Zdroj: autorský text

Tereza Pánková

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty