Suroviny
- sušené houby (lesní nebo shiitake) 1 hrst
- šalotka 3 ks
- kedlubna (větší) 1 ks
- arašídový olej (nebo slunečnicový) 3 lžíce
- římský kmín 1 lžičk
- třtinový cukr 1 lžíce
- tamari sójová omáčka 50 ml
- zeleninový vývar (nebo voda) 600 ml
- sečuánský pepř 1/2 lžičky kuliček
- badyán 2 hvězdičky
- bobkový list 2 ks
- miso pasta 2 lžíce
- Rýžové mléko 100 ml
- nudle (pšeničné) 100 g
- jarní cibulka (nakrájená na plátky) 1 hrst
Postup přípravy
- Sušené houby namočte do vlažné vody aspoň na 20 minut. Výluh z hub pak přeceďte, abyste ho zbavili nečistot.
- Mezitím oloupejte šalotku a nakrájejte ji nadrobno. Kedlubnu oloupejte a pokrájejte na kostičky. V hrnci rozehřejte 2 lžíce oleje a orestujte kedlubnu dozlatova. Příliš ji nemíchejte, ať zkaramelizuje.
- Kedlubnu osolte, přidejte šalotku a slité houby. Opékejte 4 minuty a pak zeleninu odhrňte na stranu. Přilijte olej a opečte v něm římský kmín. Nechte ho pár vteřin bublat v oleji a pak ho smíchejte se zeleninou. Osolte, přidejte cukr, sójovou omáčku a zalijte vývarem a výluhem z hub. Přidejte koření. Přiklopte a vařte alespoň 30 minut.
- Koření vyjměte a vmíchejte do polévky miso pastu a rýžové mléko.
- Nudle uvařte podle návodu na obalu. Rozdělte je do misek a zalijte horkým vývarem. Ozdobte nasekanou jarní cibulkou.
PRIMA TIP: Do polévky můžete přidat i osmažené plátky tempehu, které dodají jídlu křupavost.
Vyzkoušejte také polévku s miso pastou a soba nudlemi podle návodného videoreceptu
Kompletní recet najdete ZDE: Polévka s miso pastou a soba nudlemi