Suroviny
- kuřecí stehno 4 ks
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- uzená slanina 100 g
- šalotka 4 ks
- šalvěj 12 lístků
- olej
- balzamikový ocet 3 lžíce
- švestková povidla 4 lžíce
- masový vývar 450 ml
- máslo 60 g
- jasmínová rýže (uvařená) 600 g
- hladkolistá petržel
Postup přípravy
Každé kuřecí stehno rozkrojte v kloubu, očistěte, osolte a opepřete.
Slaninu nakrájejte na proužky, šalotky nechte vcelku nebo je přepulte. V pánvi rozehřejte trochu oleje, přidejte slaninu, šalotky a nasekanou šalvěj. Restujte asi 5 minut, dokud šalotky nezačnou zlátnout.
Směs z pánve dejte stranou a na výpeku opečte kuřecí kousky dozlatova ze všech stran.
Do pánve vraťte slaninovou směs, přidejte ocet, vmíchejte povidla a vývar. Promíchejte, přiklopte pokličkou a duste přibližně 30 minut, dokud maso nezměkne a omáčka se nezredukuje.
Na závěr dochuťte solí a vmíchejte kousek másla pro zjemnění.
Servírujte s rýží nebo máslovou bramborovou kaší, posypte čerstvou petrželkou.
PRIMA TIPY:
Místo povidel vyzkoušejte švestkový džem s trochou balzamika – dodá jídlu lehce ovocný tón.
Pro výraznější chuť přidejte kapku červeného vína nebo lžíci dijonské hořčice.
Pokud chcete recept odlehčit, použijte kuřecí prsa a zkraťte dobu dušení na polovinu.
Vyzkoušejte také výborné pečené kuře s máslem a zeleninou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Výtečné pečené kuře s máslem a zeleninou