Pstruh s pečenou kedlubnou prohřátou v nori másle podle šéfkuchaře Lukáše Hlaváčka

Moje hodnocení
1x

Lukáš Hlaváček je šéfkuchařem restaurace Terasa U Zlaté studně, po vyučení v Brně začal pracovat pod Romanem Paulusem v hotelu Alcron. Po třech letech odešel na jeho doporučení do Londýna, konkrétně do restaurace Seven Park Place oceněnou jednou hvězdou Michelin. Učil se dva roky a přešel s doporučením do restaurace The Ledbury, která má dvě hvězdy Michelin a v té době byla 9. nejlepší restaurací na světě. Tady ale příběh nekončí. Po třech letech, kdy se vypracoval až na pozici zástupce šéfkuchaře, vyrazil dobýt Ameriku. Zamířil do restaurace v Kalifornii The Restaurant at Meadowood, která se pyšnila dokonce třemi michelinskými hvězdami. Teď je tedy zpět doma a není překvapením, že patří mezi vyvolené projektu MAKRO ČR – NADĚJE ČESKÉ GASTRO SCÉNY. A vy můžete ochutnat jeho výborný recept na pstruha s pečenou kedlubnou prohřátou v nori másle.

4 porce
120 minut
česká

Nori máslo

Pstruh

Pohanková krusta

  • Isomalt 20 g
  • pohanka 120 g
  • řasa nori (prášek) 10 g
  • molekulární mixologie (Trisol - rozpustná vláknina, která se vyrábí z pšenice) 20 g
  • sůl 3 g

Kedlubna

Okurková beurre blanc s pažitkou

Postup přípravy

  1. Na troše extra másla pomalu doměkka orestujte šalotku nakrájenou na drobné kostičky dosklovata, přidaejte prach z rozdrcené nori řasy, zarestujte a zalijte Fino vínem, zredukujte a přilijte smetanu, znovu zredukujte a vzniklou směs nechte vychladit rozprostřenou na plechu v lednici. Máslo vyšlehejte v kuchyňském robotu do bílé pěny a přidejte šalotkovou směs, vychlaďte a nakrájejte na kostky.
  2. Očištěný filet pstruha bez kůže a kostí nasolte a nechte 5 minut odpočinout, poté propláchněte v ledové vodě a nechte v lednici aspoň 2 hodiny vyschnout mezi kuchyňskými ubrousky.
  3. Isomalt rozpusťte na 70 °C , poté přesuňte na silikonovou podložku a vychlaďte, rozmixujte  na hladký prášek a dejte na stranu. Polovinu pohanky rozmixujte na jemný prášek, druhou půlku na hrubější, proceďte přes hrubý cedník. Smíchejte s ostatními ingrediencemi dohromady.
  4. Kedlubnu očistěte a na obou stranách nakrojte, osolte a zabalte do alobalu, péčte na 150 °C na mřížce, tak aby kedlubna uvnitř dosáhla teploty 95 °C , poté ji nechte odpočinout, oloupejte a vykrájejte segmenty, které prohřáejte v nori másle.
  5. Do hrnce dejte bíle víno společně se šalotkou a česnekem na plátky, svařte na ¼, přidejte vývar, estragon a znovu svařte na ¼, přidejte smetanu a svařte na ¾ , proceďte, přendejte do mixéru a začněte přikapávat teplé máslo, vymixujte to jemné omáčky. Při servisu do horké omáčky přidejte okurku, pažitku a pažitkový olej, již pouze prohřejte.
  6. Porci pstruha lehce potřete rozšlehaným bílkem ze strany, kde byla původně kůže a stejnou stranou položte do rozmíchané pohankové krusty, nechte v krustě 10 minut odpočinout. Poté lehce krustu oklepejte a stranou, kde je krusta zprudka opečte na panvi, pstruha prohřejte pod teplým výdejem cca 10 minut, pstruh se má pouze prohřát, aby zůstal vevnitř jemný a šťavnatý a krusta křupavá. Pstruha zakrojte a doplňte o pečenou kedlubnu prohřátou v nori másle, kaviár, listy ledového špenátu a ústřičné listy, popřípadě kopr a okurkovou beurre blanc.

NADĚJE ČESKÉ GASTO SCÉNY

Jedná se o dlouhodobou iniciativu makro, která podporuje talentované profesionály napříč gastronomií v České republice. Projekt si klade za cíl identifikovat a ocenit kuchaře, baristy, cukráře a další gastronomické osobnosti, kteří projevují vysokou míru talentu, originality a pracovitosti.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Komerční sdělení

Komerční sdělení

Přečtěte si také

Recepty