Maso
- vepřový bok 1 kg
- cibule 2
- stroužek česneku 1
- mrkev 2
- bílé víno 2 dcl
- tymián 5 větviček
- sůl 2 lžíce
- cukr 1 lžíce
Zelenina
- brokolice 1
- přepuštěné máslo 250 g
- kedlubna 1
- jablečný ocet 0,2 l
- voda 0,5 l
- cukr 2 lžíce
- sůl 3 lžíce
Omáčka
- slepičí vývar 2 l
- hořčice 2 lžíce
- hořčičné semínko 2 lžíce
Postup přípravy
- Do pekáčku dáme zeleninu a bylinky, zalijeme vínem. Vepřový bok osolíme a ocukrujeme. Přendáme do pekáčku na zeleninu, utěsníme pečícím papírem a alobalem, nebo můžeme použít litinový hrnec s víkem. V předehřáté troubě pečeme na 90 stupňů 12 hodin. Upečený bok následně můžeme porcovat.
- Brokolici očistíme a rozdělíme na růžičky. V kastrůlku rozehřejeme přepuštěné máslo na 60 stupňů. Nasledně brokolici pošírujeme v másle přibližně tři minuty. Nesmí být tvrdá, ale ani rozvařená.
- Kedlubnu očistíme, zbavíme slupky. V kastrůlku přivedeme k varu vodu s octem. Přidáme cukr a sůl. Kedlubnu si naporcujeme na námi zvolený tvar a velikost. Vložíme do kastrůlku, chvíli povaříme, cca 5 minut. Kastrůlek stáhneme. Necháme vychladnout a vložíme přes noc do lednice. Nyní už je kedlubna připravena.
- Slepičí vývar svaříme na pětinu svého objemu, přidáme hořčici a vyšleháme do hladka.
NADĚJE ČESKÉ GASTO SCÉNY
Jedná se o dlouhodobou iniciativu makro, která podporuje talentované profesionály napříč gastronomií v České republice. Projekt si klade za cíl identifikovat a ocenit kuchaře, baristy, cukráře a další gastronomické osobnosti, kteří projevují vysokou míru talentu, originality a pracovitosti.