Ředkvičky
- ředkvičky 1 svazek
- cukr krupice 1 lžíce
- červený vinný ocet 100 ml
- grenadina (sirup z granátového jablka) 4 lžíce
Polévka
- cibule 100 g
- kedlubna 500 g
- máslo 30 g
- portské víno (bílé ) 100 ml
- zeleninový vývar 400 ml
- mléko 250 ml
- smetana ke šlehání 250 ml
- muškátový oříšek
- citronová šťáva 1–2 lžíce
- dýňový olej 4 lžíce
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Ředkvičky očistěte, omyjte a nakrájejte nebo nakrouhejte na co nejtenčí plátky. Dejte je do misky. Cukr nechte bez vody a bez míchání zkaramelizovat v malé pánvičce, opatrně vlijte ocet a nechte na mírném stupni zlehka vařit, až se karamel rozpustí. Vmíchejte granátový sirup a vlijte k ředkvičkám. Nechte stranou asi hodinu marinovat, pak promíchejte.
- Oloupanou cibuli nakrájejte na kostičky, kedlubnu na 2–3cm kousky. Máslo rozehřejte v hrnci, osmažte na něm cibuli, až zesklovatí, vsypte kousky kedlubny a nechte 2–3 minuty dusit. Vlijte portské a na středním stupni ho nechte takřka odvařit. Vlijte vývar a mléko, osolte, opepřete a na mírném stupni vařte přikryté 15 až 20 minut. Pak vlijte smetanu, krátce povařte a polévku rozmixujte ponorným mixérem. Dochuťte ji solí, pepřem, muškátovým oříškem a citronovou šťávou.
- Ředkvičky nechte okapat v cedníku, polévku ještě jednou napěňte mixérem, rozlijte do hlubokých talířů, ozdobte plátky ředkviček a kapkami oleje a podávejte.
PRIMA TIP: Granátová jablka bývají v zimě celkem snadno k mání, ale pro navinule sladký sirup z nich si budete muset zajít do prodejen s ruskými specialitami. Nebo můžete do karamelu vlít trochu třešňového sirupu.
Krémová kedlubnová polévka s ředkvičkami Zdroj: L.A. CREATIVE FOOD