Suroviny
- hovězí maso 400 g
- kapary 1 PL
- worcesterová omáčka 1 PL
- sójová omáčka 1 PL
- kečup 1 PL
- žloutek 3
- dijonská hořčice 1 PL
- červená cibule (nebo šalotka)
- mletá paprika 1/2 ML
- olej 1 PL
- mletý kmín 1/2 ML
- chilli omáčka
- česnek 4 stroužky
- bageta
- sůl
- pepř
Tatarák rajčatový
- rajčata 6 zralých
- sušená rajčata (v oleji) 5-6
- červená cibule 1
- sibiřská cibulka
- česnek (utřený) 1-2 stroužky
- balsamico créme 1 ML
- strouhaný parmazán 2 PL
- olej (z nakládaných rajčat) 1 PL
- bazalka (na ozdobu)
- chilli špetka
- sůl
- černý mletý pepř
Postup
Hovězí maso si nameleme nebo ideálně nakrájíme nožem najemno. V míse jej pak smícháme s nasekanými kapary, najemno nakrájenou šalotkou, hořčicí, kečupem, worcesterskou omáčkou, kořením a žloutky. Dle chuti tatarský biftek osolíme a opepříme.
Tatarák si na chvíli odložíme do chladničky a připravíme si bagetky. Ty opečeme pokapané olejem v horkovzdušné fritéze. Hotové bagetky potřeme z obou stran česnekem a podáváme společně s tatarákem.
Tatarák rajčatový
Rajčata přepůlíme, vykrojíme bubáky a vydlabeme semínka. Sušená rajčata nakrájíme na kousky. Ponorným mixérem přejedeme, ale jen krátce, aby tam zůstaly i kousky. Připravíme sítko a směs necháme asi půl hodiny vykapat.
Poté přidáme balsamico, česnek, nakrájenou cibulku, olej, chilli, sůl a pepř. Na konec ozdobíme bazalkou a podáváme s topinkou nebo pečivem.
Autorka receptu: Soňa Vomáčková