Suroviny
- vepřová panenka 600 g
- barevný pepř
- rozmarýn
- extra panenský olej 3 PL
- máslo 50 g
Pepřová omáčka
- máslo 30 g
- šalotka (najemno nakrájená) 2
- česnek (prolisovaný) 1 stroužek
- sušená rajčata 1 PL
- sójová omáčka 1 ML
- solamyl 1 PL
- pepř (zelený pepř – čerstvý nebo nakládaný) 40 g
- smetana ke šlehání 200 g
Šťouchané brambory
- brambory 600 g
- máslo 2 PL
- červená cibule 1
- anglická slanina 150 g
- mléko
- pažitka
- sibiřská cibulka
- petrželka
- sůl
Postup
Maso osolíme, opepříme a se snítkou rozmarýnu a 2 lžícemi olivového oleje zavakuujeme. Vaříme ve vodní lázni rozehřáté na 58 °C asi 1,5 hodiny.
Uvařené maso vyndáme z obalu a i s bylinkami zprudka ze všech stran opečeme v pánvi s rozpálenou lžící olivového oleje a máslem. V průběhu opékání přeléváme máslem a výpekem.
Takto připravenou panenku dáme stranou, přikryjeme alobalem a necháme odpočívat.
Pepřová omáčka
Na pánvi rozehřejeme máslo, přidáme najemno nakrájenou cibuli a na mírném ohni restujeme asi 5 minut. Přidáme prolisovaný stroužek česneku a čerstvý či slitý nakládaný zelený pepř. Krátce orestujeme.
Zahustíme solamylem a sójovou omáčkou. Poté přidáme smetanu ke šlehání a dobře promícháme. Přivedeme k varu a poté stáhneme plamen a necháme asi 10–15 minut redukovat objem na polovinu.
Omáčka bude díky tomu krásně krémová a lahodná. Nakonec přidáme máslo na zjemnění.
Šťouchané brambory
Oloupané a na kostky nakrájené brambory uvaříme v mírně osolené vodě. Mezitím v pánvi rozehřejeme olej nebo máslo a osmažíme na něm nadrobno nakrájenou cibuli do zlatohněda.
Pak přidáme nadrobno nakrájenou slaninu a necháme ji vyškvařit. Uvařené brambory slijeme, rozmačkáme, promícháme s teplým mlékem na požadovanou hustotu.
Přidáme cibulku se slaninou a nasekanou pažitku, petrželku, sibiřskou cibulku a dobře promícháme, a je-li třeba, dosolíme.
Autor receptu: Soňa Vomáčková