Tradice nám jaksi velí, že do kuchyně patří zelenina, ovoce a další suroviny a kytice pak na stůl. Co kdybychom ale něco z té rozkvetlé nádhery přesunuli z vázy na talíř? Ne takhle surově, ale samozřejmě sofistikovaně a kulinářsky. Květiny totiž dokážou být nejen krásné, ale i moc chutné!
Jedlé květiny na talíři: Víte, na kterých si opravdu pochutnáte?
Jíme všemi smysly, dáte jistě za pravdu. Umíte si představit, jaké pozdvižení způsobí u vašich známých salátek s jetelem, marmeláda z růží nebo levandulové máslo? Pojďme se seznámit se několika kráskami, které vám zároveň poslouží jako dekorace i surovina na vaření.
Sedmikráska
Za okny léto a v ruce kváskový chléb s máslem posypaný bíložlutými kvítky. Takto vám může posloužit stálice trávníků a zahrádek, sedmikráska chudobka. Kvete po celé vegetativní období od jara až do pozdního podzimu, takže bude vždycky po ruce. Kromě toho, že má celou řadu lékařských účinků, je obdařená i příjemnou chutí a skromnou krásou. Přidat ji můžete do salátů, zejména listových, ozvláštnit jí polévku jak krémovou, tak vývar. Krásná bude na letních cupcakes s krémem nebo svěžím citronovém cheesecaku.
Růže
Pyšná královna zahrad je skvostná nejen na pohled, ale i chuťově. Své aroma dokáže přenést do výborného želé nebo poslouží jako jedlá ozdoba na dezerty. Použít můžete jakoukoliv odrůdu, všechny jsou jedlé a žádná není zdravotně závadná, ovšem nepoužívejte květy z květinářství, které bývají chemicky ošetřené a raději sáhněte pro růži z vlastní zahrady. Všeobecně se doporučují růže s ovocnou vůní nebo růže stolistá. Růžové želé vytvoříte ze sirupu z louhovaných okvětních plátků, které povaříte s želírovacím cukrem a necháte ztuhnout. Sušené okvětní plátky mohou posloužit jako doplněk do světlých krémů, kterým dají neobvyklé aroma. Pokud celou hlavu růže namočíte do cukrového sirupu a poté obalíte v krystalovém cukru, získáte snovou dekoraci na dorty, piškoty a zákusky.
Levandule
Snad se už brzy uchytí i v české kuchyni, protože za hranicemi se tak už stalo. My ji, sušenou, zatím strkáme do prádelníků proti molům, ale krásná fialová levandule je fantastická i při vaření. Musíte dát opravdu velký pozor na dávkování, protože hranice mezi lahůdkou a chutí mýdla je tenká, stojí však za to! Celou květinu můžete ponořit do letní domácí citronády nebo do prosecca. Chuť i vůně bude jak osvěžující, tak zajímavá. Čerstvé okvětní lístky nasekejte nadrobno a přidejte do sorbetu, domácí vanilkové zmrzliny nebo do nadýchaných muffinů. Kdo má rád výzvy, může vyzkoušet i levandulové makronky, jsou luxusní.
Bez
Květ černého bezu najdeme v tuzemsku všude, roste jako plevel. Ale nemíjejte ho bez povšimnutí, v kuchyni umí být za hvězdu. Bezinkový sirup nebo limonádu určitě znáte, ale zkuste také jídlo našich babiček – kosmatici. Z vajec, mouky, mléka uděláte husté základní těstíčko, do kterého ponoříte celé květenství bezu a šup s tím do rozpáleného oleje. Když se opeče z jedné strany, ustřihnete stonek a dosmažíte i z druhé. Kosmatice je skvělá s ostrým dipem nebo bramborovou kaší.
Cuketa
I když cukety milujeme, přiznejme si, že nás tato zelenina někdy v létě prostě šikanuje. Chrlí nové a nové záplavy svých okurek, které tak dlouho zpracováváte, až je nikdo z rodiny už nechce ani vidět. Zatrhněte jí tipec hned v rozkvětu a usmažte si famózní cuketové květy. Postup je stejný jako u kosmatice, namočit do těstíčka, osmažit, posolit a slupnout. Nebojte se těstíčko oživit třeba provensálskými bylinkami nebo chilli, cuketa se hodí ke všemu.
Jetel
Také jste jako děti vysávali z růžových hlaviček jetele sladkou šťávu, jako to dělají čmeláci? Využijte jeho chuť v salátu! Podobně jako sedmikráska nebo pampeliška se i tato tradiční rostlina dá použít k jídlu. Můžete ji promíchat s polníčkem, rukolou a baby špenátem, přidat pár spařených zelených fazolek, trochu vyškvařené slaniny, pár uvařených vajec a zalít svojí oblíbenou salátovou zálivkou. Zázrak je na světě.
Zdroj: autorský text, časopis Prima FRESH