Suroviny
- bezový květ 50 ks
- voda 2 l
- třtinový cukr 1 kg
- cukr krupice 1 kg
- citron (nebo limetky) 3 ks
- kyselina citrónová (kyselina citronová) 20 g
Postup přípravy
- Bezinkové květy dejte do velké nádoby, ideálně takové, kterou můžete přiklopit. Z vody a cukru si připravte rozvar. Vařte 1 minutu, pak odstavte a nechte chladnout asi 10 minut.
- Cukrovým rozvarem zalijte květy, přidejte na kolečka nakrájené citrony a zamíchejte. Přiklopte a nechte 30 hodin louhovat. Pokud nádobu dáte do ledničky, nemusíte ji ani přiklápět.
- Pak sceďte šťávu do hrnce, ideálně přes plátýnko, aby tam nezůstaly různé nečistoty. Vmíchejte kyselinu citronovou a plňte do čistých, uzavíratelných lahví.
- Co nevypijete hned, tak raději zavařte. Lahve se šťávou dobře uzavřete, vložte do myčky a spusťte program na co nejvíc. Zavařené lahve se šťávou skladujte ideálně někde v chladu a pokud možno i v tmavém prostředí.