Suroviny
- cukr krupice 300 g
- maliny 350–500 g
Na ozdobení
- bílek (z 1 středně velkého vejce)
- růžové lístky
- cukr krupice
Postup přípravy
- Do kastrolu nalijte 300 ml vody a nasypte cukr. Na mírném ohni míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Potom zvyšte teplotu, přiveďte směs do varu a prudce vařte 3–4 minuty, abyste získali lehký sirup. Odstavte z plotny a nechte úplně vystydnout.
- Maliny rozmačkejte, propasírujte přes síto a odstraňte jadérka. Malinovou kaši vmíchejte do vychladlého sirupu. Směs nalijte do vhodné nádoby, dejte do mrazáku a pravidelně šlehejte, aby sorbet měl hladkou texturu. Nebo směs dejte do zmrzlinového strojku a nechte ho pracovat, dokud nezmrzne.
- Kandování růžových lístků na ozdobu: Několik hodin před podáváním lehce našlehejte vidličkou vaječný bílek. Do bílku namočte každý růžový lístek a obalte v cukru. Rozložte lístky na ubrousek nebo pečicí papír a nechte schnout až do servírování. Sorbet vydrží v mrazáku i měsíc, ale růžové lístky vydrží jenom den, takže je musíte připravit ten samý den, kdy chcete sorbet podávat.
- Prima tip: Nepoužívejte růže, které byly chemicky ošetřeny!