Suroviny
- voda 1,5 litru
- cukr krupice 1,2 kg
- bezový květ (černý) 12–15 ks
- citron 1 ks
- kyselina citrónová 30 g
Postup přípravy
- Ve velkém hrnci přiveďte k varu za občasného zamíchání vodu s cukrem, potom hrnec odstavte a sirup nechte zchladnout na vlažný – nikdy ho nelijte na květy horký, zničila by se tím jejich chuť.
- Mezitím očistěte květenství bezu černého, odstraňte z něj případný drobný hmyz, uschlé květy a dlouhé stopky. V ideálním případě květy neoplachujte (proto je také pokud možno netrhejte v blízkosti silnic), nanejvýš je rychle obraťte ve studené vodě, okamžitě vytáhněte a vytřepte dosucha. Citron omyjte horkou vodou, utřete dosucha a nakrájejte na tenká kolečka.
- Citronová kolečka a bezinkové květy dejte do mísy tak, aby květenství nebyla příliš stlačená, posypte je kyselinou citronovou a přelijte cukerným sirupem. Mísu přiklopte talířem nebo přikryjte alobalem a uložte na 3–5 dnů do chladničky.
- Připravte láhve se šroubovacím uzávěrem: důkladně je vypláchněte a sterilizujte zhruba 5 minut v troubě předehřáté na 90 °C. Velký cedník vyložte čistou utěrkou (vhodná a levná je bavlněná plena) a položte na hrnec. Sirup z bezinkových květů přeceďte do hrnce (květenství můžete dále použít na přípravu octa – viz níže), přiveďte k varu a 5 minut prudce vařte. Naplňte do láhví a ihned uzavřete. Sirup uchovávejte nejlépe v chladničce – vydrží v ní zhruba 4 měsíce.